schab z szynkowara domowy szynka ze schabu

Schab z szynkowara. Idealny na chleb!

Poznajcie kolejny mój przepis na domową wędlinę z szynkowaru. Czas przedstawić Wam przepis na schab z szynkowara, który przygotowany w poniższy sposób zamieni się w aromatyczną, soczystą i pełną smaku wędlinę, która doskonale sprawdzi się podczas przygotowywania kanapek, drugich śniadań czy imprezowych przekąsek. Podobnie jak inne mój przepisy z wykorzystaniem szynkowaru, również i ten nie jest trudny, dlatego jestem przekonany, że każdy z Was będzie w stanie przygotować taka wędlinę w swoim domu.

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 650 g schabu wieprzowego,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • 11 g soli peklowej,
  • 1 liść laurowy,
  • 1/3 łyżeczki tymianku,
  • 1 łyżeczka żelatyny

(ilość produktów dla przygotowania ok. 600 g schabu z szynkowaru)

WYKONANIE


  1. Do przygotowanej miski włóż odważony kawałek schabu wieprzowego w całości.
  2. Dodaj przyprawy i zioła: czosnek granulowany, słodką paprykę, majeranek, tymianek oraz sól peklową i żelatynę.
  3. Natrzyj dokładnie mięso przyprawami i pozostałymi dodatkami a następnie przełóż schab do woreczka (pasującego do szynkowaru).
  4. Na wierzch połóż liść laurowy i przełóż przygotowane mięso do szynkowaru. Woreczek zawiąż, zamknij szynkowar i odstaw do go lodówki na 3 doby (72 godziny), by mięso się zapeklowało.
  5. Po 3 dniach peklowania należy sparzyć przygotowany schab. Szynkowar ze schabem włóżcie do garnka z wodą o temperaturze 70 stopni i parzcie przez 2 godziny, pilnując temperatury aby była stała.
  6. Po dwóch godzinach parzenia szynkowar przełóżcie na 10 minut do zimnej wody.
  7. Następnie z szynkowaru wylejcie wodę i wstawcie go do lodówki na minimum 8 godzin.
  8. Gdy wędlina się schłodzi, można wyciągnąć ją z szynkowaru, usunąć folię i pokroić.
  9. Gotowe! Domowy schab z szynkowara może lądować na Waszych kanapkach i nie tylko!

Schab z szynkowara. Idealny na chleb!

schab z szynkowara domowy szynka ze schabu
schab z szynkowara domowy szynka ze schabu
schab z szynkowara domowy szynka ze schabu
schab z szynkowara domowy szynka ze schabu
schab w szynkowarze
parzenie szynki schabu w szynkowarze
szynka z szynkowaru ze schabu
schab z szynkowara domowy szynka ze schabu
schab z szynkowara domowy szynka ze schabu

MIEJ POD RĘKĄ


  • średniej wielkości miska,
  • szynkowar (mój ma pojemność ok. 700 g mięsa),
  • woreczek do szynkowaru,
  • duży garnek z pokrywką do parzenia,
  • termometr kulinarny,

CENNE RADY


Starajcie się wybierać możliwie najmniej tłusty schab, dzięki temu schab mniej skurczy się podczas parzenia.

SPOSÓB PODANIA


Każdą spośród domowych wędlin, które możecie przygotować z moich przepisów sugeruję podawać w wraz ze świeżym, domowym pieczywem. Moje przepisy na domowe chleby znajdziecie oznaczone tagiem #domowe chleby i bułki, a wśród nich np. tradycyjny chleb pszenno-żytni jak z piekarni czy doskonałe pełnoziarniste bułki razowe na zakwasie. Domowy schab z szynkowara na pewno będzie jeszcze lepiej smakował z dodatkiem ogórka małosolnego lub kiszonego.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl