Pikle z musztardą
Kolejny z moich przepisów na ogórkowe przetwory, czyli pikle z musztardą! Po wcześniejszych przepisach na tradycyjne ogórki kiszone i konserwowe oraz trochę bardziej urozmaicone ogórki po kaszubsku lub pikle słodko-kwaśne z curry przyszedł czas na musztardowe ogórki. Przepis ten pochodzi z domu rodzinnego mojej żony, gdzie jest jednym z ich ogórkowych przysmaków, dlatego też pikle w tym wydaniu znam nie od dziś i mogę je Was szczerze polecić. Sam przepis jest bardzo prosty a składniki ogólnodostępne oraz znane niemal każdemu. Dzięki temu łatwo można się spodziewać jak smakują pikle z musztardą oraz być spokojnym o to, że również naszym gościom przypadną do gustu. Tak przygotowane pikle sprawdzą się jako jedna z przekąsek na przyjęciu czy spotkaniu, dodatek do obiadu czy przegryzka na każdą okazję. Spróbujcie sami przygotować musztardowe pikle i podzielcie się swoimi wrażeniami.
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 1 kg dużych ogórków (mogą być przerośnięte),
- zalewa:
- 375 ml wody,
- 75 ml octu spirytusowego,
- 120 g cukru,
- 1,5 łyżki musztardy,
- 1 łyżeczka soli
- 3 liście laurowe (po jednym na słoik),
- 3 ziarna ziela angielskiego (po jednym na słoik),
(ilość produktów dla przygotowania 3 słoików o pojemności 400 ml)
WYKONANIE
- Ogórki umyj i osusz. Następnie obierz je ze skórki, najlepiej obieraczką. Po obraniu przekrój wzdłuż na 4 ćwiartki i wytnij gniazda nasienne.
- Przygotuj słoiki i do każdego z nich dodaj 1 ziarno ziela angielskiego oraz 1 liść laurowy.
- Przygotowane pikle układaj pionowo w słoikach. Łatwiej będzie, jeżeli będziesz trzymać słoik poziomo i po jego wypełnieniu dopiero postawisz go do pionu.
- W kolejnym kroku po wypełnieniu słoików piklami należy przygotować zalewę.
- Do przygotowanego garnka dodaj wszystkie składniki zalewy i postaw całość na średnim ogniu. Zagotuj zalewę stale mieszając.
- Gdy zalewa się zagotuje oda razu zalewaj pikle w słoikach. Po zalaniu zakręć słoiki nakrętką i wstawiaj gorące słoiki do gorącej wody w garnku do pasteryzowania. Woda w garnku powinna sięgać około połowy wysokości słoików.
- Pasteryzuj słoiki przez 4 minuty na średnim ogniu i po tym czasie wyciągnij je na bawełnianą ściereczkę do wystygnięcia.
- Po ostygnięciu odczekaj około tygodnia, by pikle się zamarynowały. Po tym czasie pikle z musztardą są gotowe do serwowania.
Pikle z musztardą
MIEJ POD RĘKĄ
- 3 słoiki z nakrętkami o pojemności ok. 400 ml,
- średnią miskę,
- mały garnek do przygotowania zalewy,
- duży garnek z pokrywką do pasteryzowania,
- 2 bawełniane ściereczki, z czego jedną należy wyłożyć dno dużego garnka
CENNE RADY
O smaku pikli decyduje głównie użyta musztarda. Ja proponuję wykorzystać musztardę sarepską, która jest intensywna i lekko pikantna. Jeżeli jednak wolisz bardziej łagodne smaki wybierz musztardę delikatesową lub miodową. Dla amatorów ostrzejszych przysmaków polecam np. musztardę rosyjską.
SPOSÓB PODANIA
Pikle z musztardą sprawdzą się przy wielu okazjach. Mogą być dodatkiem do obiadu, np. kotletów drobiowych, przekąską podczas przyjęcia a także ratunkiem na mały, wieczorny głód.