Smażone śledzie w occie Przekąski na imprezę na zimno

Smażone śledzie w occie. Przepis mojej mamy!

Smażone śledzie w occie to popisowa zakącha mojej mamy! Od lat śledzik w occie gości na stole w moim rodzinnym domu przy okazji wigilijnego obiadu, przeróżnych przyjęć czy nawet codziennych kolacji. Ich największą zaletą jest doskonały smak, lekko octowy z dosłownie rozpływającą się w ustach rybą oraz chrupiącą cebulą. Jednym zdaniem: niebo w gębie!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 1 kg płatów śledziowych niesolonych (tzw. zielone śledzie),
  • 100 g mąki pszennej,
  • sól, pieprz,
  • olej,
  • zalewa:
    • 200 ml octu spirytusowego,
    • 800 ml wody,
    • 100 g cukru,
    • 1 łyżka soli,
    • 3 ziarna ziela angielskiego,
    • 3 liście laurowe,
    • 10 ziaren pieprzu kolorowego,
    • 2 cebule

(ilość produktów dla przygotowania około 20 porcji (40 kawałków))

WYKONANIE


  1. Śledzie osuszcie ręcznikiem papierowym a następnie ściągnijcie z nich skórę.
  2. Następnie pokrójcie filety na mniejsze kawałki, ok. 5-7 cm i doprawcie solą oraz pieprzem.
  3. Przygotowane kawałki ryby obtoczcie w mące a następnie smażcie na patelni z rozgrzanym olejem. Śledzie smażcie przez 4-5 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
  4. Każdą partię śledzi smażcie na nowym oleju, ponieważ mąka szybko się przypala i zaczyna kopcić.
  5. Usmażone śledzie odkładajcie na ręcznikach papierowych, które wpiją nadmiar tłuszczu.
  6. W czasie gdy ryby stygną, przygotujcie zalewę.
  7. Do średniego garnka wlejcie wodę i ocet oraz dodajcie przyprawy i zioła. Cebule obierzcie i pokrójcie w półplasterki a następnie dodajcie do zalewy.
  8. Garnek postawcie na średnim ogniu i zagotujcie zalewę. Po wrzeniu pozostawcie ją do niemal całkowitego wystygnięcia.
  9. Ostudzoną rybę przełóżcie do szklanego słoika a gdy zalewa będzie już zimna, wlejcie ją również do słoika.
  10. Tak przygotowane smażone śledzie w occie szczelnie zamknijcie i odstawcie do lodówki na minimum 5 dni.
  11. Po kilku dniach śledzie powinny być już gotowe!

Smażone śledzie w occie. Przepis mojej mamy!

Smażone śledzie w occie
Smażone śledzie w occie
Smażone śledzie w occie
Smażone śledzie w occie
Smażone śledzie w occie
Smażone śledzie w occie Przekąski na imprezę na zimno

MIEJ POD RĘKĄ


  • duża patelnia,
  • średni garnek o pojemności ok. 2,5 litra,
  • duży słoik o pojemności około 2,5 litra lub 2-3 mniejsze słoiki np. o pojemności 900 ml,
  • głęboki talerz,
  • ręczniki papierowe,

CENNE RADY


Dlaczego warto poczekać aż 5 dni, kiedy śledzie dochodzą w zalewie? Tak naprawdę swój smak będą miały już po 1-2 dniach, jednak kolejne dni „moczenia” ryb w occie sprawi, że wszelkie ości staną się miękkie i nie zauważycie ich obecności w rybie:)

SPOSÓB PODANIA


Smażone śledzie w occie lubią towarzystwo dobrego pieczywa, np. domowego chleba na zakwasie (oto kilka przepisów: prosty chleb żytni na zakwasie z żurawiną, chleb cebulowy na zakwasie, najprostszy chleb żytni na zakwasie) czy domowy chleb razowy. Jeżeli szukacie bardziej efektownych dodatków polecam Wam sprawdzić przepisy na: pieczywo czosnkowe, dodatek idealny do wszystkiego, chrupiące grzanki z mozzarellą i pomidorami, bagietki czosnkowe.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl