grzanki z mozzarellą i pomidorami Przekąski na imprezę na zimno i ciepło

Chrupiące grzanki z mozzarellą i pomidorami

Chrupiące grzanki z mozzarellą i pomidorami to przekąska którą pierwszy raz spotkałem w rodzinnym domu mojej żony. Wydaje się banalna, prosta do zrobienia i właśnie taka jest! Dzięki temu wiele razy zrobiliśmy ją już u siebie, zarówno na spontaniczną kolację ale również małe przyjęcie w gronie najbliższych. Niby kilka dobrze znanych składników a grzanki z mozzarellą smakują wyśmienicie, świeżo i najważniejsze – są przyjemnie chrupiące!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 1 duża bagietka,
  • 2 pomidory,
  • 125 g mozzarelli w zalewie,
  • 1 cebula dymka,
  • suszone oregano,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 15 grzanek)

WYKONANIE


  1. Bagietkę pokrójcie na kromki o grubości około 1 – 1,5 centymetra i układajcie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  2. Następnie każdy kawałek bagietki skropcie kilkoma kroplami oliwy z oliwek, która doda grzankom charakterystycznego smaku.
  3. W dalszej kolejności pokrójcie pomidory na półplasterki i układajcie je na kawałkach bagietki, po około 2-4 plasterki na kawałek.
  4. Mozzarellę odsączcie z zalewy i ostrym nożem pokrójcie na cienkie plasterki, które następnie układajcie na kawałkach bagietki.
  5. Odetnijcie od cebuli dymki szczypior a następnie same cebuli obierzcie z wierzchniej warstwy i pokrójcie w cienkie plasterki. Plasterki cebuli połóżcie na mozzarelli.
  6. Doprawcie grzanki solą, pieprzem i suszonym oregano.
  7. Blaszkę z przygotowanymi grzankami wstawcie do nagrzanego do 220 stopni (program: grzanie góra – dół) na 2-3 minuty.
  8. Po tym czasie chrupiące grzanki z mozzarellą i pomidorami są gotowe!

Chrupiące grzanki z mozzarellą i pomidorami

grzanki z mozzarellą i pomidorami
grzanki z mozzarellą i pomidorami
grzanki z mozzarellą i pomidorami
grzanki z mozzarellą i pomidorami
grzanki z mozzarellą i pomidorami
grzanki z mozzarellą i pomidorami Przekąski na imprezę na zimno i ciepło

MIEJ POD RĘKĄ


  • papier do pieczenia,

CENNE RADY


By grzanki z mozzarellą i pomidorami wyszły przyjemnie chrupiące najważniejszy jest czas, jaki spędzają w piekarniku. U mnie to 2-3 minuty, po których grzanki są chrupiące z zewnątrz ale nadal wilgotne i miękkie w środku. Jeżeli wolicie bardziej chrupiące i upieczone grzanki, możecie je piec nawet do 10 minut.

SPOSÓB PODANIA


Grzanki z mozzarellą i pomidorami podawajcie gdy są jeszcze gorące. Dla jeszcze lepszego wrażenia i efektu możecie posypać je szczypiorkiem od cebuli dymki. Jeżeli chcecie podać do nich „coś” jeszcze polecam Wam domowy ketchup, własnoręcznie przygotowany sos tzatziki lub prosty sos pomidorowy.

Jeżeli przygotowaliście grzanki z mozzarellą i pomidorami na przyjęcie lub imprezę to oczywiście warto podać je w towarzystwie innych przysmaków i przekąsek. Po pomysły i inspirację zapraszam Was do tagów #imprezowe finger foods oraz #przepisy na imprezę, gdzie znajdziecie dziesiątki innych przepisów!

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl