Pasta z pieczarek do chleba
Pasta z pieczarek do chleba to niebanalny dodatek, który odmieni wasze śniadanie! Dobrze znane wszystkim pieczarki w kilka chwil zamienicie w przepyszną pastę do pieczywa, najlepiej tego domowego. Sam przepis również banalnie prosty do wykonania, co tylko jeszcze bardziej zachęca by spróbować go we własnej kuchni. To również doskonały przepis jeżeli dopiero zaczynacie swoją kuchenną przygodę, bo po prostu nie da się go zepsuć:)
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 250 g pieczarek,
- 1 cebula dymka,
- 40 g masła,
- 40 serka topionego,
- 1 łyżka majonezu,
- kilka kropel soku z cytryny,
- sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania ok. 250 g pasty)
WYKONANIE
- Pieczarki opłuczcie i oczyśćcie dokładnie a następnie pozostawcie na sicie kilka minut do ocieknięcia z wody.
- Po tym czasie pokrójcie pieczarki w ćwiartki.
- Na patelni roztopcie masło i gdy będzie gorące dodajcie pokrojone pieczarki, pokropcie je sokiem z cytryny oraz posólcie dobrą szczyptą soli.
- W czasie gdy pieczarki się już smażą pokrójcie cebulę dymkę w plasterki.
- Po około 5 minutach smażenia pieczarek, dodajcie na patelnię pokrojoną dymkę i smażcie do czasu aż nie odparuje z patelni cała woda, którą puściły grzyby. Pamiętajcie by od czasu do czasu zamieszać całość.
- Gdy cała woda odparuje z patelni, pieczarki zestawcie z ognia na około 10 minut by lekko ostygły.
- Po tym czasie przerzućcie usmażone pieczarki do wysokiego naczynia, w którym będą blendowane.
- Dodajcie do naczynia serek topiony i majonez a następnie zblendujcie całość, tak by nie zostały duże kawałki pieczarek.
- Doprawcie pastę do smaku solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny.
- Gotowe! Pasta z pieczarek do chleba może lądować na stole!
Pasta z pieczarek do chleba
MIEJ POD RĘKĄ
- patelnia,
- blender z końcówką do rozdrabniania,
- wysokie naczynie do blendowania,
CENNE RADY
Dodatek masła i serka topionego sprawia, że schłodzona w lodówce pasta robi się twarda i trudna do smarowania, dlatego warto wyciągnąć ją około 30 minut przed jedzeniem, by nabrała temperatury pokojowej i stała się łatwa do posmarowania kanapek.
SPOSÓB PODANIA
Pasta z pieczarek do chleba to doskonały zamiennik dla „tradycyjnego” okładu na chleb, jak np. domowe wędliny, sery czy powidła. Oczywiście najlepiej by pasta trafiała na świeży, domowy chleb np. chleb razowy czy pszenny chleb z żurawiną, z którym na pewno najbardziej Wam zasmakuje. Podawajcie posypaną świeżym szczypiorkiem.
Pasta z pieczarek do chleba świetnie sprawdzi się również jako farsz np. do jajek czy przekąsek imprezowych, przygotowanych z tortilli, wędliny czy ciasta francuskiego.