chleb cebulowy na zakwasie

Chleb cebulowy na zakwasie

Chleb cebulowy na zakwasie to ciekawa odmiana w przypadku gdy znudził Wam się klasyczny chleb razowy na drożdżach lub najprostszy chleb żytni na zakwasie. Choć chleb cebulowy na zakwasie nie przytłacza nas swoim cebulowym smakiem bądź aromatem, to raczy nas przyjemną, cebulową nutą, która mile zaskoczy wielu z Was. Chcąc uraczyć się najbardziej intensywnym smakiem cebulowego chleba, proponuję jedzenie go jeszcze gdy jest lekko ciepły i jedynie z dodatkiem masła:)

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 100 g zakwasu żytniego (jeżeli nie macie, przygotujecie go od podstaw z moim poradnikiem: Jak zrobić zakwas na chleb domowy? Przepis krok po kroku!),
  • 130 g mąki żytniej typ 2000 (około 1 szklanki),
  • 330 g mąki pszennej typ 680 (około 2,5 szklanki),
  • 380 ml wody,
  • 1 cebula,
  • 30 g masła,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1,5 łyżeczki suszonej cebuli

(ilość produktów dla przygotowania 1 bochenka chleba o wadze około 850 g)

WYKONANIE


  1. Przygotowanie chleba należy rozpocząć od przygotowania zaczynu. W tym celu do przygotowanego naczynia, np. miski włóżcie przygotowany zakwas oraz wsypcie 130 g mąki żytniej typ 2000 oraz wlejcie 1 szklankę wody (200 ml). Całość zamieszajcie, przykryjcie ściereczką i odstawcie na minimum 10-12 godzin w ciepłe miejsce (np. okolice grzejnika czy kuchenny blat).
  2. Po upływie kilkunastu godzin zaczyn powinien wyraźnie powiększyć swoją objętość a na jego powierzchni powinno być widać wyraźne małe bąbelki.
  3. Do zaczynu następnie należy dodać mąkę pszenną oraz 200 ml wody. Całość ciasta zamieszajcie krótko, tak by nie była widoczna już sucha mąka.
  4. Teraz bardzo ważny krok: odłóżcie do osobnego słoika (lub innego pojemnika) około 3 łyżki ciasta, który będzie zakwasem do kolejnego wypieku.
  5. Dopiero po odłożeniu zakwasu na kolejny chleb, do ciasta możemy dodać pozostałe dodatki. Jednak nim to zrobicie trzeba je przygotować.
  6. Obierzcie cebule a następnie zetrzyjcie ją na tarce do przecierania.
  7. Następnie na patelnię dodajcie masło, a gdy się roztopi wrzućcie startą cebulę i smażcie przez około 5-6 na średnim ogniu, by odparowała z patelni cała puszczona przez cebulę woda.
  8. Gdy cebula się już usmaży, zostawcie ją na 10-15 minut do lekkiego przestudzenia a po tym czasie dodajcie do ciasta na chleb. Uważajcie jednak by cebula nie była gorąca, bo zbyt wysoka temperatura zabije dobroczynne drożdże i bakterie w cieście a wasz chleb wtedy nie urośnie.
  9. Następnie dodajcie do ciasta z posmażoną cebulą, sól, cukier oraz suszoną cebulę. Po tym jeszcze raz zamieszajcie ciasto a następnie przełóżcie je do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
  10. Foremkę z chlebem przykryjcie bawełnianą ściereczką i odstawcie w ciepły zakątek kuchni, by chleb nieco urósł.
  11. Z reguły już po około 60-90 minutach można wstawiać chleb do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni (tryb grzanie góra-dół).
  12. W temperaturze 220 stopni chleb pieczcie przez pierwsze 20 minut, po tym czasie zmniejszcie ją do 200 stopni i po kolejnych 20 minutach ponownie zmniejszcie temperaturę do 180 stopni. W niej pieczcie chleb przez 25 minut.
  13. Po wyciągnięciu chleba z piekarnika odstawcie go na 10 minut do przestygnięcia a po tym czasie wyjmijcie ostrożnie (nadal będzie gorący) z formy i odwińcie z papieru do pieczenia. Pozostawcie do całkowitego wystygnięcia.
  14. Gdy chleb będzie zimny lub letni, możecie go już spróbować lub zawinąć go w bawełnianą ściereczkę i zostawić na później.
  15. Chleb cebulowy na zakwasie gotowy!

Chleb cebulowy na zakwasie

chleb cebulowy na zakwasie
chleb cebulowy na zakwasie
chleb cebulowy na zakwasie
chleb cebulowy na zakwasie
chleb cebulowy na zakwasie

MIEJ POD RĘKĄ


  • miska lub inne naczynie o minimalnej pojemności około 1,5 – 2 litrów,
  • słoiczek lub inne naczynie do odłożenia zakwasu na przyszłość,
  • tarka do warzyw (tarka do przecierania),
  • mała patelnia,
  • foremka (np. keksówka lub mała tortownica),
  • papier do pieczenia,

CENNE RADY


Podsmażenie cebuli jest kluczowe w tym przepisie, ponieważ dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru wody oraz zniszczymy niepożądane bakterie i drożdże znajdujące się na niej.

Jeżeli będziecie przechowywać chleb cebulowy na zakwasie w bawełnianej ściereczce, podobnie jak inne #chleby na zakwasie, miejcie na uwadze to, że „złapie” ona cebulowy zapach, który potem ciężko usunąć:) Dlatego użyjcie ściereczki, której w razie potrzeby nie będzie szkoda wyrzucić.

SPOSÓB PODANIA


Najprostszy chleb żytni na zakwasie lubi proste dodatki takie jak np. domowa szynka drobiowa z szynkowaru, pasztet z jabłkiem i żurawiną albo regionalny, wielkopolski ser smażony. Więcej dodatków na chleb znajdziecie w przepiśniku, oznaczone tagiem #dodatki na chleb. Jeżeli jednak szukacie czegoś bardziej efektownego, polecam przygotować Wam pastę kanapkową! Pomysły na pasty kanapkowe znajdziecie we wpisie: Domowe przepisy na pasty kanapkowe

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl