Soczysta pierś z kaczki w wielkopolskim stylu

Soczysta pierś z kaczki w wielkopolskim stylu

W Wielkopolsce zarówno kaczka jak i gęsina, to produkty które na trwałe wpisały się w regionalną kuchnię. Soczysta pierś z kaczki w wielkopolskim stylu to kolejna moja propozycja obok pieczonych udek kaczki po wielkopolsku, perliczki po wielkopolsku czy smażonej piersi z kaczki z jabłkami, nawiązująca do regionalnych smaków właśnie z mojej rodzinnej Wielkopolski. Moja soczysta pierś z kaczki to połączenie intensywności majeranku, słodyczy miodu oraz wyrazistości cebuli i czosnku, co w połączeniu razem z delikatnym mięsem z kaczej piersi daje fantastyczny efekt! Wypróbujcie sami, przepis nie jest trudny a daje Wam słowo, że soczysta pierś z kaczki przygotowana właśnie w ten sposób, będzie jeszcze nie raz gościła na Waszych stołach!

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


(ilość produktów dla przygotowania 2 soczystych piersi z kaczki)

WYKONANIE


  1. Rozpoczynamy od przygotowania marynaty. Wszystkie składniki: miód, ocet i majeranek dodajemy do miski i mieszamy do czasu aż marynata będzie jednolita.
  2. Piersi z kaczki oczyszczamy z niedoskonałości a następnie ostrym nożem nacinamy skórę, uważając by nie naciąć mięsa.
  3. Mięso doprawiamy solą (solidna szczypta na każdą ze stron) oraz świeżo mielonym pieprzem.
  4. Przygotowane mięso wkładamy do marynaty i dokładnie w niem obtaczamy.
  5. Na wierzchu układamy obrane ząbki czosnku w całości oraz nieobraną, przekrojoną na pół cebulę.
  6. Miskę przykrywany wieczkiem lub zamykamy używając folii spożywczej i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
  7. Po tym czasie, zamarynowane mięso układamy na zimnej patelni skórą do dołu i ustawiamy patelnię na małym ogniu.
  8. Smażymy od strony skóry przez około 6 minut a następnie po obróceniu przez kolejne 4 minuty.
  9. Podsmażone piersi z kaczki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (tryb grzanie góra – dół) na 7 minut. Jeżeli macie patelnię, której można używać w piekarniku to nie musicie przekładać mięsa do innego naczynia. Gdy takiej patelni nie macie, przełóżcie mięso do np. naczynia żaroodpornego wraz z cebulą, czosnkiem i całością sosu, który powstał na patelni.
  10. Po wyciągnięciu z piekarnika, mięso przełóżcie na talerz lu deskę i zostawcie na 2 minuty by „odpoczęło”. Po tym czasie soczyste piersi z kaczki są gotowe do podania! Mięso powinno być soczyste, lekko różowe ale wysmażone.

Soczysta pierś z kaczki w wielkopolskim stylu

Soczysta pierś z kaczki w wielkopolskim stylu składniki
filet z kaczki po wielkopolsku marynata
filet z kaczki po wielkopolsku nacięty
filet z kaczki po wielkopolsku doprawiony
Soczysta pierś z kaczki w wielkopolskim stylu w marynacie filet z piersi kaczki
filet z kaczki po wielkopolsku w marynacie
Soczysta pierś z kaczki w wielkopolskim stylu na patelni skórą do dołu
Soczysta pierś z kaczki w wielkopolskim stylu smażony pieczony na patelni
Soczysta pierś z kaczki w wielkopolskim stylu

MIEJ POD RĘKĄ


  • średniej wielkości miska, najlepiej z zamknięciem,
  • patelnia, najlepiej taka, którą można włożyć do piekarnika (z metalową rączką),
  • ewentualnie folia spożywcza,
  • ewentualnie małe naczynie żaroodporne lub blaszka,

CENNE RADY


Z racji, że w marynacie jest miód, piersi mogą się szybko przypalać na patelni. Dlatego aby mięso było odpowiednio ścięte zamiast smażyć, ryzykując przypalenie, jedynie obsmażamy je na patelni (zaczynając od zimnej patelni) i potem na chwilę wkładamy je do piekarnika, by tam sobie doszło.

SPOSÓB PODANIA


Soczysta pierś z kaczki to doskonały pomysł na główne danie obiadowe. Ja podałem przygotowaną według powyższego przepisu pierś, pokrojoną w grube plastry w towarzystwie puree ziemniaczanego, ćwikły z kiszonych buraków i konfiturą z borówek. Do dekoracji odrobina kiełek rzodkiewki, gałązka koperku i świeżo mielony pieprz. Gwarantuje Wam, że zrobicie wrażenie tak podanym daniem na swoich gościach czy domownikach. Oczywiście możecie ją podać również z innymi dodatkami, na które zebrałem dla Was pomysły we wpisie: Pomysły na dodatki do obiadu!

Możecie tak przygotowaną soczystą pierś z kaczki wykorzystać również jako składnik sałatki, dodatek na kanapkę czy przekąskę. Wtedy również najlepiej pokroić ją w plastry a wcześniej schłodzić.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl