Aromatyczna karkówka z szynkowaru
Aromatyczna karkówka z szynkowaru to kolejna propozycja na domową wędlinę, którą przygotujcie w szynkowarze. Po drobiowych wędlinach: szynce z piersi kurczaka oraz szynce z indyka, tym razem przedstawiam Wam przepis na karkówkę wieprzową z szynkowaru. To już bardziej „męski” rodzaj wędliny, bardziej aromatyczny i wyrazisty w smaku. Zresztą przekonajcie się sami:)
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 500 g karkówki wieprzowej,
- 10 g soli peklowej,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka żelatyny,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 ząbek czosnku,
- 25 ml wody,
- 1/4 ziaren kolendry,
(ilość produktów dla przygotowania 480 g wędliny)
WYKONANIE
- Karkówkę pokrójcie w grubszą kostkę, wielkości jak do gulaszu i przełóżcie ją do miski.
- Do pokrojonej karkówki dodajcie odmierzoną porcję żelatyny, cukier oraz sól peklową.
- Czosnek obierzcie z łupin i następnie pokrójcie w drobną kostkę i dodajcie do mięsa.
- Dodajcie pozostałe przyprawy: majeranek i roztartą w moździerzu kolendrę.
- Na koniec dodajcie wodę i wymasujcie mięso przez około 3 minuty, tak by wszystkie składniki dokładnie się ze sobą wymieszały.
- Przygotowane i doprawione mięso przełóżcie do woreczka a następnie całość umieśćcie w szynkowarze, który dociśnijcie wieczkiem.
- Zamknięty szynkowar wstawcie do lodówki na minimum 24 godziny, by mięso się zapeklowało.
- Po peklowaniu karkówkę w szynkowarze sparzcie przez 65 minut w wodzie o temperaturze 80 stopni.
- Po parzeniu od razu szynkowar z karkówką przełóżcie do zimnej wody na 10 minut a po tym czasie ponownie włóżcie całość do lodówki. Nie otwierajcie jeszcze szynkowaru.
- Po upływie minimum 8 godzin w lodówce, karkówka powinna być już odpowiednio schłodzona i wtedy dopiero wyciągnijcie ją z szynkowaru.
- Po wyciągnięciu wędliny z szynkowaru i ściągnięciu woreczka foliowego, aromatyczna karkówka z szynkowaru jest gotowa do podania!
Aromatyczna karkówka z szynkowaru
MIEJ POD RĘKĄ
- szynkowar (ja mam o pojemności do 700 g mięsa),
- odpowiednio duży garnek, w którym bez problemu cały szynkowar znajdzie się pod wodą,
- termometr gastronomiczny z uchwytem,
- 1 woreczek foliowy do szynkowaru,
- miska,
CENNE RADY
Karkówka może peklować się w lodówce nawet 48 godzin, jeżeli tylko macie tyle czasu. Będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
Szukacie ciekawych pomysłów na okład na chleb? Sprawdźcie moje przepisy na pasty kanapkowe, które znajdziecie we wpisie: Domowe przepisy na pasty kanapkowe
SPOSÓB PODANIA
Aromatyczna i pełna smaku karkówka z szynkowaru najlepiej smakuje na dobrej jakości pieczywie, np. domowym chlebie! Przepisy na domowe pieczywo znajdziecie w tagu #domowe chleby i bułki a ja szczególnie polecam Wam spróbować domowego chleba razowego lub chleba cebulowego na zakwasie! Dodatkowo możecie podać ją z domowym sosem tatarskim lub pastą chrzanową, która doskonale pasuje również do wieprzowych wędlin.