Klasyczne kotlety z piersi kurczaka
Kotlety z piersi kurczaka to klasyka niedzielnego obiadu. Na moim blogu znajdziecie również kotlety przygotowane z piersi indyka, jednak to te z kurczaka są najbardziej znanym przysmakiem. Nie ma się co dziwić, ponieważ są szybkie i proste w przygotowaniu, wszystkim smakują i nie wymagają wyszukanych składników. To właśnie im w znacznej mierze, zawdzięczamy coniedzielne tłuczenie kotletów w okolicach południa, doskonale słyszane w blokach. Kotlety są również smakiem dzieciństwa, gdy nie często na stole pojawiało się na przykład spaghetti czy inne potrawy kuchni z innych stron świata. Warto do tych smaków wracać, szczególnie w tradycyjnej formie, gdzie łatwo poznamy jakość użytych składników i umiejętności kucharza:) Spróbujcie przygotować je sami w swoich domach według mojego przepisu i porównajcie ze smakiem kotletów swojej roboty czy najdoskonalszych pod Słońcem kotletów u mamy:)
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 900-1000 g filetu z piersi kurczaka (1 kotlet to około 80-100 g mięsa),
- 2 jajka,
- 200 g bułki tartej
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka uniwersalnej przyprawy kuchennej, najlepiej naturalnej,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia
(ilość produktów dla przygotowania 10-12 kotletów)
WYKONANIE
Klasyczne kotlety z piersi kurczaka
MIEJ POD RĘKĄ
CENNE RADY
Przygotowując przyjęcie możesz kotlety przygotować dzień wcześniej a na drugi dzień odgrzać je w piekarniku (około 120 stopni) dodając trochę masła na wierzch. Podobnie możesz zrobić odgrzewając kotlety, które zostały Tobie po obiedzie.
SPOSÓB PODANIA
polecane PRZEPISY