Barszcz czerwony na domowym zakwasie

Barszcz czerwony na domowym zakwasie

Barszcz czerwony na domowym zakwasie to obok klasycznego rosołu, pomidorówki i kapuśniaka, charakterystyczna zupa polskiej kuchni. Lekko kwaśny, wyrazisty w smaku i intensywnie bordowy barszcz czerwony na domowym zakwasie, może być pełnoprawnym obiadem np. gdy jest podamy go razem z uszkami ale może być również „gorącym kubkiem”, jako dodatek do drugiego dania. Poznajcie mój przepis, dzięki któremu przygotujecie barszcz bez użycia żadnych koncentratów buraczanych i innych gotowych specyfików:) Pyszny barszcz czerwony, przygotowany na domowym zakwasie nie jest trudny w przygotowaniu a zdecydowanie najlepiej smakuje!

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


(ilość produktów dla przygotowania 3 litrów barszczu, czyli około 12-15 porcji)

WYKONANIE


  1. Włoszczyznę, czyli marchewki, pietruszki, seler obierzcie i pokrójcie na duże kawałki. Obierzcie również cebulę.
  2. W dużym garnku rozpuście masło a następnie podsmażcie na rumiano wcześniej przygotowane warzywa, cebulę oraz nieobrany czosnek.
  3. Podczas gdy warzywa rumienią się na maśle, obierzcie pora, jabłko oraz buraka, którego pokrójcie w plastry.
  4. Po około 5 minutach warzywa powinny być już rumiane i wtedy to, do garnka wlejcie wodę, zagotujcie i gotujcie dalej przez 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
  5. Po upływie 20 minut dodajcie większość pozostałych składników: kiszone buraki, obrane i pokrojone jabłko, por, pokrojonego buraka, suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę majeranku oraz cały lubczyk.
  6. Ponownie zagotujcie całość i gotujcie dalej na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut pod przykryciem.
  7. Gdy zupa się już ugotuje, odstawcie ją do przestygnięcia na minimum 30 minut a najlepiej około 1 godzinę.
  8. Po tym czasie wyciągnijcie wszystkie składniki z zupy oraz przecedźcie ją na sicie.
  9. „Czysty” wywar doprawcie, dodając zakwas buraczany, pół łyżeczki majeranku oraz sól, cukier, ocet i pieprz do smaku (u mnie były to 1 łyżeczka soli, 2 łyżki cukru, szczypta mielonego pieprzu i ani odrobiny octu, bo zupa była wystarczająco kwaśna). Pamiętajcie, że ilość tych składników uzależniona jest od smaku zakwasu, który może być za każdym razem nieco inny.
  10. Doprawiony domowy barszcz domowy na zakwasie, postawcie ponownie na ogniu i ponownie podgrzejcie przed podaniem ale uważajcie by barszczu po dodaniu zakwasu nie zagotować, ponieważ wtedy straci swój kolor.
  11. Gotowe! Barszcz czerwony może zostać podany.

Barszcz czerwony na domowym zakwasie

Barszcz czerwony na domowym zakwasie
Barszcz czerwony na domowym zakwasie
Barszcz czerwony na domowym zakwasie
Barszcz czerwony na domowym zakwasie
Barszcz czerwony na domowym zakwasie
Barszcz czerwony na domowym zakwasie

MIEJ POD RĘKĄ


  • duży garnek z pokrywką (o pojemności około 6 litrów),
  • sito kuchenne,
  • dodatkowy garnek o pojemności około 3 litrów,

CENNE RADY


Pamiętajcie by gotowego barszczu z dodanym już zakwasem nie doprowadzić do wrzenia, bo wtedy straci on swój intensywny, buraczany kolor.

SPOSÓB PODANIA


Barszcz czerwony na domowym zakwasie możecie podać na kilka sposobów: jako czysty barszcz bez dodatków, z domowej roboty grzankami, z makaronem nitki lub oczywiście z uszkami (z farszem mięsnym lub z kapusty i grzybów). Najlepiej smakuje niemal gorący:)

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl