Karkówka z grilla w marynacie pomidorowej

Karkówka z grilla w marynacie pomidorowej
  • Marcin
  • 20 kwietnia 2023

Karkówka z grilla w marynacie pomidorowej to jeden z moich sprawdzonych przepisów na grilla, po którego już wielokrotnie sięgałem. Prosta w przygotowaniu ale bogata w smaku pomidorowa marynata nadaje karkówce wyjątkowego aromatu oraz soczystości a dodatek miodu sprawia, że miejscami mięso otacza chrupiąca, karmelizowana skórka! Doskonale sprawdzi się zarówno podczas rodzinnego grillowania jak i towarzyskiego spotkania, nieco bardziej zakrapianego napojami wyskokowymi.

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 0,5 kg karkówki wieprzowej,
  • 1 cebula,
  • 100 ml przecieru pomidorowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka musztardy delikatesowej,
  • pół łyżeczki suszonej bazylii,
  • pół łyżeczki suszonego tymianku,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: 50 ml wytrawnego wina,

(ilość produktów dla przygotowania 5-6 kawałków karkówki)

Karkówka z grilla w marynacie pomidorowej
KARKÓWKA WIEPRZOWA W SOLI I PIEPRZ
marynata do karkówki
Karkówka z grilla w marynacie pomidorowej
marynata do karkówki mięsa
Karkówka z grilla w marynacie pomidorowej
Karkówka z grilla w marynacie pomidorowej
Karkówka z grilla w marynacie pomidorowej
Karkówka z grilla w marynacie pomidorowej

WYKONANIE


Karkówka z grilla w marynacie pomidorowej

  1. Karkówkę pokrójcie na plastry. Każdy z nich doprawcie dużą szczyptą soli oraz odrobiną świeżo mielonego pieprzu.
  2. Przygotujcie marynatę. W pierwszej kolejności pokrójcie cebulę w półplasterki i wrzućcie do przygotowanej miski.
  3. Następnie w plasterki pokrójcie ząbki czosnku i dodajcie je do cebuli.
  4. Do miski dodajcie miód, musztardę oraz ewentualnie wino.
  5. Na koniec dodajcie przecier pomidorowy i wymieszajcie marynatę.
  6. Po wymieszaniu marynaty dodajcie do niej zioła a następnie wkładajcie do niej plastry karkówki i dokładnie obtaczajcie w marynacie.
  7. Mięso w marynacie włóżcie do lodówki na minimum 4 godziny (możecie zostawić również na całą noc). Miskę przykryjcie pokrywką, a jeżeli jej nie macie owińcie folią spożywczą.
  8. Po tym czasie plastry karkówki położne na ruszcie, nad dobrze rozgrzanym węglem.
  9. Karkówkę grillujcie ok. 5 minut z każdej strony, po czym zdejmijcie z ognia i od razu podawajcie.
  10. Gotowe!

MIEJ POD RĘKĄ

  • średniej wielkości miska kuchenna z pokrywką,
  • folia spożywcza (jeżeli nie macie miski z pokrywką),
  • rozgrzany grill

CENNE RADY

Grillowanie to okazja do spróbowania nie tylko przysmaków z rusztu ale również doskonałego regionalnego piwa z Polski! Karkówka z grilla w marynacie pomidorowej nie obrazi się, jeżeli tuż obok niej stanie np. doskonały pilzner z Browaru Fortuna z Wielkopolski lub “Pierwsza pomoc” od Browaru PINTA z południa kraju! Więcej piwnych inspiracji znajdziecie w osobnym wpisie: Na piwnym szlaku. Odkryjcie polskie piwa regionalne!

SPOSÓB PODANIA

Karkówka z grilla w marynacie pomidorowej doskonale będzie smakowała w towarzystwie grillowanych warzyw, prostej sałatki z pomidorków czy nieco bardziej treściwej sałatki ziemniaczanej z boczkiem! Osobiście polecam kawałek przyrumienionego na grillu, chrupiącego chleba, najlepiej własnego wypieku – np. domowego chleba jak z piekarni. Oczywiście to nie koniec możliwych dodatków, bo nie można zapomnieć np. o doskonałych na grilla ogórkach małosolnych czy zaskakujących pieczarek faszerowanych serem i orzechami!

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!