Paprykowa pasta z czerwonej fasoli przepisy na pasty kanapkowe Przekąski na imprezę na zimno

Paprykowa pasta z czerwonej fasoli

Znudziły już się Wam gziczki na śniadanie? Oto propozycja, która odmieni Wasz poranek! Paprykowa pasta z czerwonej fasoli to bardzo ciekawa pasta kanapkowa, którą przygotujecie w zaledwie kilkadziesiąt minut. Cechą szczególną paprykowej pasty z fasoli jest intensywność smaków, która dosłownie poraża! Oprócz wyraźnego, lekko słodkiego smaku papryki wyraźnie czuć również łagodność fasoli i umiarkowaną kwaśność pomidorów. Doskonałe zestawienie, które warto wypróbować!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 250 g czerwonej fasoli z puszki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 masła cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • pół łyżeczki oregano,
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki,
  • szczypta ostrej papryki,
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta kwasku cytrynowego,
  • pieprz, sól

(ilość produktów dla przygotowania około 400 g pasty)

WYKONANIE


  1. Fasolę odcedźcie z zalewy, przepłuczcie na sicie pod bieżącą wodą i pozostawcie do odcieknięcia.
  2. Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w średniej wielkości kostkę, podobnie zróbcie z papryką, którą również pokrójcie w kostkę.
  3. Na patelnię wlejcie olej rzepakowy a następnie postawcie ją na średnim ogniu.
  4. Gdy olej będzie już rozgrzany dodajcie pokrojoną cebulę a gdy się zeszkli, dodajcie paprykę i smażcie dalej przez 5 minut.
  5. Pod koniec smażenia dodajcie do cebuli i papryki, suszone oregano.
  6. Fasolę wsypcie do wysokiego naczynia do którego następnie dodajcie podsmażoną paprykę z cebulą.
  7. Do naczynia dodajcie pozostałe składniki oraz przyprawy  a następnie zblendujcie całość na gładką pastę.
  8. Paprykowa pasta z czerwonej fasoli gotowa!

Paprykowa pasta z czerwonej fasoli

Paprykowa pasta z czerwonej fasoli
Paprykowa pasta z czerwonej fasoli
Paprykowa pasta z czerwonej fasoli
Paprykowa pasta z czerwonej fasoli przepisy na pasty kanapkowe Przekąski na imprezę na zimno

MIEJ POD RĘKĄ


  • patelnia,
  • blender z końcówką do rozdrabniania,
  • wysokie naczynie do blendowania,
  • sitko kuchenne,

CENNE RADY


Pasy wychodzi całkiem sporo, jednak nie musicie jej od razu wszamać. Spokojnie możecie ją zamrozić i wyciągnąć gdy najdzie ochota albo potrzeba.

SPOSÓB PODANIA


Paprykowa pasta z czerwonej fasoli powinna wylądować na waszych stołach w towarzystwie dobrego pieczywa, a najlepsze możliwe pieczywo to własnoręcznie przygotowane! Dlatego koniecznie wypróbujcie chleba razowego oraz przepysznego chleba pszennego z żurawiną! Oczywiście możecie zaszaleć i podać pastę z papryki i fasoli czerwonej np. na kawałkach czosnkowej bagietki, na pewno zaciekawicie tym swoich gości i domowników.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl