Krem z pieczarek z chrupiącym boczkiem

Chcesz zaskoczyć swoich gości lub domowników czymś innym niż rosół lub pomidorówka na niedzielnym (albo codziennym) stole? Koniecznie przygotuj krem z pieczarek z chrupiącym boczkiem! Ta prosta zupa-krem nie brzmi egzotycznie, ale smakuje obłędnie. Dodatkowo upieczony wędzony boczek, pokruszony po wierzchu zupy dodaje aromatu oraz chrupkiej struktury. Moim zdaniem w kremie pieczarkowym najważniejsza jest intensywność zupy, dlatego do wywaru dodaję suszone grzyby, które podbijają grzybowy smak całości. Dzięki intensywności oraz aromatu wędzonki i chrupkości boczku ten krem jest wyjątkowy! Świetnie sprawdzi się na nieco bardziej odświętny obiad czy po prostu zadowoli nawet najbardziej znudzonych domowymi obiadami. Pozycja obowiązkowa do wypróbowania.

kategoria przepisu:

czas przygotowania:

trudność:

Krem z pieczarek z chrupiącym boczkiem

składniki

  • wywar grzybowy:
    • 1 duża cebula,
    • 1 duża marchewka,
    • 1 pietruszka,
    • 50 g masła,
    • 1 średni por,
    • kilka liści selera,
    • gałązka liści lubczyku lub pół łyżeczki lubczyku suszonego,
    • garść suszonych grzybów,
    • 3 liście laurowe,
    • 3 ziele angielskie,
    • 2 ziarna jałowca,
    • 1 łyżeczka soli,
    • 10 ziaren pieprzu,
    • 1,5 litra wody,
    • dwie gałązki matki pietruszki,
  • 700 g pieczarek,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • 100 g serka topionego,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • 100 g boczku wędzonego w plastrach,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 9-10 porcji zupy)

wykonanie

  1. Zaczynamy od wywaru. W pierwszej kolejności umyj i obierz warzywa.
  2. Cebulę pokrój w kostkę a marchewkę, pietruszkę i pora w większe kawałki.
  3. Do dużego garnka dodaj masło i rozpuść je. Gdy będzie już gorące dodaj pokrojoną cebulę oraz warzywa (marchewkę, pietruszkę, por). Smaż przez 2 minuty, mieszając kilkukrotnie.
  4. Po tym czasie do garnka wlej wodę oraz dodaj pozostałe składniki wywaru.
  5. Garnek z wywarem postaw na małym ogniu i gotuj pod przykryciem przez kolejne 35 minut.
  6. W czasie gdy wywar się gotuje, pokrój pieczarki w plasterki oraz pozostałą jedną cebulę w kostkę.
  7. Na dużą patelnię wlej olej a gdy się rozgrzeje dodaj pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodaj pokrojone pieczarki i smaż aż do momentu jak cała woda odparuje. Pieczarki posól i dopraw pieprzem na początku smażenia.
  8. Następnie obierz ziemniaki i pokrój je w grubą kostkę.
  9. W tym czasie wywar powinien być już gotowy, dlatego należy dodać do niego podsmażone pieczarki, pokrojone ziemniaki oraz 1 łyżeczkę soli. Zagotuj i gotuj dalej na małym ogniu i pod przykryciem przez kolejne 20 minut.
  10. Podczas gdy zupa się dalej gotuje nagrzej piekarnik do temperatury 220 stopni (program grzanie góra-dół). Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż plastry wędzonego boczku. Gdy piekarnik się nagrzeje włóż do niego blachę z boczkiem i piecz go przez 9 minut.
  11. Po upływie 20 minut gotowania się kremu dodaj śmietanę i serek topiony a następnie gotuj dalej przez 5 minut.
  12. Po tym czasie wyciągnij z zupy zieleninę (liście laurowe, gałązki lubczyku i pietruszki, liście selera) oraz ziarna pieprzu oraz ziela a następnie zblenduj całość na w miarę gładki krem.
  13. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Krem z pieczarek gotowy!

Krem z pieczarek z chrupiącym boczkiem

sposób podania

Krem z pieczarek podawaj posypany koniecznie z połamanym, chrupiącym boczkiem oraz pokrojoną natką pietruszki. Jako dodatek możesz podać do zupy tosty albo pieczywo czosnkowe, to jeszcze bardziej wprawi twoich gości czy domowników w zadowolenie!

cenne rady

Ziemniaki po pokrojeniu wrzuć do wody, dzięki temu nie zczernieją.

przyda się podczas gotowania

  • duży garnek,
  • dużą patelnię,
  • małą miskę,
  • dużą miskę,
  • szczypce kuchenne i łyżkę cedzakową,
  • blender,

znajdź podobne przepisy

kategoria przepisu:

oznaczone jako: , ,

Krem z pieczarek z chrupiącym boczkiem

zobacz również!

sprawdź podobne przepisy

najświeższe przepisy

To ważne!

Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Przypominam również o powiadomieniach email, social mediach: Facebook, twitter, Instagram, gdzie również publikuje wiele ciekawostek, informacji oraz przemyśleń.

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

Odkryj życie pełne pasji!
To co robimy?

FACEBOOK

Zostań Patronem bloga!

Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.

więcej przepisów!

tag: slow fast food

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x