Ciastka owsiane z żurawiną. Boskie!
Ciastka owsiane z żurawiną to jedne z moich ulubionych słodkości. Zawsze robię je z myślą, że odłożę je do puszki i będę miał je na kilka dni jako słodka przekąska… Jaki ja jestem wtedy naiwny:) Niestety kiedy są gotowe tak obłędnie pachną, są przyjemnie ciepłe i po prostu trudno się im oprzeć, przez co często znikają w kilkanaście minut po upieczeniu. Nie zmienia to faktu, że te boskie ciastka owsiane z żurawiną są doskonałą opcją jako przekąska do pracy, na wyjazd czy mikropodróż! Najczęściej jednak lądują na domowym stole w towarzystwie kawy, zielonej herbaty, domowej lemoniady i kilku przemiłych gości.
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 100 g płatków owsianych górskich,
- 170 g mąki owsianej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 g miękkiego masła,
- 1 duże jajko,
- 175 g cukru,
- szczypta soli,
- 70 g suszonej żurawiny
(ilość produktów dla przygotowania ok. 21 ciastek)
WYKONANIE
- Po miski wrzućcie miękkie masło oraz cukier i utrzyjcie je mikserem.
- Do utartego cukru z masłem dodajcie jajko i ucierajcie dalej mikserem przez około 3 minuty, aby powstała gładka i jednolita masa.
- W osobnej misce wymieszajcie suche składniki: płatki owsiane, mąkę owsianą, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
- Suche składniki dodajcie do masła, cukru i jajka i następnie wymieszajcie całość łyżką, tak by wszystkie składniki się ze sobą połączyły.
- Do wymieszanego ciasta dodajcie suszoną żurawinę i raz jeszcze wymieszajcie.
- Z gotowego ciasta weźcie jego porcję, wielkości dużego orzecha włoskiego, uformujcie kulkę i połóżcie ją na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
- Gdy z całego ciasta uformujecie już kulki i ułożycie na blaszce, rozpłaczcie je dłonią na grubość ok. 1 centymetra. Pamiętajcie, by między ciastkami zachować dosyć duże przerwy, ponieważ podczas pieczenia ciastka się nieco rozjadą.
- Gotowe ciastka włóżcie do nagrzanego do 170 stopni piekarnika (tryb: grzanie góra – dół) i pieczcie od 12 do 15 minut w zależności od oczekiwanego wypieczenia.
- Gdy ciastka będą już odpowiednio upieczone, wyciągnijcie ja i pozostawcie na kilkanaście minut do wystudzenia.
- To wszystko! Ciastka owsiane z żurawiną są gotowe!
Ciastka owsiane z żurawiną. Boskie!
MIEJ POD RĘKĄ
- średniej wielkości miska,
- robot planetarny lub mikser i duża miska,
- papier do pieczenia,
CENNE RADY
Jeżeli chcecie by ciastka owsiane z żurawiną były nieco mniej kaloryczne i bardziej zdrowe, zastąpcie zwykły cukier np. ksylitolem czyli cukrem brzozowym. Ma on zdecydowanie mniej kalorii od zwykłego cukru oraz nie przyczynia się do powstawania próchnicy i psucia naszych zębów. W przepisie użyjcie go dokłądnie tyle samo co białego cukru.
SPOSÓB PODANIA
Ciastka owsiane z żurawiną to deser, przekąska czy po porostu boski łakoć sam w sobie! Oczywiście możecie go podać w towarzystwie filiżanki kawy, dobrej herbaty czy świeżo wyciśniętego soku, aby wprowadzić nieco więcej zdrowia:) Latem na pewno nikt nie pogardzi szklaneczką domowej lemoniady czy kompotu ze świeżych owoców, ale zapewniam Was to nie jest konieczność bo ciastka wjeżdżają „jak złoto”!