Chleb na zakwasie pszenno-żytni ze słonecznikiem

chleb na zakwasie pszenno-żytni
  • Marcin
  • 21 grudnia 2021

Chleb na zakwasie pszenno-żytni ze słonecznikiem to kolejna chlebowa propozycja, którą znajdziecie w przepiśniku kierunkowo.pl. Przepis jest bardzo zbliżony do najprostszego chleba żytniego na zakwasie ale oczywiście różni się od niego dodatkiem słonecznika i mąki pszennej. Dzięki temu chleb nabiera nieco łagodniejszego smaku, który wzbogacony jest o nutkę ziaren słonecznika. To właśnie ten przepis najczęściej przygotowuję w swojej kuchni!

SKŁADNIKI


  • 100 g zakwasu żytniego (jeżeli nie macie, przygotujecie go od podstaw z moim poradnikiem: Jak zrobić zakwas na chleb domowy? Przepis krok po kroku!),
  • 400 ml wody,
  • 210 g mąki żytniej typ 2000 (ok. 1,5 szklanki),
  • 260 g mąki pszennej typ 680 (ok. 2 szklanek),
  • 30 g łuskanego słonecznika,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki cukru

(ilość produktów dla przygotowania 1 bochenka chleba o wadze około 850 g)

chleb na zakwasie pszenno-żytni
chleb na zakwasie pszenno-żytni
chleb na zakwasie pszenno-żytni
chleb na zakwasie pszenno-żytni
chleb na zakwasie pszenno-żytni
chleb na zakwasie pszenno-żytni
chleb na zakwasie pszenno-żytni

WYKONANIE


Chleb na zakwasie pszenno-żytni ze słonecznikiem

  1. Przygotowanie chleba należy rozpocząć od przygotowania zaczynu. W tym celu do przygotowanego naczynia, np. miski włóżcie przygotowany zakwas oraz wsypcie 130 g mąki żytniej typ 2000 oraz wlejcie 1 szklankę wody (200 ml). Całość zamieszajcie, przykryjcie ściereczką i odstawcie na minimum 10-12 godzin w ciepłe miejsce (np. okolice grzejnika czy kuchenny blat).
  2. Po upływie kilkunastu godzin zaczyn powinien wyraźnie powiększyć swoją objętość a na jego powierzchni powinno być widać wyraźne małe bąbelki.
  3. Do zaczynu następnie należy dodać pozostałą mąkę, tj. 80 g mąki żytniej typ 2000 oraz 260 g mąki pszennej typ 680 oraz 200 ml wody. Całość ciasta zamieszajcie krótko, tak by nie była widoczna już sucha mąka.
  4. Teraz bardzo ważny krok: odłóżcie do osobnego słoika (lub innego pojemnika) około 3 łyżki ciasta, który będzie zakwasem do kolejnego wypieku.
  5. Dopiero po odłożeniu zakwasu na kolejny chleb, do ciasta możemy dodać sól, cukier oraz łuskany słonecznik. Po tym jeszcze raz zamieszajcie ciasto a następnie przełóżcie je do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
  6. Foremkę z chlebem przykryjcie bawełnianą ściereczką i odstawcie w ciepły zakątek kuchni, by chleb nieco urósł.
  7. Z reguły już po około 60-90 minutach można wstawiać chleb do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni (tryb grzanie góra-dół).
  8. W temperaturze 220 stopni chleb pieczcie przez pierwsze 20 minut, po tym czasie zmniejszcie ją do 200 stopni i po kolejnych 20 minutach ponownie zmniejszcie temperaturę do 180 stopni. W niej pieczcie chleb przez 25 minut.
  9. Jeżeli zależy Wam na chrupiącej i lśniącej skórce po pierwszych 20 minutach spryskajcie wierzch chleba wodą (np. używając spryskiwacza). Dla lepszego efektu możecie to powtórzyć po kolejnych 20 minutach.
  10. Po wyciągnięciu chleba z piekarnika odstawcie go na 10 minut do przestygnięcia a po tym czasie wyjmijcie ostrożnie (nadal będzie gorący) z formy i odwińcie z papieru do pieczenia. Pozostawcie do całkowitego wystygnięcia.
  11. Gdy chleb będzie zimny lub letni, możecie go już spróbować lub zawinąć go w bawełnianą ściereczkę i zostawić na później.
  12. Chleb na zakwasie pszenno-żytni gotowy!

MIEJ POD RĘKĄ

  • miska lub inne naczynie o minimalnej pojemności około 1,5 – 2 litrów,
  • słoiczek lub inne naczynie do odłożenia zakwasu na przyszłość,
  • foremka (np. keksówka lub mała tortownica),
  • papier do pieczenia,

CENNE RADY

Jak przechowywać chleb na zakwasie? Ja owijam go w dwie bawełniane ściereczki kuchenne i przechowuję w domowym chlebaku – u nas to szuflada:) Chleb na zakwasie pszenno-żytni ze słonecznikiem możecie również podzielić na mniejsze części, np. na ćwierć bochenka i zamrozić. Po odmrożeniu będzie równie pyszny!

SPOSÓB PODANIA

Najprostszy chleb żytni na zakwasie lubi proste dodatki takie jak np. domowa szynka drobiowa z szynkowaru, pasztet z jabłkiem i żurawiną albo regionalny, wielkopolski ser smażony. Więcej dodatków na chleb znajdziecie w przepiśniku, oznaczone tagiem #dodatki na chleb. Jeżeli jednak szukacie czegoś bardziej efektownego, polecam przygotować Wam pastę kanapkową! Pomysły na pasty kanapkowe znajdziecie we wpisie: Domowe przepisy na pasty kanapkowe

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!