Pierś z kurczaka z grilla w aromatycznej marynacie
Pierś z kurczaka z grilla w aromatycznej marynacie to kolejny sprawdzony w boju grillowy przepis, po których chętnie sięgam podczas każdego kolejnego sezonu grillowego. Wyjątkowo aromatyczna marynata zawdzięcza swój niepowtarzalny smak wędzonej papryce a dodatek miodu sprawia, że skórka piersi kurczaka z grilla jest chrupiąc i przyjemnie słodka. Grillując kawałki piersi z kurczaka w odpowiedni sposób, który podpowiem Wam w tym przepisie, sprawicie że mięso będzie nie tylko pyszne i aromatyczne ale również soczyste!
oznaczenia
tagi
SKŁADNIKI
- 2 filety z piersi kurczaka,
- 1 łyżka ketchupu łagodnego,
- 1 łyżka miodu,
- 3/4 łyżeczki majeranku,
- 3/4 łyżeczki oregano,
- 2/3 łyżeczki wędzonej papryki w proszku,
- pół łyżeczki soli
(ilość produktów dla przygotowania 8 porcji)
WYKONANIE
- W pierwszej kolejności przygotujcie marynatę. Do przygotowanej miski wsypcie majeranek, oregano, paprykę wędzoną oraz sól.
- Dodajcie 1 łyżkę miodu oraz ketchup i całość wymieszajcie, aby utworzyła jednolitą masę.
- Piersi z kurczaka oczyśćcie z niedoskonałości a następnie pokrójcie każdą z piersi na 4 części, tworząc kotleciki.
- Kawałki mięsa wrzućcie do przygotowanej marynaty i dokładnie obtoczcie w niej każdy z nich.
- Tak zamarynowane mięso wstawcie do lodówki na minimum 12 godzin, przykrywając miskę pokrywką lub owijając ją folią spożywczą.
- Na rozgrzanym grillu układajcie przygotowane mięso. Poniżej znajdziecie kilka wskazówek jak grillować mięso drobiowe aby pozostało soczyste!
- Grillujcie kawałki piersi z kurczaka około 7-8 minut z każdej strony (nad średnim ogniem), pilnując aby mięso się nie przypaliło. Jeżeli lubicie bardziej wysmażone mięso, grillujcie mięso 5 minut z każdej strony, grilując każdą z nich dwukrotnie.
- Po tym czasie pierś z kurczaka z grilla w aromatycznej marynacie są gotowe do podania na stół!
Pierś z kurczaka z grilla w aromatycznej marynacie
MIEJ POD RĘKĄ
- średniej wielkości miska z pokrywką,
- folia spożywcza, jeżeli miska nie ma pokrywki,
- rozgrzany grill
CENNE RADY
Mięso z kurczaka bardzo szybko się ścina i nie wymaga długiej obróbki cieplnej, dlatego najlepiej grillować je na jednym z wyższych poziomów rusztu albo bezpośrednio nad ogniem ale na aluminiowej tacce. Dzięki temu nie spalicie mięsa i równomiernie się ono zetnie, zachowując jak najwięcej soczystości.
SPOSÓB PODANIA
Pierś z kurczaka z grilla, podobnie jak inne grillowe przysmaki doskonale będą smakowały w towarzystwie grillowanych warzyw, prostej sałatki z pomidorków czy nieco bardziej treściwej sałatki ziemniaczanej z boczkiem! Osobiście polecam kawałek przyrumienionego na grillu, chrupiącego chleba, najlepiej własnego wypieku – np. domowego chleba jak z piekarni. Oczywiście to nie koniec możliwych dodatków, bo nie można zapomnieć np. o doskonałych na grilla ogórkach małosolnych czy zaskakujących pieczarek faszerowanych serem i orzechami!