tagliatelle z sosem pomidorowym

Tagliatelle z sosem pomidorowym

Uwielbiam makarony! Może jeszcze nie widać tego aż tak bardzo w moim przepiśniku, choć możecie znaleźć już na nim m. in. przepis na spaghetti z sosem bolońskim lub makaron po azjatycku z kurczakiem, to makarony mógłbym jeść niemal codziennie! Dlatego właśnie kolejna propozycja, czyli makaron tagliatelle z sosem pomidorowym! To doskonały przepis na szybki obiad, bo jego przygotowanie to kwestia kilkudziesięciu minut. Dodatkowo tagliatelle z sosem pomidorowym wygląda bardzo efektownie, co jeszcze bardziej zachęci do jedzenia. Sam makaron tagliatelle to typowy włoski makaron, który z wyglądu przypomina szerokie wstążki o długości około 20-30 cm, w zależności od producenta. Na sklepowej półce oczywiście poznacie go po nazwie ale również po uformowaniu w gniazda, które to rozpadają się podczas gotowania. Czy to nie brzmi wystarczająco ciekawie, by wypróbować ten przepis w swojej kuchni!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 300 makaronu tagliatelle,
  • 100 g boczku wędzonego,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100 g pieczarek,
  • garść zielonych oliwek,
  • 2 łyżki groszku konserwowego,
  • 300 przecieru pomidorowego,
  • 50 ml wody,
  • pęczek świeżej bazylii,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • 2/3 łyżeczki cukru,
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)

WYKONANIE


  1. W garnku wstaw wodę by ugotować makaron, dalej postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Z boczku odkrój skórę a resztę pokrój na 2-3 centymetrowe paski. Wrzuć je na zimną patelnię i postaw ją na niewielkim ogniu by wytopić z boczku tłuszcz.
  3. Cebulę obierz z łupin i pokrój w półplasterki. Czosnek również obierz i pokrój na plasterki.
  4. Gdy boczek się już lekko wytopi dodaj na patelnie pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaj szczyptę soli i smaż przez 5 minut na średnim ogniu aż do lekkiego zarumienienia boczku.
  5. W czasie gdy smaży się boczek z cebulą, pokrój w plasterki opłukane pieczarki i następnie dodaj je na patelnię.
  6. Do pieczarek dodaj szczyptę soli oraz odrobinę świeżo mielonego pieprzu i smaż do momentu aż z patelni odparuje cała woda z grzybów.
  7. Po odparowaniu wody, dodaj na patelnię przecier pomidorowy i wymieszaj wszystkie składniki.
  8. W dalszej kolejności na patelnię dodaj odcedzone na sitku zielone oliwki oraz cukier i słodką paprykę w proszku.
  9. Smaż całość przez około 3-4 minuty.
  10. W tym czasie makaron powinien być już ugotowany. Nie płucz go zimną wodą, tylko odcedź prosto na sito, dzięki temu będzie lepiej się go trzymał sos.
  11. Pod koniec gotowania sosu dodaj groszek konserwowy oraz posiekaną świeżą bazylię oraz suszone oregano.
  12. Po wymieszaniu wszystkich składników sosu dodaj na patelnię makaron oraz zamieszaj całość.
  13. To wszystko! Makaron tagliatelle z sosem pomidorowym gotowy!

Tagliatelle z sosem pomidorowym

tagliatelle z sosem pomidorowym
tagliatelle z sosem pomidorowym
tagliatelle z sosem pomidorowym
tagliatelle z sosem pomidorowym
tagliatelle z sosem pomidorowym

MIEJ POD RĘKĄ


  • średni garnek do ugotowania makaronu,
  • duża patelnia,
  • małe sitko,

CENNE RADY


  • jeżeli chcesz by makaron bardzo dobrze obtoczył się w sosie, po jego ugotowaniu nie zalewaj go zimną wodą, dzięki temu pozostanie bardziej „klejący”,
  • aby jeszcze bardziej efektownie podać makaron typu tagliatelle czy spaghetti nakładaj go przy pomocy szczypiec kuchennych. Chwytaj nimi makaron i nawijaj go na nie, a następnie pionowo nakładaj na talerz, dzięki czemu uformujesz efektowne gniazdo.

SPOSÓB PODANIA


Tagliatelle z sosem pomidorowym to gotowe danie obiadowe i nie potrzebuje dodatków. Na pewno lepiej się będzie prezentować udekorowane listkiem świeżej bazylii.

W upalne dni dobrym pomysłem będzie szklaneczka domowej lemoniady, jako dodatek do obiadu.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl