Paprykowa pasta z czerwonej fasoli
Znudziły już się Wam gziczki na śniadanie? Oto propozycja, która odmieni Wasz poranek! Paprykowa pasta z czerwonej fasoli to bardzo ciekawa pasta kanapkowa, którą przygotujecie w zaledwie kilkadziesiąt minut. Cechą szczególną paprykowej pasty z fasoli jest intensywność smaków, która dosłownie poraża! Oprócz wyraźnego, lekko słodkiego smaku papryki wyraźnie czuć również łagodność fasoli i umiarkowaną kwaśność pomidorów. Doskonałe zestawienie, które warto wypróbować!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 250 g czerwonej fasoli z puszki,
- 1 czerwona papryka,
- 1 masła cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- pół łyżeczki oregano,
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki,
- szczypta ostrej papryki,
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 1 łyżeczka cukru,
- szczypta kwasku cytrynowego,
- pieprz, sól
(ilość produktów dla przygotowania około 400 g pasty)
WYKONANIE
- Fasolę odcedźcie z zalewy, przepłuczcie na sicie pod bieżącą wodą i pozostawcie do odcieknięcia.
- Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w średniej wielkości kostkę, podobnie zróbcie z papryką, którą również pokrójcie w kostkę.
- Na patelnię wlejcie olej rzepakowy a następnie postawcie ją na średnim ogniu.
- Gdy olej będzie już rozgrzany dodajcie pokrojoną cebulę a gdy się zeszkli, dodajcie paprykę i smażcie dalej przez 5 minut.
- Pod koniec smażenia dodajcie do cebuli i papryki, suszone oregano.
- Fasolę wsypcie do wysokiego naczynia do którego następnie dodajcie podsmażoną paprykę z cebulą.
- Do naczynia dodajcie pozostałe składniki oraz przyprawy a następnie zblendujcie całość na gładką pastę.
- Paprykowa pasta z czerwonej fasoli gotowa!
Paprykowa pasta z czerwonej fasoli
MIEJ POD RĘKĄ
- patelnia,
- blender z końcówką do rozdrabniania,
- wysokie naczynie do blendowania,
- sitko kuchenne,
CENNE RADY
Pasy wychodzi całkiem sporo, jednak nie musicie jej od razu wszamać. Spokojnie możecie ją zamrozić i wyciągnąć gdy najdzie ochota albo potrzeba.
SPOSÓB PODANIA
Paprykowa pasta z czerwonej fasoli powinna wylądować na waszych stołach w towarzystwie dobrego pieczywa, a najlepsze możliwe pieczywo to własnoręcznie przygotowane! Dlatego koniecznie wypróbujcie chleba razowego oraz przepysznego chleba pszennego z żurawiną! Oczywiście możecie zaszaleć i podać pastę z papryki i fasoli czerwonej np. na kawałkach czosnkowej bagietki, na pewno zaciekawicie tym swoich gości i domowników.
polecane PRZEPISY