Najprostszy chleb żytni na zakwasie
Oto mój przepis na najprostszy chleb żytni na zakwasie! Naprawdę trudno o prostszy przepis:) Zaledwie 4 składniki: mąka, woda, cukier oraz sól a do tego proste wyrabiane ciasta gwarantuje sukces za każdym razem! Kluczowy jest jednak zakwas, który musicie przygotować wcześniej, korzystając na przykład z mojego poradnika: Jak zrobić zakwas na chleb domowy? Przepis krok po kroku! lub od kogoś dostać:) Im będzie lepszy, tym Wasz chleb lepiej wyrośnie i będzie miał więcej aromatu. Jeżeli wszystko się uda Wasz chlebek będzie wyglądał jak ten ze zdjęcia, równomiernie wyrośnięty z chrupiącą, rumianą skórką i absolutnie powalający w smaku!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 100 g zakwasu żytniego (jeżeli nie macie, przygotujecie go od podstaw z moim poradnikiem: Jak zrobić zakwas na chleb domowy? Przepis krok po kroku!),
- 400 ml wody,
- 210 g mąki żytniej typ 2000 (ok. 1,5 szklanki),
- 260 g mąki żytniej typ 720 (ok. 2 szklanek),
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżeczki cukru
(ilość produktów dla przygotowania 1 bochenka chleba o wadze około 850 g)
WYKONANIE
- Przygotowanie chleba należy rozpocząć od przygotowania zaczynu. W tym celu do przygotowanego naczynia, np. miski włóżcie przygotowany zakwas oraz wsypcie 130 g mąki żytniej typ 2000 oraz wlejcie 1 szklankę wody (200 ml). Całość zamieszajcie, przykryjcie ściereczką i odstawcie na minimum 10-12 godzin w ciepłe miejsce (np. okolice grzejnika czy kuchenny blat).
- Po upływie kilkunastu godzin zaczyn powinien wyraźnie powiększyć swoją objętość a na jego powierzchni powinno być widać wyraźne małe bąbelki.
- Do zaczynu następnie należy dodać pozostałą mąkę, tj. 80 g mąki żytniej typ 2000 oraz 260 g mąki żytniej typ 720 oraz 200 ml wody. Całość ciasta zamieszajcie krótko, tak by nie była widoczna już sucha mąka.
- Teraz bardzo ważny krok: odłóżcie do osobnego słoika (lub innego pojemnika) około 3 łyżki ciasta, który będzie zakwasem do kolejnego wypieku.
- Dopiero po odłożeniu zakwasu na kolejny chleb, do ciasta możemy dodać sól oraz cukier. Po tym jeszcze raz zamieszajcie ciasto a następnie przełóżcie je do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
- Foremkę z chlebem przykryjcie bawełnianą ściereczką i odstawcie w ciepły zakątek kuchni, by chleb nieco urósł.
- Z reguły już po około 60-90 minutach można wstawiać chleb do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni (tryb grzanie góra-dół). Przed wstawieniem do piekarnika, możecie dodatkowo chleb z wierzchu poprószyć drobną mąką, co na pewno będzie wyglądało efektownie.
- W temperaturze 220 stopni chleb pieczcie przez pierwsze 20 minut, po tym czasie zmniejszcie ją do 200 stopni i po kolejnych 20 minutach ponownie zmniejszcie temperaturę do 180 stopni. W niej pieczcie chleb przez 25 minut.
- Po wyciągnięciu chleba z piekarnika odstawcie go na 10 minut do przestygnięcia a po tym czasie wyjmijcie ostrożnie (nadal będzie gorący) z formy i odwińcie z papieru do pieczenia. Pozostawcie do całkowitego wystygnięcia.
- Gdy chleb będzie zimny lub letni, możecie go już spróbować lub zawinąć go w bawełnianą ściereczkę i zostawić na później.
- Najprostszy chleb żytni na zakwasie gotowy!
Najprostszy chleb żytni na zakwasie
MIEJ POD RĘKĄ
- miska lub inne naczynie o minimalnej pojemności około 1,5 – 2 litrów,
- słoiczek lub inne naczynie do odłożenia zakwasu na przyszłość,
- foremka (np. keksówka lub mała tortownica),
- papier do pieczenia,
- sitko kuchenne,
CENNE RADY
Jak przechowywać chleb na zakwasie? Ja owijam go w dwie bawełniane ściereczki kuchenne i przechowuję w domowym chlebaku – u nas to szuflada:) Najprostszy chleb żytni na zakwasie możecie również podzielić na mniejsze części, np. na ćwierć bochenka i zamrozić. Po odmrożeniu będzie równie pyszny!
SPOSÓB PODANIA
Najprostszy chleb żytni na zakwasie lubi proste dodatki takie jak np. domowa szynka drobiowa z szynkowaru, pasztet z jabłkiem i żurawiną albo regionalny, wielkopolski ser smażony. Więcej dodatków na chleb znajdziecie w przepiśniku, oznaczone tagiem #dodatki na chleb. Jeżeli jednak szukacie czegoś bardziej efektownego, polecam przygotować Wam pastę kanapkową! Pomysły na pasty kanapkowe znajdziecie we wpisie: Domowe przepisy na pasty kanapkowe
polecane PRZEPISY