Schab z szynkowara. Idealny na chleb!
Poznajcie kolejny mój przepis na domową wędlinę z szynkowaru. Czas przedstawić Wam przepis na schab z szynkowara, który przygotowany w poniższy sposób zamieni się w aromatyczną, soczystą i pełną smaku wędlinę, która doskonale sprawdzi się podczas przygotowywania kanapek, drugich śniadań czy imprezowych przekąsek. Podobnie jak inne mój przepisy z wykorzystaniem szynkowaru, również i ten nie jest trudny, dlatego jestem przekonany, że każdy z Was będzie w stanie przygotować taka wędlinę w swoim domu.
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 650 g schabu wieprzowego,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- pół łyżeczki majeranku,
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- 11 g soli peklowej,
- 1 liść laurowy,
- 1/3 łyżeczki tymianku,
- 1 łyżeczka żelatyny
(ilość produktów dla przygotowania ok. 600 g schabu z szynkowaru)
WYKONANIE
- Do przygotowanej miski włóż odważony kawałek schabu wieprzowego w całości.
- Dodaj przyprawy i zioła: czosnek granulowany, słodką paprykę, majeranek, tymianek oraz sól peklową i żelatynę.
- Natrzyj dokładnie mięso przyprawami i pozostałymi dodatkami a następnie przełóż schab do woreczka (pasującego do szynkowaru).
- Na wierzch połóż liść laurowy i przełóż przygotowane mięso do szynkowaru. Woreczek zawiąż, zamknij szynkowar i odstaw do go lodówki na 3 doby (72 godziny), by mięso się zapeklowało.
- Po 3 dniach peklowania należy sparzyć przygotowany schab. Szynkowar ze schabem włóżcie do garnka z wodą o temperaturze 70 stopni i parzcie przez 2 godziny, pilnując temperatury aby była stała.
- Po dwóch godzinach parzenia szynkowar przełóżcie na 10 minut do zimnej wody.
- Następnie z szynkowaru wylejcie wodę i wstawcie go do lodówki na minimum 8 godzin.
- Gdy wędlina się schłodzi, można wyciągnąć ją z szynkowaru, usunąć folię i pokroić.
- Gotowe! Domowy schab z szynkowara może lądować na Waszych kanapkach i nie tylko!
Schab z szynkowara. Idealny na chleb!
MIEJ POD RĘKĄ
- średniej wielkości miska,
- szynkowar (mój ma pojemność ok. 700 g mięsa),
- woreczek do szynkowaru,
- duży garnek z pokrywką do parzenia,
- termometr kulinarny,
CENNE RADY
Starajcie się wybierać możliwie najmniej tłusty schab, dzięki temu schab mniej skurczy się podczas parzenia.
SPOSÓB PODANIA
Każdą spośród domowych wędlin, które możecie przygotować z moich przepisów sugeruję podawać w wraz ze świeżym, domowym pieczywem. Moje przepisy na domowe chleby znajdziecie oznaczone tagiem #domowe chleby i bułki, a wśród nich np. tradycyjny chleb pszenno-żytni jak z piekarni czy doskonałe pełnoziarniste bułki razowe na zakwasie. Domowy schab z szynkowara na pewno będzie jeszcze lepiej smakował z dodatkiem ogórka małosolnego lub kiszonego.