Soczysta pierś z kaczki w wielkopolskim stylu
W Wielkopolsce zarówno kaczka jak i gęsina, to produkty które na trwałe wpisały się w regionalną kuchnię. Soczysta pierś z kaczki w wielkopolskim stylu to kolejna moja propozycja obok pieczonych udek kaczki po wielkopolsku, perliczki po wielkopolsku czy smażonej piersi z kaczki z jabłkami, nawiązująca do regionalnych smaków właśnie z mojej rodzinnej Wielkopolski. Moja soczysta pierś z kaczki to połączenie intensywności majeranku, słodyczy miodu oraz wyrazistości cebuli i czosnku, co w połączeniu razem z delikatnym mięsem z kaczej piersi daje fantastyczny efekt! Wypróbujcie sami, przepis nie jest trudny a daje Wam słowo, że soczysta pierś z kaczki przygotowana właśnie w ten sposób, będzie jeszcze nie raz gościła na Waszych stołach!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 2 średniej wielkości piersi z kaczki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- marynata:
- 3 łyżeczki miodu,
- 1 łyżeczka octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka majeranku
(ilość produktów dla przygotowania 2 soczystych piersi z kaczki)
WYKONANIE
- Rozpoczynamy od przygotowania marynaty. Wszystkie składniki: miód, ocet i majeranek dodajemy do miski i mieszamy do czasu aż marynata będzie jednolita.
- Piersi z kaczki oczyszczamy z niedoskonałości a następnie ostrym nożem nacinamy skórę, uważając by nie naciąć mięsa.
- Mięso doprawiamy solą (solidna szczypta na każdą ze stron) oraz świeżo mielonym pieprzem.
- Przygotowane mięso wkładamy do marynaty i dokładnie w niem obtaczamy.
- Na wierzchu układamy obrane ząbki czosnku w całości oraz nieobraną, przekrojoną na pół cebulę.
- Miskę przykrywany wieczkiem lub zamykamy używając folii spożywczej i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
- Po tym czasie, zamarynowane mięso układamy na zimnej patelni skórą do dołu i ustawiamy patelnię na małym ogniu.
- Smażymy od strony skóry przez około 6 minut a następnie po obróceniu przez kolejne 4 minuty.
- Podsmażone piersi z kaczki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (tryb grzanie góra – dół) na 7 minut. Jeżeli macie patelnię, której można używać w piekarniku to nie musicie przekładać mięsa do innego naczynia. Gdy takiej patelni nie macie, przełóżcie mięso do np. naczynia żaroodpornego wraz z cebulą, czosnkiem i całością sosu, który powstał na patelni.
- Po wyciągnięciu z piekarnika, mięso przełóżcie na talerz lu deskę i zostawcie na 2 minuty by „odpoczęło”. Po tym czasie soczyste piersi z kaczki są gotowe do podania! Mięso powinno być soczyste, lekko różowe ale wysmażone.
Soczysta pierś z kaczki w wielkopolskim stylu
MIEJ POD RĘKĄ
- średniej wielkości miska, najlepiej z zamknięciem,
- patelnia, najlepiej taka, którą można włożyć do piekarnika (z metalową rączką),
- ewentualnie folia spożywcza,
- ewentualnie małe naczynie żaroodporne lub blaszka,
CENNE RADY
Z racji, że w marynacie jest miód, piersi mogą się szybko przypalać na patelni. Dlatego aby mięso było odpowiednio ścięte zamiast smażyć, ryzykując przypalenie, jedynie obsmażamy je na patelni (zaczynając od zimnej patelni) i potem na chwilę wkładamy je do piekarnika, by tam sobie doszło.
SPOSÓB PODANIA
Soczysta pierś z kaczki to doskonały pomysł na główne danie obiadowe. Ja podałem przygotowaną według powyższego przepisu pierś, pokrojoną w grube plastry w towarzystwie puree ziemniaczanego, ćwikły z kiszonych buraków i konfiturą z borówek. Do dekoracji odrobina kiełek rzodkiewki, gałązka koperku i świeżo mielony pieprz. Gwarantuje Wam, że zrobicie wrażenie tak podanym daniem na swoich gościach czy domownikach. Oczywiście możecie ją podać również z innymi dodatkami, na które zebrałem dla Was pomysły we wpisie: Pomysły na dodatki do obiadu!
Możecie tak przygotowaną soczystą pierś z kaczki wykorzystać również jako składnik sałatki, dodatek na kanapkę czy przekąskę. Wtedy również najlepiej pokroić ją w plastry a wcześniej schłodzić.
polecane PRZEPISY