meksykańska quesadilla z mięsem mielonym

Meksykańska quesadilla z mięsem mielonym i serem

Meksykańska quesadilla z mięsem mielonym to jedna z moich ulubionych potraw, inspirowanych kuchnią z Ameryki Środkowej obok nadzianych mięsem tacos! W tym przepisie postawiłem na farsz z mięsa mielonego, suto zaciągniętego tartym serem mozzarella oraz słodką papryką i pomidorową passatą. Cały farsz „opakowany” w podpieczone placki tortilli, staje się później przepisznym obiadem, przekąską czy kolacją! A wszystko to gotowe w niecałą godzinkę:) Grzechem byłby nie wypróbować we własnej kuchni.

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 4 tortille pszenne,
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 200 g tartej mozzarelli,
  • 150 g papryki konserwowej,
  • 250 g fasoli czerwonej,
  • 1 cebula,
  • 150 ml przecieru pomidorowego,
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta ostrej papryki,
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki oleju,

(ilość produktów dla przygotowania 16 trójkątków quesadilli)

WYKONANIE


  1. Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzejcie olej i gdy będzie już gorący, wrzućcie pokrojoną wcześniej cebulę. Po minucie cebula powinna się zeszklić i wtedy na patelnię dodajcie mięso mielone.
  3. Mięso smażcie przez 4 minuty a w tym czasie pokrójcie w kostkę paprykę konserwową.
  4. Po 4 minutach na patelnię dodajcie pokrojoną paprykę oraz przyprawy: słodką paprykę, ostrą paprykę, sól, pieprz i czosnek granulowany. Wymieszajcie całość.
  5. Po kolejnych 3 minutach dodajcie na patelnię przecier pomidorowy oraz fasolę. Ponownie całość zamieszajcie i smażcie na dużym ogniu aż nie odparuje cała woda a farsz się zagęści. U mnie trwało to około 6-7 minut.
  6. Gdy farsz odparuje zestawcie patelnie z ognia i dodajcie 1/4 tartego sera do farszu i zostawcie bez mieszania.
  7. Na mały ogień postawcie drugą, czystą patelnię i połóżcie na niej 1 placek tortilli. Na placek nałóżcie warstwę sera, później farszu i na końcu ponownie porcję sera. Całość przykryjcie drugą tortillą i smażcie do wyraźnego zarumienienia.
  8. Gdy dolny placek wyraźnie się zarumieni, odwróćcie całą quesadille i zarumieńcie drugi z placków.
  9. Gotową, zarumienioną quesadille ściągnijcie z patelni na kuchenną deskę i pokrójcie ostrym nożem na trójkąty. Z jednego placka quesadilli powinno wyjść Wam 8 porcji.
  10. Tak przygotowania quesadilla z mięsem mielonym jest gotowa do podania!

Meksykańska quesadilla z mięsem mielonym i serem

meksykańska quesadilla z mięsem mielonym
meksykańska quesadilla z mięsem mielonym
meksykańska quesadilla z mięsem mielonym
meksykańska quesadilla z mięsem mielonym
meksykańska quesadilla z mięsem mielonym

MIEJ POD RĘKĄ


  • 2 duże patelnie,
  • 1 duża pokrywka,

CENNE RADY


By łatwiej było obracać gorącą quesadillą, która podpieka się na patelni użyjcie dużej pokrywki kuchennej, dzięki której możecie docisnąć placek i wygodnie go odwrócić.

SPOSÓB PODANIA


Meksykańska quesadilla z mięsem mielonym najlepiej prezentuje się podana posypana odrobiną tartego sera oraz posiekanym szczypiorkiem. Dodatkowo można podać do niej ostrym meksykański sos pomidorowy, pastę guacamole z awokado, uniwersalny sos czosnkowy lub bardziej łagodny sos majonezowo-śmietanowy.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl