karkówka z szynkowaru

Aromatyczna karkówka z szynkowaru

Aromatyczna karkówka z szynkowaru to kolejna propozycja na domową wędlinę, którą przygotujcie w szynkowarze. Po drobiowych wędlinach: szynce z piersi kurczaka oraz szynce z indyka, tym razem przedstawiam Wam przepis na karkówkę wieprzową z szynkowaru. To już bardziej „męski” rodzaj wędliny, bardziej aromatyczny i wyrazisty w smaku. Zresztą przekonajcie się sami:)

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 500 g karkówki wieprzowej,
  • 10 g soli peklowej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 25 ml wody,
  • 1/4 ziaren kolendry,

(ilość produktów dla przygotowania 480 g wędliny)

WYKONANIE


  1. Karkówkę pokrójcie w grubszą kostkę, wielkości jak do gulaszu i przełóżcie ją do miski.
  2. Do pokrojonej karkówki dodajcie odmierzoną porcję żelatyny, cukier oraz sól peklową.
  3. Czosnek obierzcie z łupin i następnie pokrójcie w drobną kostkę i dodajcie do mięsa.
  4. Dodajcie pozostałe przyprawy: majeranek i roztartą w moździerzu kolendrę.
  5. Na koniec dodajcie wodę i wymasujcie mięso przez około 3 minuty, tak by wszystkie składniki dokładnie się ze sobą wymieszały.
  6. Przygotowane i doprawione mięso przełóżcie do woreczka a następnie całość umieśćcie w szynkowarze, który dociśnijcie wieczkiem.
  7. Zamknięty szynkowar wstawcie do lodówki na minimum 24 godziny, by mięso się zapeklowało.
  8. Po peklowaniu karkówkę w szynkowarze sparzcie przez 65 minut w wodzie o temperaturze 80 stopni.
  9. Po parzeniu od razu szynkowar z karkówką przełóżcie do zimnej wody na 10 minut a po tym czasie ponownie włóżcie całość do lodówki. Nie otwierajcie jeszcze szynkowaru.
  10. Po upływie minimum 8 godzin w lodówce, karkówka powinna być już odpowiednio schłodzona i wtedy dopiero wyciągnijcie ją z szynkowaru.
  11. Po wyciągnięciu wędliny z szynkowaru i ściągnięciu woreczka foliowego, aromatyczna karkówka z szynkowaru jest gotowa do podania!

Aromatyczna karkówka z szynkowaru

karkówka z szynkowaru
karkówka z szynkowaru
karkówka z szynkowaru
karkówka z szynkowaru
karkówka z szynkowaru
karkówka z szynkowaru

MIEJ POD RĘKĄ


  • szynkowar (ja mam o pojemności do 700 g mięsa),
  • odpowiednio duży garnek, w którym bez problemu cały szynkowar znajdzie się pod wodą,
  • termometr gastronomiczny z uchwytem,
  • 1 woreczek foliowy do szynkowaru,
  • miska,

CENNE RADY


Karkówka może peklować się w lodówce nawet 48 godzin, jeżeli tylko macie tyle czasu. Będzie jeszcze bardziej aromatyczna.

Szukacie ciekawych pomysłów na okład na chleb? Sprawdźcie moje przepisy na pasty kanapkowe, które znajdziecie we wpisie: Domowe przepisy na pasty kanapkowe

SPOSÓB PODANIA


Aromatyczna i pełna smaku karkówka z szynkowaru najlepiej smakuje na dobrej jakości pieczywie, np. domowym chlebie! Przepisy na domowe pieczywo znajdziecie w tagu #domowe chleby i bułki a ja szczególnie polecam Wam spróbować domowego chleba razowego lub chleba cebulowego na zakwasie! Dodatkowo możecie podać ją z domowym sosem tatarskim lub pastą chrzanową, która doskonale pasuje również do wieprzowych wędlin.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl