Makaron po azjatycku z kurczakiem

makaron po azjatycku makaron po chińsku
  • Marcin
  • 12 grudnia 2020

Moja przygoda ze smakami Azji, rozpoczęła się właśnie od makaronu, który zjadłem gdzieś na mieście, choć to ramen jako pierwszy zagościł na moim blogu. Nie byłbym sobą, gdybym nie spróbował odtworzyć tego smaku! Łatwo nie było… Musiałem znaleźć odpowiedni makaron, sosy do marynaty oraz poznać kilka trików, które podaję Wam właśnie w tym przepisie na makaron po azjatycku z kurczakiem. Po kilku próbach, smak wrócił i składniki dokładnie spisałem na przyszłość. Makaron po azjatycku z kurczakiem to ciekawa propozycja dla każdego kto chciałby spróbować kuchni w pięciu smakach, bo właśnie ta kombinacja smaków jest wizytówką tego przepisu. Jest lekko ostro, trochę kwaśno, wyraźnie słodko, odrobinę słono oraz subtelnie gorzko – dla mnie idealnie. Do tego soczyste mięso z kurczaka, mieszanka azjatyckich warzyw oraz makaron noodle. Przygotowanie tego dania nie zajmuje wiele czasu ale wymaga szybkości, przez co można się nawet lekko zgrzać. To wszystko jednak rekompensuje smak! Wypróbujcie sami!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 150 g suchego makaronu azjatyckiego typu noodle (ten kupowany przeze mnie jest dedykowany do chop-suey),
  • 1 filet z piersi kurczaka,
  • 200 g mieszanki warzyw po chińsku (może być mrożona),
  • 2 cm kawałek imbiru,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 cebula dymka,
  • 5 łyżek oleju do smażenia,
  • marynata do mięsa:
    • 1 łyżka sosu sojowego,
    • pół łyżki mąki ziemniaczanej,
    • szczypta mielonego pieprzu,
    • odrobina chilli (dosłownie czubek noża),
  • zaprawa do makaronu:
    • 3 łyżki wody,
    • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego,
    • 1 łyżka sosu rybnego,
    • 2 łyżki octu ryżowego,
    • 2 łyżki cukru,
    • 1 łyżeczka oleju sezamowego,
    • szczypta chilli,
    • 1/4 łyżeczki imbiru w proszku, jeżeli nie masz imbiru świeżego
  • ulubione kiełki

(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji)

makaron po azjatycku
makaron po azjatycku
makaron po azjatycku
makaron po azjatycku
makaron po azjatycku
makaron po azjatycku

WYKONANIE


Makaron po azjatycku z kurczakiem

  1. Kurczaka opłucz pod bieżącą wodą i osusz za pomocą ręcznika kuchennego, następnie pokrój kurczaka w paski i wrzuć do przygotowanej miski.
  2. Dodaj do kurczaka wszystkie składniki marynaty do mięsa i dokładnie wymieszaj całość.
  3. Obierz cebulę oraz odkrój szczypior od dymki, a potem pokrój dymkę i cebulę w półplasterki oraz dodaj do miski z kurczakiem.
  4. Przygotuj zaprawę do makaronu, łącząc ze sobą wszystkie składniki oraz obierz imbir i pokrój go w cienkie słupki.
  5. Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub według swojego sprawdzonego sposobu przygotowania.
  6. Na dużą patelnię lub wok dodaj olej i rozgrzej go.
  7. Gdy olej będzie gorący, wrzuć kurczaka wraz z cebulą i smaż na mocnym ogniu, często mieszając.
  8. Usmażonego kurczaka zdejmij z patelni i odłóż na przygotowany talerz.
  9. Na patelnię dodaj warzywa oraz pokrojony w słupki imbir. Dodaj 4 łyżki zaprawy i podsmażaj całość na dużym ogniu, często mieszając przez około 5 minut.
  10. Po tym czasie dodaj na patelnię lub woka, podsmażone wcześniej mięso i smaż dalej przez 2 minuty.
  11. Odcedzony makaron dodaj na patelnię oraz wlej resztę zalewy. Smaż kolejne 2 minuty, często mieszając. Po tym czasie makaron po azjatycku jest gotowy do podania!

MIEJ POD RĘKĄ

  • dużą patelnię lub woka,
  • szeroką kopystkę lud łyżkę kuchenną do mieszania,
  • naczynie (np. szklankę) do przygotowania zaprawy,
  • małą miskę,
  • głęboki talerz,
  • garnek lub naczynie do ugotowania / namoczenia makaronu,

CENNE RADY

  • Gdy zaczniemy już smażenie w woku lub na patelni, powinieneś mieć przygotowane już wszystkie zaprawy, pokrojone warzywa i resztę składników gotową do dodania na patelnię. Cały proces smażenia wymaga niemal ciągłego mieszania, ponieważ patelnia lub wok powinna być mocno rozgrzana a będąc tak zaangażowanym w mieszanie, nie będzie czasu na przygotowywanie składników.
  • Makaron azjatycki typu noodle można przygotować na wiele sposobów i nie zawsze trzeba go gotować! Ja zalewam go wrzącą wodą na 5 minut, po tym czasie odcedzam, dzięki czemu jest on półtwardy, czyli taki jaki najbardziej mi odpowiada.

SPOSÓB PODANIA

Makaron po azjatycku smakuje nam najbardziej posypany szczypiorkiem od dymki oraz kiełkami.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!