sheet pad dinner

Sheet pan dinner, czyli wszystko do pieca i gotowe!

Hit sezonu – sheet pan dinner, czyli jednogarnkowe (jednoblaszkowe) danie które jest banalne w przygotowaniu a do tego nieziemsko smaczne! Dodatkowo jest również zdrowe za sprawą bogactwa warzyw, małej ilości soli, pieczeniu w piekarniku i różnorodności składników! Przepis podpatrzyliśmy u mojej niezastąpionej w kuchennych nowinkach siostry, która kiedyś jako pierwsza postawiła „coś” takiego na stół. Zaskoczenie było spore już na sam widok a jak spróbowaliśmy to odpłynęliśmy całkowicie!

Sheet pan dinner to tak naprawdę pieczone warzywa, pieczarki oraz mięsny dodatek akurat w tym przepisie są to pałki z kurczaka. To w sumie bardzo dobrze znane nam smaki, przecież każdy kiedyś pewnie jadł pałki z kurczaka w dowolnej odsłonie (spróbuj moich pieczonych pałek z kurczaka z azjatycką nutą) a także pieczone warzywa, np. domowe frytki z piekarnika (polecam spróbować frytek z batatów i marchewki – są extra!). Dlatego też właśnie to danie bez obaw możecie postawić na stole dla swoich gości czy rodziny, ponieważ tak naprawdę to nic nowego, większości pewnie zasmakuje a Wy przygotujecie je bardzo szybko!

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 16 małych ziemniaków,
  • 8 pałek z kurczaka,
  • 400 g pieczarek,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cukinia,
  • pół łyżeczki oregano,
  • sól, pieprz,
  • olej do wysmarowania blachy,
  • marynata do mięsa:

(ilość produktów dla przygotowania 8 porcji)

WYKONANIE


  1. W pierwszej kolejności przygotuj mięso. Pałki z kurczaka opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Przygotuj marynatę, mieszając jej składniki w przygotowanej misce.
  3. Do gotowej marynaty dodawaj kolejno pałki, dokładnie obtaczając je w zalewie. Odstaw na 10-15 minut, które poświęcisz na przygotowanie warzyw.
  4. Ziemniaki dokładnie umyj, najlepiej używając szczotki tak by usunąć z nich resztki ziemi. Następnie pokrój je na ćwiartki („łódeczki”) i przerzuć do natłuszczonej olejem blaszki.
  5. Pieczarki opłucz pod bieżącą wodą i pokrój na połówki lub jeżeli są większe na ćwiartki. Dodaj do ziemniaków.
  6. Następnie umyj i osusz cukinię oraz pokrój ją w plastry grubości 1 centymetra i dorzuć na blaszkę.
  7. Obierz i pokrój w plasterki marchewkę oraz pietruszkę.
  8. Cebulę obierz z łupin i pokrój w piórka.
  9. W dalszej kolejności umyj paprykę a następnie pokrój ją w kawałki około 3 x 3 centymetra.
  10. Pokrojoną marchewkę, pietruszkę, cebulę i paprykę dodaj na blaszkę.
  11. Ząbki czosnku w całości, razem z łupinami dodaj do pozostałych przygotowanych warzyw.
  12. Dopraw warzywa świeżo mielonym pieprzem, dwiema szczyptami soli oraz oregano.
  13. Na przygotowanych warzywach ułóż zamarynowane pałki z kurczaka. Resztą marynaty polej pałki oraz skrop warzywa.
  14. Tak przygotowaną blachę z warzywami włóż do nagrzanego do 180 stopni (program grzanie góra – dół) piekarnika i piecz przez 60 minut.
  15. Po tym czasie sheet pan dinner jest gotowy!

Sheet pan dinner, czyli wszystko do pieca i gotowe!

sheet pad dinner
sheet pad dinner
sheet pad dinner
sheet pad dinner

MIEJ POD RĘKĄ


  • średniej wielkości miskę,

CENNE RADY


  • Sheet pan dinner możesz przygotować również w naczyniu żaroodpornym. Pamiętaj by piec go bez przykrycia,
  • Dobór składników należy wyłącznie do ciebie! Możesz dowolnie rotować warzywa dodając np. brukselkę, rzodkiewkę, brokuły, seler, kolorowe papryki czy pomidorki koktajlowe. Mięso to również niekoniecznie muszą być pałki, możesz spokojnie użyć również udek czy kawałków filetu.

SPOSÓB PODANIA


Sheet pan dinner podawaj gdy jest jeszcze dosłownie gorący, najlepiej wprost z blachy! Dobrym dodatkiem może być kefir lub zsiadłe mleko. Dla fanów sosów polecam podawać go z łagodnym sosem śmietanowo-majonezowym lub nieco bardziej wyrazistym sosem majonezowo-pomidorowym.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl