Domowa wątrobianka w słoiku
Domowa wątrobianka w słoiku
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 500 g wątróbki drobiowej,
- 500 g wątróbki wieprzowej,
- 3 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g masła,
- 1 łyżka majeranku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania ok. 1100 g wątrobianki)
WYKONANIE
- Wątróbkę umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie a następnie pokrójcie w mniejsze kawałki (gruba kostka) przy okazji usuwając niedoskonałości.
- Pokrojoną wątróbkę włóżcie go garnka i zalejcie ją wrzątkiem, tak by cała znalazła się pod wodą.
- Po minucie, jak wątróbka zmieni już swój kolor wylejcie wodę, odsączcie wątróbkę i ponownie zalejcie ją wrzątkiem, tak by ponownie cała wątróbka była pod wodą.
- Garnek ustawcie na ogniu, doprowadźcie temperaturę wody do 90 stopni i parzcie wątróbki w takiej temperaturze przez 20 minut.
- W czasie parzenia łyżką cedzakową lub sitkiem kuchennym zbierajcie pianę, która pojawi się na powierzchni wody.
- Po 20 minutach parzenia odcedźcie wątróbkę i odstawcie do przestygnięcia.
- Następnie obierzcie cebulę i pokrójcie ją w drobną kostkę. Obierzcie również czosnek.
- Na patelni rozpuście masło, dodajcie pokrojoną cebulę i przeciśnijcie obrane ząbki czosnku. Doprawcie solidną szczyptą soli i smażcie dalej na średnim ogniu aż do zeszklenia cebuli (około 2 minut).
- Dodajcie do cebuli sparzoną wątróbkę i majeranek. Wszystko wymieszajcie i smażcie jeszcze przez kolejne 2 minuty, po których zestawcie patelnię z ognia i zostawcie na kilkanaście minut by całość przestygła.
- Zawartość patelni przełóżcie do garnka lub naczynia do blendowania a następnie używając blendera rozdrobnijcie całość na gładką masę.
- Zblendowaną masę doprawcie solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszajcie.
- Gdy Wasza wątrobianka będzie już gotowa, przekładajcie ją do szklanych słoików, całość ubijając i usuwając pęcherzyki powietrza.
- Słoiki z wątrobianką zamknijcie i włóżcie do lodówki na minimum 4 godziny, po których domowa wątrobianka w słoiku jest gotowa do jedzenia!
Domowa wątrobianka w słoiku
MIEJ POD RĘKĄ
- garnek o pojemności minimum 3,0 litra,
- termometr kulinarny,
- łyżka cedzakowa lub drobne sitko kuchenne,
- duże sitko kuchenne lub durszlak,
- duża patelnia,
- blender z końcówką do rozdrabiania,
- kilka szklanych słoików z wieczkami,
CENNE RADY
Wątrobianka przygotowana zgodnie z powyższym przepisem twardnieje w lodówce, dlatego warto wyciągnąć ją na kilkanaście minut przed jedzeniem. Jeżeli zależy Wam na tym, by wątrobianka była zawsze łatwa do rozsmarowania dodajcie olej rzepakowy zamiast masła (w tej samej ilości). Dla fanów wybitnie mięsnych smaków można użyć smalcu, który też będzie robi się twardy w lodówce.
SPOSÓB PODANIA
Domowa wątrobianka w słoiku najlepiej smakuje podana wraz ze świeżym, najlepiej domowym pieczywem. Możecie przygotować je sami, korzystając z moich przepisów które oznaczyłem dla Was tagiem #domowe chleby i bułki. Ze swojej strony serdecznie polecam Wam chrupiące i puszyste bułki pszenno-żytnie na zakwasie albo fantastyczny do wytrawnych dodatków chleb cebulowy.
Dodatkowo możecie podać jeszcze tradycyjne domowe ogórki konserwowe lub kiszone a także świeże warzywa np. rzodkiewkę, ogórka, czy pomidora, najlepiej ze szczypiorkiem.
Bardzo mi się podoba przepis. Szukałam przepisu bez smalcu. A tu widzę masło, które jeszcze można podmienić na olej. Zależy mi, żeby produkt był bogaty w żelazo, ale jednak bez dodatkowego cholestreolu
Dziękuje za komentarz! Cieszę się, że przepis przypadł do gustu:) Wątrobianka z masłem moim zdaniem jest najsmaczniejsza, choć kiedy jest zimna trudno ją rozsmarować (analogicznie jak masło). Podmiana masła na olej (polecam użyć oleju rzepakowego – jest najbardziej neutralny w smaku) na pewno sprawi, że będzie można ją smarować nawet schłodzoną:)