najprostszy chleb żytni na zakwasie

Najprostszy chleb żytni na zakwasie

Oto mój przepis na najprostszy chleb żytni na zakwasie! Naprawdę trudno o prostszy przepis:) Zaledwie 4 składniki: mąka, woda, cukier oraz sól a do tego proste wyrabiane ciasta gwarantuje sukces za każdym razem! Kluczowy jest jednak zakwas, który musicie przygotować wcześniej, korzystając na przykład z mojego poradnika: Jak zrobić zakwas na chleb domowy? Przepis krok po kroku! lub od kogoś dostać:) Im będzie lepszy, tym Wasz chleb lepiej wyrośnie i będzie miał więcej aromatu. Jeżeli wszystko się uda Wasz chlebek będzie wyglądał jak ten ze zdjęcia, równomiernie wyrośnięty z chrupiącą, rumianą skórką i absolutnie powalający w smaku!

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 100 g zakwasu żytniego (jeżeli nie macie, przygotujecie go od podstaw z moim poradnikiem: Jak zrobić zakwas na chleb domowy? Przepis krok po kroku!),
  • 400 ml wody,
  • 210 g mąki żytniej typ 2000 (ok. 1,5 szklanki),
  • 260 g mąki żytniej typ 720 (ok. 2 szklanek),
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki cukru

(ilość produktów dla przygotowania 1 bochenka chleba o wadze około 850 g)

WYKONANIE


  1. Przygotowanie chleba należy rozpocząć od przygotowania zaczynu. W tym celu do przygotowanego naczynia, np. miski włóżcie przygotowany zakwas oraz wsypcie 130 g mąki żytniej typ 2000 oraz wlejcie 1 szklankę wody (200 ml). Całość zamieszajcie, przykryjcie ściereczką i odstawcie na minimum 10-12 godzin w ciepłe miejsce (np. okolice grzejnika czy kuchenny blat).
  2. Po upływie kilkunastu godzin zaczyn powinien wyraźnie powiększyć swoją objętość a na jego powierzchni powinno być widać wyraźne małe bąbelki.
  3. Do zaczynu następnie należy dodać pozostałą mąkę, tj. 80 g mąki żytniej typ 2000 oraz 260 g mąki żytniej typ 720 oraz 200 ml wody. Całość ciasta zamieszajcie krótko, tak by nie była widoczna już sucha mąka.
  4. Teraz bardzo ważny krok: odłóżcie do osobnego słoika (lub innego pojemnika) około 3 łyżki ciasta, który będzie zakwasem do kolejnego wypieku.
  5. Dopiero po odłożeniu zakwasu na kolejny chleb, do ciasta możemy dodać sól oraz cukier. Po tym jeszcze raz zamieszajcie ciasto a następnie przełóżcie je do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
  6. Foremkę z chlebem przykryjcie bawełnianą ściereczką i odstawcie w ciepły zakątek kuchni, by chleb nieco urósł.
  7. Z reguły już po około 60-90 minutach można wstawiać chleb do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni (tryb grzanie góra-dół). Przed wstawieniem do piekarnika, możecie dodatkowo chleb z wierzchu poprószyć drobną mąką, co na pewno będzie wyglądało efektownie.
  8. W temperaturze 220 stopni chleb pieczcie przez pierwsze 20 minut, po tym czasie zmniejszcie ją do 200 stopni i po kolejnych 20 minutach ponownie zmniejszcie temperaturę do 180 stopni. W niej pieczcie chleb przez 25 minut.
  9. Po wyciągnięciu chleba z piekarnika odstawcie go na 10 minut do przestygnięcia a po tym czasie wyjmijcie ostrożnie (nadal będzie gorący) z formy i odwińcie z papieru do pieczenia. Pozostawcie do całkowitego wystygnięcia.
  10. Gdy chleb będzie zimny lub letni, możecie go już spróbować lub zawinąć go w bawełnianą ściereczkę i zostawić na później.
  11. Najprostszy chleb żytni na zakwasie gotowy!

Najprostszy chleb żytni na zakwasie

najprostszy chleb żytni na zakwasie
najprostszy chleb żytni na zakwasie
najprostszy chleb żytni na zakwasie
najprostszy chleb żytni na zakwasie
najprostszy chleb żytni na zakwasie
najprostszy chleb żytni na zakwasie

MIEJ POD RĘKĄ


  • miska lub inne naczynie o minimalnej pojemności około 1,5 – 2 litrów,
  • słoiczek lub inne naczynie do odłożenia zakwasu na przyszłość,
  • foremka (np. keksówka lub mała tortownica),
  • papier do pieczenia,
  • sitko kuchenne,

CENNE RADY


Jak przechowywać chleb na zakwasie? Ja owijam go w dwie bawełniane ściereczki kuchenne i przechowuję w domowym chlebaku – u nas to szuflada:) Najprostszy chleb żytni na zakwasie możecie również podzielić na mniejsze części, np. na ćwierć bochenka i zamrozić. Po odmrożeniu będzie równie pyszny!

SPOSÓB PODANIA


Najprostszy chleb żytni na zakwasie lubi proste dodatki takie jak np. domowa szynka drobiowa z szynkowaru, pasztet z jabłkiem i żurawiną albo regionalny, wielkopolski ser smażony. Więcej dodatków na chleb znajdziecie w przepiśniku, oznaczone tagiem #dodatki na chleb. Jeżeli jednak szukacie czegoś bardziej efektownego, polecam przygotować Wam pastę kanapkową! Pomysły na pasty kanapkowe znajdziecie we wpisie: Domowe przepisy na pasty kanapkowe

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl