Zupka warzywna dla dwulatka
Zupka warzywna dla dwulatka to jeden z nielicznych przepisów, dedykowanych dwulatkom na moim blogu. Po ukończeniu drugiego roku życia, dzieci mogą jeść już całkiem „normalne” obiady, dlatego nie ma już potrzeby by gotować tak wiele potraw tylko dla dwulatków. Jednak kiedy nas dorosłych najdzie ochota na coś extra, np. azjatyckiego czy fast-food-owego, warto mieć inny obiadek dla naszej pociechy. Właśnie w takiej chwili idealnie sprawdzi się szybka i prosta w przygotowaniu, pyszna i zdrowa zupka warzywna dla dwulatka! Sprawdzony przepis, znajdziecie poniżej!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- pół kilograma mięsa drobiowego (u mnie to dwa podudzia + udko0,
- 1,5 litra wody,
- 1 mała cebula,
- 2 marchewki,
- 1 mały por,
- 3 ziemniaki,
- 1/2 kalafiora,
- 1 pietruszka,
- 1 pęczek włoszczyzny lub:
- 2 gałązki selera,
- 2 gałązki lubczyku,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 5 ziaren pieprzu,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 1 1/2 łyżeczki soli,
- 100 g suchego makaronu np. kolanka,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
(ilość produktów dla przygotowania 8-10 porcji)
WYKONANIE
- Do garnka włóż opłukane mięso i zalej je 1,5 litra wody. Garnek postaw na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia.
- Tuż przed wrzeniem, zbierz z powierzchni wody powstały szum. Wykorzystaj do tego niewielkie sitko lub łyżkę cedzakową, tzw. szumówkę.
- Gdy zbierzesz już szum dodaj w całości do garnka obrane warzywa oraz przyprawy: połowę małego pora, 1 cebulę, 1 marchewkę, pęczek włoszczyzny (lub liście selera i lubczyku), liście laurowe, ziela angielskie, ziarna pieprzu oraz 2/3 łyżeczki soli.
- Dodaj również 2 ząbki czosnku w łupinach i następnie zagotuj wywar i gotuj dalej przez 30 minut na małym ogniu.
- W międzyczasie pokrój w mniejsze kawałki pozostałe warzywa: marchewkę, ziemniaki, resztę pora, kalafiora oraz pietruszkę.
- Po upływie pół godziny do garnka dodaj pokrojone warzywa oraz pół łyżeczki soli. Doprowadź do wrzenia i gotuj dalej przez kolejne 30 minut na małym ogniu.
- W czasie, gdy zupka się gotuje, ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Gdy warzywa już się ugotują wyciągnij z zupy mięso oraz przyprawy i dodatki, głównie: włoszczyznę (lub liście selera i lubczyku), ziela angielskie, pieprz w ziarnach, por w kawałku, czosnek i cebulę. Mięso odstaw na chwilę do ostygnięcia.
- Z zupy wyciągnij również marchewkę, która w całości była włożona do zupy. Wrzuć ją do wysokiego naczynia do blendowania.
- Do naczynia z marchewką wlej dwie chochle zupy a następnie zblenduj całość na gładki płyn. Dodaj do naczynia mąkę pszenną i ziemniaczaną i jeszcze raz zamieszaj całość blenderem. Na koniec wlej zawartość naczynia do garnka.
- Do garnka dodaj ugotowany makaron.
- Mięso obierz, jeżeli trzeba dodatkowo rozdrobnić, pokój je nożem na mniejsze kawałki i również dodaj do zupy. Zamieszaj całość i zupka warzywna dla dwulatka gotowa!
Zupka warzywna dla dwulatka
MIEJ POD RĘKĄ
- duży garnek,
- mały garnek,
- male sitko lub łyżka cedzakowa, tzw. szumówka,
- miska,
- 2 głębokie talerze,
- wysokie naczynie do blendowania,
- blender,
CENNE RADY
Zupka warzywna dla dwulatka to jeden z nielicznych przepisów, który stworzyłem z myślą tylko o maluchach. Dla dwulatków nie straszne są już obiady, które sami jemy. Bez problemu zjedzą naleśnika, pieroga czy leniwe kluski! Szukasz więcej pomysłów na obiady dla dwulatków, sprawdź tag: #obiad dla dwulatka!
SPOSÓB PODANIA
Zupka warzywna dla dwulatka, przygotowania według tego przepisu to pełnowartościowy posiłek, który nie wymaga żadnych dodatków. Wystarczy nalać jej porcję do miseczki lub talerzyka i podać swojemu dziecku!
polecane PRZEPISY