Jabłka pod kruszonką
Czasami proste desery, okazują się najsmaczniejsze! Jednym z takich przepisów są jabłka pod kruszonką, które są dosłownie banale w przygotowaniu! Jabłka pod kruszonką to doskonały pomysł na deser, przekąskę dla najmłodszych czy nawet szybki i nieco inny obiadek dla naszych dzieci. Ich smak jest najlepszy w sezonie na jabłka czyli późnym latem i wczesną jesienią, kiedy to możemy wybrać do tego przepisu najsmaczniejsze odmiany. To tyle teorii, czas przejść do przepisu:)
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 4 średnie jabłka (lub 5 małych),
- kruszonka:
- 60 g margaryny lub masła,
- 60 g mąki pszennej,
- 130 g cukru,
(ilość produktów dla przygotowania 6 porcji)
WYKONANIE
- Jabłka umyj i obierz ze skórki a następnie podziel na mniejsze kawałki i usuń gniazda nasienne.
- Foremki żaroodporne nasmaruj masłem, używając np. ręcznika papierowego.
- Obrane jabłka pokrój w średniej wielkości kostkę i wsypuj do naczynek.
- Następnie przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp wszystkie składniki i dłonią połącz je w jednolitą masę.
- Przygotowaną kruszonkę podziel w dłoniach i posyp nią pokrojone jabłka w foremkach.
- Przygotowane jabłka pod kruszonką wstaw do nagrzanego do 180 stopni (program grzanie góra-dół) na 25 minut.
- Po tym czasie wyciągnij upieczone jabłka i pozostaw na kilkanaście minut do ostygnięcia i gotowe!
Jabłka pod kruszonką
MIEJ POD RĘKĄ
- foremki żaroodporne (6 szt.),
- miska,
- ręcznik papierowy,
CENNE RADY
Aby jabłka pod kruszonką były jeszcze pyszniejsze wymieraj najsłodsze odmiany jabłek np. Ligol, Lobo, Landsberska, Malinówka czy Makintosz.
SPOSÓB PODANIA
Jabłka pod kruszonką nie wymagają obowiązkowych dodatków, jednak podanie razem z nimi domowej lemoniady, kompotu z truskawek, rabarbaru czy kompotu ze świeżych owoców na pewno ucieszy waszych domowników.