Barszcz czerwony na domowym zakwasie
Barszcz czerwony na domowym zakwasie to obok klasycznego rosołu, pomidorówki i kapuśniaka, charakterystyczna zupa polskiej kuchni. Lekko kwaśny, wyrazisty w smaku i intensywnie bordowy barszcz czerwony na domowym zakwasie, może być pełnoprawnym obiadem np. gdy jest podamy go razem z uszkami ale może być również „gorącym kubkiem”, jako dodatek do drugiego dania. Poznajcie mój przepis, dzięki któremu przygotujecie barszcz bez użycia żadnych koncentratów buraczanych i innych gotowych specyfików:) Pyszny barszcz czerwony, przygotowany na domowym zakwasie nie jest trudny w przygotowaniu a zdecydowanie najlepiej smakuje!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 0,5 litra domowego zakwasu buraczanego,
- 0,5 kg kiszonych buraków,
- 1 duży burak,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 średni por,
- 1 średni seler,
- 1 jabłko,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 10 suszonych grzybów,
- 2,5 litra wody,
- 25 g masła,
- przyprawy:
- 5 liście laurowe,
- 5 kulek ziela angielskiego,
- 10 ziaren pieprzu,
- 1,5 łyżeczki suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
- sól, mielony pieprz, ocet, cukier (do smaku)
(ilość produktów dla przygotowania 3 litrów barszczu, czyli około 12-15 porcji)
WYKONANIE
- Włoszczyznę, czyli marchewki, pietruszki, seler obierzcie i pokrójcie na duże kawałki. Obierzcie również cebulę.
- W dużym garnku rozpuście masło a następnie podsmażcie na rumiano wcześniej przygotowane warzywa, cebulę oraz nieobrany czosnek.
- Podczas gdy warzywa rumienią się na maśle, obierzcie pora, jabłko oraz buraka, którego pokrójcie w plastry.
- Po około 5 minutach warzywa powinny być już rumiane i wtedy to, do garnka wlejcie wodę, zagotujcie i gotujcie dalej przez 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
- Po upływie 20 minut dodajcie większość pozostałych składników: kiszone buraki, obrane i pokrojone jabłko, por, pokrojonego buraka, suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę majeranku oraz cały lubczyk.
- Ponownie zagotujcie całość i gotujcie dalej na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut pod przykryciem.
- Gdy zupa się już ugotuje, odstawcie ją do przestygnięcia na minimum 30 minut a najlepiej około 1 godzinę.
- Po tym czasie wyciągnijcie wszystkie składniki z zupy oraz przecedźcie ją na sicie.
- „Czysty” wywar doprawcie, dodając zakwas buraczany, pół łyżeczki majeranku oraz sól, cukier, ocet i pieprz do smaku (u mnie były to 1 łyżeczka soli, 2 łyżki cukru, szczypta mielonego pieprzu i ani odrobiny octu, bo zupa była wystarczająco kwaśna). Pamiętajcie, że ilość tych składników uzależniona jest od smaku zakwasu, który może być za każdym razem nieco inny.
- Doprawiony domowy barszcz domowy na zakwasie, postawcie ponownie na ogniu i ponownie podgrzejcie przed podaniem ale uważajcie by barszczu po dodaniu zakwasu nie zagotować, ponieważ wtedy straci swój kolor.
- Gotowe! Barszcz czerwony może zostać podany.
Barszcz czerwony na domowym zakwasie
MIEJ POD RĘKĄ
- duży garnek z pokrywką (o pojemności około 6 litrów),
- sito kuchenne,
- dodatkowy garnek o pojemności około 3 litrów,
CENNE RADY
Pamiętajcie by gotowego barszczu z dodanym już zakwasem nie doprowadzić do wrzenia, bo wtedy straci on swój intensywny, buraczany kolor.
SPOSÓB PODANIA
Barszcz czerwony na domowym zakwasie możecie podać na kilka sposobów: jako czysty barszcz bez dodatków, z domowej roboty grzankami, z makaronem nitki lub oczywiście z uszkami (z farszem mięsnym lub z kapusty i grzybów). Najlepiej smakuje niemal gorący:)