Słodki dżem z malin na zimę
Maliny uchodzą za owoce lekko kwaskowe w smaku, jest jednak sposób by dżem z malin na zimę, wyszedł słodki i pyszny, niemal jak dżem truskawkowy. Kluczem do sukcesu jest zbieranie dojrzałych owoców, które dojrzewały na rosnących w słońcu krzaczkach, bo to one będą najbardziej słodkie w smaku. Dzięki temu możecie ograniczyć ilość dodawanego cukru do dżemu i przygotować doskonały dodatek do chleba i nie tylko! Spróbujcie sami!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 2 kg dojrzałych malin,
- 700 g cukru,
- 80 g gotowej substancji żelującej do dżemów niskosłodzonych 3:1,
- 10 g kwasku cytrynowego,
- 50 ml wody
(ilość produktów dla przygotowania około 11-12 słoiczków o pojemności 210 ml)
WYKONANIE
- Maliny wrzućcie na sito i opłuczcie je pod bieżącą wodą a następnie wrzućcie do dużego garnka.
- Do malin dodajcie następnie kwasku cytrynowego i wymieszajcie dokładnie całość.
- Garnek postawcie na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia. Maliny podczas podgrzewania powinny się rozlecieć, tworząc niemal płyn.
- Zagotowane maliny należy w dalszej kolejności przetrzeć na sicie, by pozbyć się pestek. To ile razy będziecie przecierać maliny wpłynie na to ile pestek znajdzie się w dżemie. Ja przetarłem maliny 1 raz i trochę pestek zostało lecz gdybyście chcieli pozbyć się ich całkowicie, konieczne będzie przetarcie 3-4 razy lub użycie bardziej gęstego sitka.
- Przetarte maliny wrzućcie do garnka i zagotujcie. Dodajcie do nich cukier i gotową substancję żelującą, po czy stale mieszając gotujcie przez 1 minutę a następnie zestawcie z ognia i mieszajcie dalej przez kolejną minutę.
- Gotowy dżem przelewaj na gorąco do wyparzonych wcześniej słoików i od razu zakręcaj.
- Zakręcone słoiki z dżemem odstawcie na ściereczkę i ustawiajcie je do góry dnem na 5 minut a po tym czasie postawcie je ponownie dnem do dołu i zostawcie do wystygnięcia.
- Jeszcze lekko ciepły, dżem z malin na zimę jest już gotowy do jedzenia, choć oczywiście warto zostawić go na później.
Słodki dżem z malin na zimę
MIEJ POD RĘKĄ
- duży garnek,
- sitko do płukania i przecierania owoców,
- drewniana kopystka lub łyżka do przecierania,
- trzepaczka lub mieszadełko kuchenne,
- chochla kuchenna,
- rękawice kuchenne,
- ok. 11-12 słoiczków o pojemności 230 ml z nakrętkami,
- bawełniana ściereczka kuchenna,
CENNE RADY
Oto kilka cennych rad, które warto mieć na uwadze przygotowując dżem z malin na zimę:
- Gotowanie, przecieranie i przelewanie gorącego dżemu z malin zawsze wiąże się z ryzykiem zachlapania, które potem trudno usunąć, dlatego warto skorzystać z kuchennego fartucha lub założyć „robocze” ubrania,
- Na dżem warto zbierać tylko najdojrzalsze owoce, dzięki czemu wyjdzie on słodki. Oczywiście trudno zebrać od razu 2 kg dojrzałych malin, dlatego warto je zbierać systematycznie i mrozić w mniejszych porcjach, które potem bez problemu wykorzystać do przygotowania dżemu.
- Jeżeli jednak zależy Wam na bardzo słodkim dżemie malinowym, użycie gotowej substancji żelującej 2:1.
SPOSÓB PODANIA
Dżem z malin na zimę, który przygotujecie według powyższego przepisu to podobnie jak dżem truskawkowy, również świetny dodatek do chleba lub słodkiego pieczywa (polecam wypróbować Wam mojego przepisu na chałkę drożdżową), naleśników czy placuszków np. przygotowanych według mojego przepisu: Banalne placuszki z serka homogenizowanego.