Puszysty omlet na słono
Znudziła się Wam klasyczna jajecznica? Szukacie pomysłu na proste, smaczne i pożywne śniadanie dla całej rodziny? Puszysty omlet na słono powinien zwrócić na siebie Waszą uwagę:) Niby to tylko jajka z małymi dodatkami, ale sposób przygotowania pozwala cieszyć się jego puszystością i miękkością niczym biszkopt. A najfajniejsze w nim jest to, że sam jest doskonałym śniadaniem ale przecież można podać go z wieloma ciekawymi dodatkami, dzięki czemu wasze śniadanie będzie jeszcze bardziej smakowicie wyglądało!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 2 jajka,
- 30 g mąki pszennej (ok. 2 łyżki),
- 25 ml mleka,
- duża szczypta soli,
- 1 łyżka masła do smażenia
(ilość produktów dla przygotowania 1 omletu o śr. ok. 20 cm (2 porcji))
WYKONANIE
- Oddzielcie żółtka od białek. Żółtka wrzućcie do miski a białka do wysokiego pojemnika.
- Do żółtek dodajcie mąkę, mleko i szczyptę soli a następnie trzepaczką ubijcie na jednolitą masę.
- Białka ze szczyptą soli ubijcie na sztywną pianę a następnie dodajcie do miski.
- Całość delikatnie wymieszajcie, tylko do połączenia składników.
- Na patelni rozpuście masło i rozprowadźcie je po całej powierzchni.
- Patelnię zostawcie na małym ogniu i wlejcie na nią masę jajeczną.
- Smażcie na małym ogniu przez 5 minut z pierwszej strony. Omlet powinien rosnąć podczas smażenia, aby przyspieszyć jego ścinanie a tym samym zachować puszystość, przykryjcie patelnię pokrywką.
- Po około 5 minutach, spód powinien być już dobrze zarumieniony i wtedy należy odwrócić omlet do góry nogami i smażyć dalej przez około 2 minuty.
- Po nich puszysty omlet na słono jest gotowy do podania!
Puszysty omlet na słono
MIEJ POD RĘKĄ
- średnia patelnia (moja ma ok. 20 cm średnicy) z pokrywką,
- średnia miska,
- trzepaczka kuchenna,
- mikser lub blender z końcówką do ubijania,
CENNE RADY
Jak wspomniałem omlet podczas pieczenia powinien „rosnąć” dlatego warto go od spodu smażyć możliwie długo, na małym ogniu i pod przykryciem. Dzięki temu będzie nabierał puszystości niczym biszkopt. Zarumienienie go z drugiej strony to już jedynie formalność i estetyka:)
SPOSÓB PODANIA
Puszysty omlet na słono możecie podać bez żadnych dodatków, podając go jedynie z kawałkiem chleba, najlepiej domowego np. chleba razowego lub chleba na zakwasie z żurawiną. Jeżeli chcecie nieco ubogacić talerz z omletem, możecie dodać do niego świeże warzywa: pomidory, ogórki czy rzodkiewki ale również dowolną sałatkę, np. sałatkę z mozzarellą i sosem miodowo-musztardowym lub sałatkę w hiszpańskim stylu z chorizo i pomarańczą.
Dodatkowo możecie podać chleb z pomysłową pastą kanapkową! Przepisy na nie znajdziecie w moim wpisie: Domowe przepisy na pasty kanapkowe