Zupa brokułowa z ziemniakami i marchewką
Zupa brokułowa z ziemniakami i marchewką to jedna z najszybszych w przygotowaniu zup, które są zarówno bogate w różne warzywa jaki i delikatne mięso z piersi kurczaka. Dzięki temu zupa brokułowa z ziemniakami i marchewką to sycąca i treściwa propozycja na całkiem szybki obiad. Dodatkowo to również jedna z najzdrowszych zup, stojąca w jednym szeregu np. z równie pyszną zupą kalafiorową czy zupą warzywną. Poznajcie zatem mój przepis na zupę brokułową z warzywną wkładką!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 400 g brokułu,
- 3 średnie marchewki,
- 1 pietruszka,
- 4 ziemniaki,
- 1 mały seler,
- 1 mały por,
- 1 cebula,
- 1 filet z piersi kurczaka,
- 50 g masła,
- 1,3 litra wody,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 9 ziaren pieprzu,
- 150 ml mleka,
- 1 łyżka mąki pszennej 500,
- sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 8 porcji)
WYKONANIE
- Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w kostkę.
- Do garnka wrzućcie masło i postawcie go na małym ogniu. Gdy masło już się roztopi i rozgrzeje, dodajcie pokrojona cebulę, którą następnie zeszklijcie przez 2 minuty na małym ogniu.
- Następnie do garnka wlejcie wodę, dodajcie liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprz i całość zagotujcie.
- W międzyczasie obierzcie ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler i pokrójcie je w średniej wielkości kostkę.
- Gdy wywar się zagotuje dodajcie do garnka 1 łyżeczkę soli oraz pokrojone warzywa. Ponownie całość zagotujcie i gotujcie dalej przez 20 minut na małym ogniu pod przykryciem.
- W czasie jak gotują się warzywa, podzielcie brokuła na różyczki oraz pokrójcie pora w półplasterki.
- Jak warzywa już się ugotują, dodajcie do garnka podzielonego brokuła i pokrojonego pora. Garnek przykryjcie i gotujcie dalej przez 10 minut na małym ogniu.
- W tym czasie pokrójcie pierś z kurczaka w plasterki (ok. 0,5 cm grubości).
- Po 10 minutach od momentu dodania brokułu do garnka dodawajcie pojedynczo plasterki mięsa oraz dodatkowo dodajcie pół łyżeczki soli. Po dodaniu całego mięsa, trzymajcie garnek na ogniu jeszcze przez 3 minuty (po przykryciem) a następnie zdejmijcie go z palnika na 15 minut do przestudzenia.
- Gdy zupa lekko przestygnie dodajcie do niej mąkę z mlekiem i wymieszajcie.
- Zupa brokułowa z ziemniakami i marchewką gotowa!
Zupa brokułowa z ziemniakami i marchewką
MIEJ POD RĘKĄ
- średniej wielkości garnek z pokrywką,
- 2 głębokie talerze kuchenne,
CENNE RADY
Dodawanie do zupy mięsa dopiero pod koniec gotowania, sprawia że mięso pozostaje soczyste i pełne swojego smaku. Mięso dodawane do gorącego wywaru, błyskawiczne się ścina, dzięki czemu zamyka w sobie cały smak i soki, pozostając wilgotne i aromatyczne. Przekonacie się o tym, przygotowując zupę brokułową z ziemniakami i marchewką według powyższego przepisu, gdzie dodawane pod koniec mięso pozostaje soczyste i nie zmienia warzywnego smaku zupy.
SPOSÓB PODANIA
Zupa brokułowa z ziemniakami i marchewką to kompletne danie obiadowe, które tak naprawdę nie potrzebuje żadnych dodatków. Jeżeli jednak lubicie dodatki do zup, polecam podać ją np. z pieczywem czosnkowym lub bagietkami czosnkowymi.
polecane PRZEPISY