pieczony kurczak faszerowany pieczarkami uroczysty obiad na niedzielę

Pieczony kurczak faszerowany pieczarkami

Jeżeli zależy Wam na ugotowaniu czegoś, co z jednej strony rewelacyjnie się prezentuje a z drugiej jest niezwykle smaczne, skorzystajcie z tego przepisu i pozwólcie, że pieczony kurczak faszerowany pieczarkami zostanie główną gwiazdą Waszego obiadu! Oczywiście najważniejszym składnikiem w tym przepisie są pieczarki, które nadają swój aromat zarówno farszowi jak i mięsu, które dodatkowo z racji pieczenia kurczaka w całości pozostaje soczyste. Największym zaskoczeniem jest jednak sam farsz, który wyciągnięty i pokrojony na mniejsze części jest sam w sobie doskonałym dodatkiem do soczystego mięsa kurczaka. Przekonajcie się sami i wypróbujcie przepis przy najbliższej okazji.

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • kurczak w całości bez podrobów (mój ważył ok. 1,6 kg),
  • 500 g pieczarek,
  • 100 g bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • 100 g masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • olej do posmarowania naczynia,

(ilość produktów dla przygotowania 8-12 porcji)

WYKONANIE


  1. Przygotowanie kurczaka faszerowanego pieczarkami zacznijcie od obrania cebuli oraz umycia i oczyszczenia pieczarek.
  2. Następnie 1 cebulę pokrójcie w kostkę a pieczarki w ćwiartki.
  3. Patelnię postawcie na średnim ogniu i dodajcie na nią masło.
  4. Gdy masło się rozpuści, dodajcie na patelnie pokrojone pieczarki i smażcie dopóki nie odparuje cała woda, którą puszczą grzyby.
  5. Po odparowaniu wody z patelni, dodajcie pokrojoną wcześniej cebulę oraz szczyptę soli i smażcie dalej całość przez 3 minuty.
  6. W międzyczasie przygotujcie pozostałe składniki farszu. Żółtko oddzielcie od białka, które następnie przy użyciu trzepaczki ubijcie na pianę. Pamiętajcie by biało przed ubijaniem lekko posolić.
  7. Gdy pieczarki cebula już się usmażą zestawcie je z ognia na 5 minut by lekko ostygły. Po tym czasie rozdrobnijcie je przy użyciu blendera.
  8. Zblendowane pieczarki dodajcie do ubitego białka a następnie dodajcie do nich pozostałe składniki farszu: żółtko i bułkę tartą. Farsz wymieszajcie by stał się jednolity.
  9. Przygotujcie kurczaka do nadziewania. Najpierw opłuczcie go pod bieżącą wodą, dokładnie osuszcie i usuńcie niedoskonałości. Wnętrze kurczaka solidnie posypcie solą.
  10. Nadziewajcie kurczaka przygotowanym farszem, starając się go ubijać.
  11. Gdy skończycie nadziewać kurczaka, zwiążcie sznurkiem wędliniarskim udka, tak by zamknęły one również nadziane wnętrze kurczaka. Jeżeli to nie wystarczy, musicie zwykłą nitką zszyć skórę i zamknąć w ten sposób nadziane wnętrze.
  12. Gotowego do pieczenia kurczaka przełóżcie do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i również samego kurczaka posmarujcie z wierzchu olejem.
  13. Dookoła kurczaka ułóżcie 1 cebulę przekrojoną  na ćwierć, ząbki czosnku i kilka usmażonych ćwiartek pieczarek. Całość z wierzchu posypcie majerankiem i tymiankiem.
  14. Tak przygotowanego kurczaka wstawcie do nagrzanego do 180 stopni (program: grzanie góra-dół) na 1 godzinę i 45 minut.
  15. Po tym czasie pieczony kurczak faszerowany pieczarkami jest gotowy do podania!

Pieczony kurczak faszerowany pieczarkami

pieczony kurczak faszerowany pieczarkami
pieczony kurczak faszerowany pieczarkami
pieczony kurczak faszerowany pieczarkami
pieczony kurczak faszerowany pieczarkami
pieczony kurczak faszerowany pieczarkami uroczysty obiad na niedzielę

MIEJ POD RĘKĄ


  • patelnia,
  • miska,
  • trzepaczka,
  • blender z rozdrabniaczem,
  • otwarte naczynie żaroodporne,
  • pędzel kulinarny,

CENNE RADY


Jeżeli zależy Wam by pieczarkowy farsz faktycznie odrywał rolę ważnego dodatku do pieczonego kurczaka, przygotujcie go dzień wcześniej i po upieczeniu wystudźcie i zostawcie na noc w lodówce. Na drugi dzień za zimno wyciągnijcie z wnętrza kurczaka farsz i podzielcie na mniejsze części, a następnie podzielcie również samego kurczaka. Odgrzejcie wszystko w mniejszych kawałkach w piekarniku i podajcie swoim gościom, pamiętając by każdy z nich, do kawałka mięsa dostał również odrobinę farszu pieczarkowego.

SPOSÓB PODANIA


Pieczony kurczak faszerowany pieczarkami najlepiej postawić na stole w całości, ponieważ właśnie wtedy prezentuje się najbardziej efektownie. Oczywiście, później trzeba go (już mniej efektownie) podzielić na mniejsze kawałki, przy czym warto użyć nożyc kuchennych do krojenia mięsa. Jako dodatek polecam Wam domowe pieczone frytki z batatów i marchewki lub pieczone ziemniaki a dodatkowo pieczarki smażone na słodko.

Po więcej inspiracji na dodatki do obiadu zapraszam Was do wpisu: Pomysły na dodatki do obiadu!

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl