Twaróg wędzony z przyprawami
Twaróg wędzony z przyprawami to wędzarnicza ciekawostka, ponieważ dla większości z nas wędzenie kojarzy się głównie z mięsem np. szynką wędzoną, schabem wędzonym czy wędzonym filetem z kurczaka. Nie każdy musi być jednak mięsożercą, dlatego twaróg wędzony z przyprawami będzie ciekawą alternatywą wśród wędzonych przysmaków. Twaróg wędzony jest prosty w przygotowaniu, więcej uwagi wymaga sam proces wędzenia, jednak mimo że nie jest najprostszy warto spróbować go przygotować!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 2 sery twarogowe (o wadze 250 g każdy),
- 1 litr przegotowanej zimnej wody,
- 80 g soli,
- przyprawy:
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/4 łyżeczki kolorowego pieprzu,
- 1/3 łyżeczki cebuli suszonej,
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
(ilość produktów dla przygotowania 2 twarogów wędzonych o wadzie około 220 g)
WYKONANIE
- W pierwszej kolejności należy przygotować solankę, dlatego do wody dodaj odmierzoną porcję soli i dokładnie wymieszaj.
- Do przygotowanej miski lub pojemnika włóż sery twarogowe.
- Sery zalej solanką, tak by były w całości zanurzone i odstaw na minimum 12 godzin (najlepiej 24 godziny) do lodówki.
- Po tym czasie sery wyciągamy z solanki na sito i pozostawiamy do odcieknięcia na około 30 minut.
- Gdy sery już odciekną, obtaczamy je w przyprawach. Najpierw do głębokiego talerza dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj je. W przygotowanej mieszance obtaczaj sery.
- Doprawione sery należy włożyć do siatek wędzarniczych, które z obu stron zwiąż sznurkiem wędliniarskim i na jednym z końców zrób oczko do zawieszenia.
- Przygotuj wędzarnie.
- Przygotowane do wędzenia sery powieś w wędzarni i susz bez dymu przez godzinę w temperaturze 60 stopni.
- Po upływie godziny wędź w dymie o temperaturze 55-60 stopni przez 3 godziny.
- Po ostygnięciu twaróg wędzony jest gotowy do podania.
Twaróg wędzony z przyprawami
MIEJ POD RĘKĄ
CENNE RADY
- Wędzenie to długi proces, który wymaga sporo czasu i przygotowań. Dlatego jeżeli już zdecydowałeś się wędzić ser twarogowy, powieś w wędzarni również inne przysmaki np. schab czy szynkę i wtedy za jednym zamachem zrobisz więcej aromatycznych przysmaków.
- Założenie siatki wędzarniczej na sery nie jest takie proste:) Można sobie to ułatwić, zakładając siatkę na inne naczynie z którego potem zsuwa się ją na sery. Widać to na zdjęciach.
SPOSÓB PODANIA
Twaróg wędzony z przyprawami to przysmak sam w sobie. Jeżeli chcesz dodać coś „extra” podaj go w towarzystwie domowego chleba (polecam Wam moje przepisy na domowe chleby np. chleb pszenny z żurawiną oraz chleb razowy pszenno-żytni).