Tagliatelle z sosem pomidorowym
Uwielbiam makarony! Może jeszcze nie widać tego aż tak bardzo w moim przepiśniku, choć możecie znaleźć już na nim m. in. przepis na spaghetti z sosem bolońskim lub makaron po azjatycku z kurczakiem, to makarony mógłbym jeść niemal codziennie! Dlatego właśnie kolejna propozycja, czyli makaron tagliatelle z sosem pomidorowym! To doskonały przepis na szybki obiad, bo jego przygotowanie to kwestia kilkudziesięciu minut. Dodatkowo tagliatelle z sosem pomidorowym wygląda bardzo efektownie, co jeszcze bardziej zachęci do jedzenia. Sam makaron tagliatelle to typowy włoski makaron, który z wyglądu przypomina szerokie wstążki o długości około 20-30 cm, w zależności od producenta. Na sklepowej półce oczywiście poznacie go po nazwie ale również po uformowaniu w gniazda, które to rozpadają się podczas gotowania. Czy to nie brzmi wystarczająco ciekawie, by wypróbować ten przepis w swojej kuchni!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 300 makaronu tagliatelle,
- 100 g boczku wędzonego,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 100 g pieczarek,
- garść zielonych oliwek,
- 2 łyżki groszku konserwowego,
- 300 przecieru pomidorowego,
- 50 ml wody,
- pęczek świeżej bazylii,
- 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- 2/3 łyżeczki cukru,
- pół łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)
WYKONANIE
- W garnku wstaw wodę by ugotować makaron, dalej postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Z boczku odkrój skórę a resztę pokrój na 2-3 centymetrowe paski. Wrzuć je na zimną patelnię i postaw ją na niewielkim ogniu by wytopić z boczku tłuszcz.
- Cebulę obierz z łupin i pokrój w półplasterki. Czosnek również obierz i pokrój na plasterki.
- Gdy boczek się już lekko wytopi dodaj na patelnie pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaj szczyptę soli i smaż przez 5 minut na średnim ogniu aż do lekkiego zarumienienia boczku.
- W czasie gdy smaży się boczek z cebulą, pokrój w plasterki opłukane pieczarki i następnie dodaj je na patelnię.
- Do pieczarek dodaj szczyptę soli oraz odrobinę świeżo mielonego pieprzu i smaż do momentu aż z patelni odparuje cała woda z grzybów.
- Po odparowaniu wody, dodaj na patelnię przecier pomidorowy i wymieszaj wszystkie składniki.
- W dalszej kolejności na patelnię dodaj odcedzone na sitku zielone oliwki oraz cukier i słodką paprykę w proszku.
- Smaż całość przez około 3-4 minuty.
- W tym czasie makaron powinien być już ugotowany. Nie płucz go zimną wodą, tylko odcedź prosto na sito, dzięki temu będzie lepiej się go trzymał sos.
- Pod koniec gotowania sosu dodaj groszek konserwowy oraz posiekaną świeżą bazylię oraz suszone oregano.
- Po wymieszaniu wszystkich składników sosu dodaj na patelnię makaron oraz zamieszaj całość.
- To wszystko! Makaron tagliatelle z sosem pomidorowym gotowy!
Tagliatelle z sosem pomidorowym
MIEJ POD RĘKĄ
- średni garnek do ugotowania makaronu,
- duża patelnia,
- małe sitko,
CENNE RADY
- jeżeli chcesz by makaron bardzo dobrze obtoczył się w sosie, po jego ugotowaniu nie zalewaj go zimną wodą, dzięki temu pozostanie bardziej „klejący”,
- aby jeszcze bardziej efektownie podać makaron typu tagliatelle czy spaghetti nakładaj go przy pomocy szczypiec kuchennych. Chwytaj nimi makaron i nawijaj go na nie, a następnie pionowo nakładaj na talerz, dzięki czemu uformujesz efektowne gniazdo.
SPOSÓB PODANIA
Tagliatelle z sosem pomidorowym to gotowe danie obiadowe i nie potrzebuje dodatków. Na pewno lepiej się będzie prezentować udekorowane listkiem świeżej bazylii.
W upalne dni dobrym pomysłem będzie szklaneczka domowej lemoniady, jako dodatek do obiadu.