Zasmażana kapusta kiszona z pieczarkami
Prosty i smaczny dodatek do obiadu, czyli zasmażana kapusta kiszona z pieczarkami. Wspomnienie obiadów u mamy, gdzie właśnie tak przygotowana kapusta smakowała najlepiej. Spróbuj zrobić ją u siebie w domu a gwarantuje, że nie raz do nie wrócisz.
oznaczenia
SKŁADNIKI
- kapusta kiszona z pieczarkami:
- 1 kg kapusty kiszonej (można ją zrobić samemu w domu! Tutaj znajdziecie przepis)
- 500 g pieczarek
- kilka kropel soku z cytryny lub kilka kryształków kwasku cytrynowego
- 3 ziarna ziela angielskiego (jeżeli nie ma w kapuście kiszonej)
- 2 liście laurowe (jeżeli nie ma w kapuście kiszonej)
- szczypta kminku (jeżeli nie ma w kapuście kiszonej)
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- woda do gotowania kapusty
- zasmażka:
- 1 cebula
- 25 g masła
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- woda od gotowania kapusty
(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)
WYKONANIE
- Kapustę kiszoną przełóż do garnka. Jeżeli jest bardzo kwaśna najpierw ją wypłucz, przez kilkukrotne wlewanie i odcedzanie zimną wodą. Gdy kwaśność kapusty będzie już odpowiednia, zalej ją zimną wodą tak by była całkowicie zanurzona (dodaj liście laurowe, ziele angielskie i kminek, jeżeli nie było ich w kiszonej kapuście) i gotuj na średnim ogniu przez 30 minut.
- Ugotowaną kapustę odcedź. Wodę z gotowania kapusty odlej do osobnego naczynia, będzie ona potem potrzebna do zrobienia zasmażki.
- Pieczarki pokrój na półplasterki i usmaż na patelni, z dodatkiem oleju. Pieczarki na początku smażenia dopraw szczyptą soli, szczyptą pieprzu i odrobiną soku z cytryny (lub kwasku cytrynowego). Smaż aż pieczarki będą zarumienione.
- Przygotuj zasmażkę. Pokrój w kostkę cebulę, na patelni roztop masło. Na podgrzane masło wsyp cebulę i zeszklij ją.
- Gdy cebula zrobi się już szklista dodaj do niej dwie łyżeczki mąki pszennej i intensywnie mieszaj. Podsmaż około pół minuty i po tym czasie zacznij dolewać wody od gotowania kapusty, cały czas intensywnie mieszając.
- Dodawaj tak długo wody od gotowania kapusty, dopóki zasmażka nie będzie miała konsystencji półpłynnej.
- Do ugotowanej i odcedzonej kapusty dodaj pieczarki. Gotową zasmażkę dodaj do reszty składników. Nasza zasmażana kapusta kiszona z pieczarkami jest już prawie gotowa. Teraz wystarczy doprawić ją solą i pieprzem oraz jeżeli jest za mało wodnista, podlać wodą od gotowania.
- Zasmażana kapusta kiszona z pieczarkami smakuje najlepiej na ciepło, dlatego przed podaniem warto ją jeszcze podgrzać, dosyć często mieszając aby się nie przypaliła. Gotowe!
Zasmażana kapusta kiszona z pieczarkami
MIEJ POD RĘKĄ
- średni garnek
- małą patelnię
- naczynie do zlania wody od gotowania kapusty
CENNE RADY
Tak przygotowaną kapustę często mrożę. Zasmażana kapusta kiszona z pieczarkami może przeleżeć w naszym zamrażalniku nawet i 3-4 miesiące. Wartą ją od razu podzielić na porcje i popakować w osobne woreczki foliowe. Potem wystarczy ją rozmrozić, podgrzać i mamy idealny dodatek do obiadu.
SPOSÓB PODANIA
Zasmażana kapusta kiszona z pieczarkami to dodatek do obiadu. Można ją serwować do dowolnych dań, jednak najlepiej pasuje do ziemniaków i dowolnego mięsa duszonego w sosie np. bitek wieprzowych, choć to oczywiście tylko przykład. Więcej przepisów na dodatki do obiadów znajdziecie we wpisie: Pomysły na dodatki do obiadu! a pomysły na uroczyste obiady tutaj: Pomysły na elegancki i uroczysty obiad na niedzielę
polecane PRZEPISY