kapusta kiszona z pieczarkami

Zasmażana kapusta kiszona z pieczarkami

Prosty i smaczny dodatek do obiadu, czyli zasmażana kapusta kiszona z pieczarkami. Wspomnienie obiadów u mamy, gdzie właśnie tak przygotowana kapusta smakowała najlepiej. Spróbuj zrobić ją u siebie w domu a gwarantuje, że nie raz do nie wrócisz.

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • kapusta kiszona z pieczarkami:
    • 1 kg kapusty kiszonej (można ją zrobić samemu w domu! Tutaj znajdziecie przepis)
    • 500 g pieczarek
    • kilka kropel soku z cytryny lub kilka kryształków kwasku cytrynowego
    • 3 ziarna ziela angielskiego (jeżeli nie ma w kapuście kiszonej)
    • 2 liście laurowe (jeżeli nie ma w kapuście kiszonej)
    • szczypta kminku (jeżeli nie ma w kapuście kiszonej)
    • olej do smażenia
    • sól, pieprz
    • woda do gotowania kapusty
  • zasmażka:
    • 1 cebula
    • 25 g masła
    • 2 łyżeczki mąki pszennej
    • woda od gotowania kapusty

(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)

WYKONANIE


  1. Kapustę kiszoną przełóż do garnka. Jeżeli jest bardzo kwaśna najpierw ją wypłucz, przez kilkukrotne wlewanie i odcedzanie zimną wodą. Gdy kwaśność kapusty będzie już odpowiednia, zalej ją zimną wodą tak by była całkowicie zanurzona (dodaj liście laurowe, ziele angielskie i kminek, jeżeli nie było ich w kiszonej kapuście) i gotuj na średnim ogniu przez 30 minut.
  2. Ugotowaną kapustę odcedź. Wodę z gotowania kapusty odlej do osobnego naczynia, będzie ona potem potrzebna do zrobienia zasmażki.
  3. Pieczarki pokrój na półplasterki i usmaż na patelni, z dodatkiem oleju. Pieczarki na początku smażenia dopraw szczyptą soli, szczyptą pieprzu i odrobiną soku z cytryny (lub kwasku cytrynowego). Smaż aż pieczarki będą zarumienione.
  4. Przygotuj zasmażkę. Pokrój w kostkę cebulę, na patelni roztop masło. Na podgrzane masło wsyp cebulę i zeszklij ją.
  5. Gdy cebula zrobi się już szklista dodaj do niej dwie łyżeczki mąki pszennej i intensywnie mieszaj. Podsmaż około pół minuty i po tym czasie zacznij dolewać wody od gotowania kapusty, cały czas intensywnie mieszając.
  6. Dodawaj tak długo wody od gotowania kapusty, dopóki zasmażka nie będzie miała konsystencji półpłynnej.
  7. Do ugotowanej i odcedzonej kapusty dodaj pieczarki. Gotową zasmażkę dodaj do reszty składników. Nasza zasmażana kapusta kiszona z pieczarkami jest już prawie gotowa. Teraz wystarczy doprawić ją solą i pieprzem oraz jeżeli jest za mało wodnista, podlać wodą od gotowania.
  8. Zasmażana kapusta kiszona z pieczarkami smakuje najlepiej na ciepło, dlatego przed podaniem warto ją jeszcze podgrzać, dosyć często mieszając aby się nie przypaliła. Gotowe!

Zasmażana kapusta kiszona z pieczarkami

kapusta kiszona z pieczarkami
kapusta kiszona z pieczarkami
kapusta kiszona z pieczarkami
kapusta kiszona z pieczarkami
kapusta kiszona z pieczarkami
kapusta kiszona z pieczarkami
kapusta kiszona z pieczarkami
kapusta kiszona z pieczarkami
kapusta kiszona z pieczarkami

MIEJ POD RĘKĄ


  • średni garnek
  • małą patelnię
  • naczynie do zlania wody od gotowania kapusty

CENNE RADY


Tak przygotowaną kapustę często mrożę. Zasmażana kapusta kiszona z pieczarkami może przeleżeć w naszym zamrażalniku nawet i 3-4 miesiące. Wartą ją od razu podzielić na porcje i popakować w osobne woreczki foliowe. Potem wystarczy ją rozmrozić, podgrzać i mamy idealny dodatek do obiadu.

SPOSÓB PODANIA


Zasmażana kapusta kiszona z pieczarkami to dodatek do obiadu. Można ją serwować do dowolnych dań, jednak najlepiej pasuje do ziemniaków i dowolnego mięsa duszonego w sosie np. bitek wieprzowych, choć to oczywiście tylko przykład. Więcej przepisów na dodatki do obiadów znajdziecie we wpisie: Pomysły na dodatki do obiadu! a pomysły na uroczyste obiady tutaj: Pomysły na elegancki i uroczysty obiad na niedzielę

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl