Puszysty omlet na słono

Puszysty omlet na słono

Znudziła się Wam klasyczna jajecznica? Szukacie pomysłu na proste, smaczne i pożywne śniadanie dla całej rodziny? Puszysty omlet na słono powinien zwrócić na siebie Waszą uwagę:) Niby to tylko jajka z małymi dodatkami, ale sposób przygotowania pozwala cieszyć się jego puszystością i miękkością niczym biszkopt. A najfajniejsze w nim jest to, że sam jest doskonałym śniadaniem ale przecież można podać go z wieloma ciekawymi dodatkami, dzięki czemu wasze śniadanie będzie jeszcze bardziej smakowicie wyglądało!

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 2 jajka,
  • 30 g mąki pszennej (ok. 2 łyżki),
  • 25 ml mleka,
  • duża szczypta soli,
  • 1 łyżka masła do smażenia

(ilość produktów dla przygotowania 1 omletu o śr. ok. 20 cm (2 porcji))

WYKONANIE


  1. Oddzielcie żółtka od białek. Żółtka wrzućcie do miski a białka do wysokiego pojemnika.
  2. Do żółtek dodajcie mąkę, mleko i szczyptę soli a następnie trzepaczką ubijcie na jednolitą masę.
  3. Białka ze szczyptą soli ubijcie na sztywną pianę a następnie dodajcie do miski.
  4. Całość delikatnie wymieszajcie, tylko do połączenia składników.
  5. Na patelni rozpuście masło i rozprowadźcie je po całej powierzchni.
  6. Patelnię zostawcie na małym ogniu i wlejcie na nią masę jajeczną.
  7. Smażcie na małym ogniu przez 5 minut z pierwszej strony. Omlet powinien rosnąć podczas smażenia, aby przyspieszyć jego ścinanie a tym samym zachować puszystość, przykryjcie patelnię pokrywką.
  8. Po około 5 minutach, spód powinien być już dobrze zarumieniony i wtedy należy odwrócić omlet do góry nogami i smażyć dalej przez około 2 minuty.
  9. Po nich puszysty omlet na słono jest gotowy do podania!

Puszysty omlet na słono

Puszysty omlet na słono
Puszysty omlet na słono
Puszysty omlet na słono
Puszysty omlet na słono
Puszysty omlet na słono
Puszysty omlet na słono

MIEJ POD RĘKĄ


  • średnia patelnia (moja ma ok. 20 cm średnicy) z pokrywką,
  • średnia miska,
  • trzepaczka kuchenna,
  • mikser lub blender z końcówką do ubijania,

CENNE RADY


Jak wspomniałem omlet podczas pieczenia powinien „rosnąć” dlatego warto go od spodu smażyć możliwie długo, na małym ogniu i pod przykryciem. Dzięki temu będzie nabierał puszystości niczym biszkopt. Zarumienienie go z drugiej strony to już jedynie formalność i estetyka:)

SPOSÓB PODANIA


Puszysty omlet na słono możecie podać bez żadnych dodatków, podając go jedynie z kawałkiem chleba, najlepiej domowego np. chleba razowego lub chleba na zakwasie z żurawiną. Jeżeli chcecie nieco ubogacić talerz z omletem, możecie dodać do niego świeże warzywa: pomidory, ogórki czy rzodkiewki ale również dowolną sałatkę, np. sałatkę z mozzarellą i sosem miodowo-musztardowym lub sałatkę w hiszpańskim stylu z chorizo i pomarańczą.

Dodatkowo możecie podać chleb z pomysłową pastą kanapkową! Przepisy na nie znajdziecie w moim wpisie: Domowe przepisy na pasty kanapkowe

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl