Jabłka pod kruszonką

jabłka pod kruszonką
  • Marcin
  • 16 września 2021

Czasami proste desery, okazują się najsmaczniejsze! Jednym z takich przepisów są jabłka pod kruszonką, które są dosłownie banale w przygotowaniu! Jabłka pod kruszonką to doskonały pomysł na deser, przekąskę dla najmłodszych czy nawet szybki i nieco inny obiadek dla naszych dzieci. Ich smak jest najlepszy w sezonie na jabłka czyli późnym latem i wczesną jesienią, kiedy to możemy wybrać do tego przepisu najsmaczniejsze odmiany. To tyle teorii, czas przejść do przepisu:)

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 4 średnie jabłka (lub 5 małych),
  • kruszonka:
    • 60 g margaryny lub masła,
    • 60 g mąki pszennej,
    • 130 g cukru,

(ilość produktów dla przygotowania 6 porcji)

jabłka pod kruszonką
jabłka pod kruszonką
jabłka pod kruszonką
jabłka pod kruszonką
jabłka pod kruszonką

WYKONANIE


Jabłka pod kruszonką

  1. Jabłka umyj i obierz ze skórki a następnie podziel na mniejsze kawałki i usuń gniazda nasienne.
  2. Foremki żaroodporne nasmaruj masłem, używając np. ręcznika papierowego.
  3. Obrane jabłka pokrój w średniej wielkości kostkę i wsypuj do naczynek.
  4. Następnie przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp wszystkie składniki i dłonią połącz je w jednolitą masę.
  5. Przygotowaną kruszonkę podziel w dłoniach i posyp nią pokrojone jabłka w foremkach.
  6. Przygotowane jabłka pod kruszonką wstaw do nagrzanego do 180 stopni (program grzanie góra-dół) na 25 minut.
  7. Po tym czasie wyciągnij upieczone jabłka i pozostaw na kilkanaście minut do ostygnięcia i gotowe!

MIEJ POD RĘKĄ

  • foremki żaroodporne (6 szt.),
  • miska,
  • ręcznik papierowy,

CENNE RADY

Aby jabłka pod kruszonką były jeszcze pyszniejsze wymieraj najsłodsze odmiany jabłek np. Ligol, Lobo, Landsberska, Malinówka czy Makintosz.

SPOSÓB PODANIA

Jabłka pod kruszonką nie wymagają obowiązkowych dodatków, jednak podanie razem z nimi domowej lemoniady, kompotu z truskawek, rabarbaru czy kompotu ze świeżych owoców na pewno ucieszy waszych domowników.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!