Smażone śledzie w occie. Przepis mojej mamy!
Smażone śledzie w occie to popisowa zakącha mojej mamy! Od lat śledzik w occie gości na stole w moim rodzinnym domu przy okazji wigilijnego obiadu, przeróżnych przyjęć czy nawet codziennych kolacji. Ich największą zaletą jest doskonały smak, lekko octowy z dosłownie rozpływającą się w ustach rybą oraz chrupiącą cebulą. Jednym zdaniem: niebo w gębie!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 1 kg płatów śledziowych niesolonych (tzw. zielone śledzie),
- 100 g mąki pszennej,
- sól, pieprz,
- olej,
- zalewa:
- 200 ml octu spirytusowego,
- 800 ml wody,
- 100 g cukru,
- 1 łyżka soli,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- 10 ziaren pieprzu kolorowego,
- 2 cebule
(ilość produktów dla przygotowania około 20 porcji (40 kawałków))
WYKONANIE
- Śledzie osuszcie ręcznikiem papierowym a następnie ściągnijcie z nich skórę.
- Następnie pokrójcie filety na mniejsze kawałki, ok. 5-7 cm i doprawcie solą oraz pieprzem.
- Przygotowane kawałki ryby obtoczcie w mące a następnie smażcie na patelni z rozgrzanym olejem. Śledzie smażcie przez 4-5 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
- Każdą partię śledzi smażcie na nowym oleju, ponieważ mąka szybko się przypala i zaczyna kopcić.
- Usmażone śledzie odkładajcie na ręcznikach papierowych, które wpiją nadmiar tłuszczu.
- W czasie gdy ryby stygną, przygotujcie zalewę.
- Do średniego garnka wlejcie wodę i ocet oraz dodajcie przyprawy i zioła. Cebule obierzcie i pokrójcie w półplasterki a następnie dodajcie do zalewy.
- Garnek postawcie na średnim ogniu i zagotujcie zalewę. Po wrzeniu pozostawcie ją do niemal całkowitego wystygnięcia.
- Ostudzoną rybę przełóżcie do szklanego słoika a gdy zalewa będzie już zimna, wlejcie ją również do słoika.
- Tak przygotowane smażone śledzie w occie szczelnie zamknijcie i odstawcie do lodówki na minimum 5 dni.
- Po kilku dniach śledzie powinny być już gotowe!
Smażone śledzie w occie. Przepis mojej mamy!
MIEJ POD RĘKĄ
- duża patelnia,
- średni garnek o pojemności ok. 2,5 litra,
- duży słoik o pojemności około 2,5 litra lub 2-3 mniejsze słoiki np. o pojemności 900 ml,
- głęboki talerz,
- ręczniki papierowe,
CENNE RADY
Dlaczego warto poczekać aż 5 dni, kiedy śledzie dochodzą w zalewie? Tak naprawdę swój smak będą miały już po 1-2 dniach, jednak kolejne dni „moczenia” ryb w occie sprawi, że wszelkie ości staną się miękkie i nie zauważycie ich obecności w rybie:)
SPOSÓB PODANIA
Smażone śledzie w occie lubią towarzystwo dobrego pieczywa, np. domowego chleba na zakwasie (oto kilka przepisów: prosty chleb żytni na zakwasie z żurawiną, chleb cebulowy na zakwasie, najprostszy chleb żytni na zakwasie) czy domowy chleb razowy. Jeżeli szukacie bardziej efektownych dodatków polecam Wam sprawdzić przepisy na: pieczywo czosnkowe, dodatek idealny do wszystkiego, chrupiące grzanki z mozzarellą i pomidorami, bagietki czosnkowe.
polecane PRZEPISY