Domowy przepis na pieczeń rzymską pieczeń rzymska domowa

Domowy przepis na pieczeń rzymską

Domowy przepis na pieczeń rzymską to rozwiązanie problemu nudnego okładu na chleb! Dzięki niemu przygotujemy pyszną mięsną przekąskę, którą potem możemy wykorzystać do przygotowania kanapek, drugiego śniadania do pracy czy szkoły lub kolacji. Samo przygotowanie pieczeni nie jest trudne, jednak wymaga nieco czasu, bo dzięki schłodzeniu pieczeń po pierwsze będzie się lepiej kroiła a po drugie, będzie można pozbawić jej większej ilości wytopionego tłuszczu. Dlatego jeżeli znudziły Wam się już gotowe wędliny czy pasztety, wypróbowaliście już domowych wędlin z szynkowaru np. domowej szynki drobiowej z szynkowaru lub szynki z indyka z szynkowara, a macie ochotę na kolejny mięsny przysmak na chleb, wypróbujcie właśnie ten przepis!

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 1 kg surowego boczku,
  • 400 g wędzonego boczku,
  • 400 g mięsa wieprzowego (p. schabu lub karkówki),
  • 170 ml mleka,
  • 6 łyżeczek uniwersalnej przyprawy (np. Vegety Natur),
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu,
  • 1,5 łyżeczki majeranku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 cebule dymki ( lub w 1 średnia cebula i pęczek szczypiorku),

(ilość produktów dla przygotowania 5 pieczeni)

WYKONANIE


  1. Na początku należy pokroić mięso w grubą kostkę, pamiętając by z boczku wędzonego najpierw odkroić skórę.
  2. Następnie poszatkujcie cebule dymki wraz ze szczypiorem oraz obrany wcześniej czosnek i dodajcie je mięsa.
  3. Przygotowane mięso z cebulą i czosnkiem należy zmielić, wykorzystując sitko o średnich oczkach.
  4. Do zmielonego mięsa dodajcie mleko oraz przyprawy: majeranek, pieprz oraz waszą ulubioną przyprawę kuchenną.
  5. Całość dokładnie wymieszajcie i tak by wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Mieszajcie kuchenną łyżką lub dłonią.
  6. Mięsną masę podzielcie na 5 części i z każdej z nich uformujcie wałek, który następnie połóżcie na przygotowanym kawałku folii aluminiowej.
  7. Porcję mięsa zawińcie dokładnie folią aluminiową i układajcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Przygotowane pieczenie rzymskie wstawcie do nagrzanego do temperatury 160 stopni piekarnika (tryb grzanie góra-dół) i pieczcie przez 90 minut.
  9. Po tym czasie wyciągnij pieczenie z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Gdy będą już chłodne, włóż je do lodówki na 6-8 godzin i dopiero po tym czasie odwiń z folii aluminiowej, zbierz nadmiar tłuszczu i podaj swoim domownikom.

Domowy przepis na pieczeń rzymską

Domowy przepis na pieczeń rzymską pieczeń rzymska domowa
Domowy przepis na pieczeń rzymską pieczeń rzymska domowa
Domowy przepis na pieczeń rzymską pieczeń rzymska domowa
Domowy przepis na pieczeń rzymską pieczeń rzymska domowa
Domowy przepis na pieczeń rzymską pieczeń rzymska domowa

MIEJ POD RĘKĄ


  • maszynkę do mielenia mięsa z sitkiem o średnich oczkach,
  • 2 duże miski,
  • folię aluminiową,
  • papier do pieczenia,

CENNE RADY


Przepis na pieczeń rzymską ma wiele modyfikacji, np. poprzez dodanie jajka, warzyw itp. Jednako to właśnie powyższy (mięsny) przepis na pieczeń rzymską pozwala nam przygotować przekąskę, która najdłużej zachowa świeżość.

SPOSÓB PODANIA


Wykorzystując przepis na pieczeń rzymską, przygotujesz doskonały mięsny okład na chleb, dzięki któremu zamienisz kupne szynki na domowe wyroby. Pieczeń rzymską podawaj najlepiej na świeżym, domowym pieczywie np. kawałku chleba razowego czy chleba pszennego z żurawiną, a dodatkowo możesz do kanapek z pieczenią podać również świeże warzywa: sałatę, pomidora, ogórka czy rzodkiewkę.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl