cheeseburgery

Cheeseburgery lepsze niż… wiecie gdzie!

Wiadomo gdzie są podobno najlepsze cheeseburgery. Bar czy jak kto woli restauracja mieszcząca się zazwyczaj pod wielką literą „M”, faktycznie jest dobra w ich przygotowaniu. Ale ja pokażę Wam jak przygotować lepsze, domowe cheeseburgery! Trzymajcie przepis i próbujcie! Warto!

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 4 bułki pszenne, najlepiej z sezamem,
  • 4 burgery, przygotowane według mojego przepisu,
  • 1 mała cebula,
  • 4 plastry sera, najlepiej cheddara,
  • 2 małe ogórki konserwowe,
  • musztarda delikatesowa,
  • ketchup,
  • 150 ml wrzątku,

(ilość produktów dla przygotowania 4 cheeseburgerów)

WYKONANIE


  1. Przygotowanie cheeseburgerów zacznij od obrania i pokrojenia, najdrobniej jak potrafisz cebuli. Wrzuć ją do przygotowanego naczynia i zalej wrzątkiem na 3 minuty. Po tym czasie odcedź na sitku.
  2. Przekrój bułki na dwie połówki i ułóż przekrojoną stroną na dużej patelni. Postaw ją na średnim ogniu.
  3. Na małej patelni usmaż burgery, zgodnie z moim przepisem.
  4. W czasie jak smażą się bułki i burgery pokrój ogórki w plasterki.
  5. Gdy bułki się już opieką, ściągnij z patelni spód bułki i połóż na desce lub talerzu.
  6. Następnie połóż na nim usmażonego burgera.
  7. Na burgera połóż możliwie szybko plasterek sera, dzięki czemu zdąży się lekko stopić.
  8. W dalszej kolejności ułóż plasterki ogórka (3-5 plasterków, przygotowanych np. według mojego przepisu) i posyp sparzoną cebulką.
  9. Na środek dodaj pół łyżeczki musztardy i dodatkowo polej całość po wierzchu ketchupem.
  10. Przykryj wszystko opieczonym wierzchem bułki. Gotowe!

Cheeseburgery lepsze niż… wiecie gdzie!

cheeseburgery
cheeseburgery
cheeseburgery
cheeseburgery

MIEJ POD RĘKĄ


  • dużą i małą patelnię,
  • kubek lub inne naczynie o pojemności ok. 200 ml,
  • małe sitko,

CENNE RADY


W przygotowaniu cheeseburgera liczy się czas. Dlatego w momencie jak będziesz składać wszystkie składniki kanapki, poszczególne części muszą być już gotowe do układania. Dlatego pokrój ogórki wcześniej, podobnie wcześniej przygotuj cebulę oraz wyciągnij ser, musztardę i ketchup z lodówki.

SPOSÓB PODANIA


Cheeseburgery możesz podać jak w „ulubionym” barze, czyli z colą i frytkami. Oczywiście nie jest to zbytnio zdrowe, dlatego skoro jesteś w domu możesz trochę uzdrowić ten zestaw, podając cheeseburgery z frytkami z batatów i marchewki i szklanką zdrowego soku. Uwierz mi, że tak podane smakują dokładnie tak samo obłędnie!

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl