Jak zrobić zakwas na chleb domowy? Przepis krok po kroku!
Co powiecie na jeszcze ciepły, wilgotny w środku, wypełniony ulubionymi dodatkami i zamknięty w chrupiącej skórce bochenek chleba? To jak…
Chleb żydowski z rodzynkami i miodem to tak naprawdę mieszany chleb pszenno-żytni na zakwasie ze słodkimi dodatkami. A skoro rodzynki i miód to do głowy przyszło mi skojarzenie z kuchnią żydowską i stąd nazwa:) Ale spokojnie, nazwa nie wpływa ani trochę na jego smak, który jest wyraźnie słodki, delikatny za sprawą mąki pszennej i z delikatnym aromatem rodzynek. Zresztą wypróbujcie sami!
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność(ilość produktów dla przygotowania 1 bochenka chleba o wadze około 850 g)
Słodki chleb żydowski z rodzynkami
Chleb w której więcej jest mąki pszennej wymaga dłuższego czasu na wyrośnięcie, dlatego jeżeli widzicie, że chleb w foremce jeszcze wyraźnie nie urósł dajcie mu 1 godzinę więcej na rośnięcie i wstawcie do do ciepłego miejsca, np. nagrzanego do 40 stopni piekarnika.
Słodki chleb żydowski z rodzynkami i miodem najlepiej będzie smakował z domowym dżemem np. dżemem truskawkowym lub domowymi powidłami śliwkowymi. Bardziej wytrawne dodatki również świetnie będą się komponowały, dlatego warto wypróbować również np. domową szynkę drobiowią z szynkowaru, pasztet z jabłkiem i żurawiną albo regionalny, wielkopolski ser smażony. Więcej dodatków na chleb znajdziecie w przepiśniku, oznaczone tagiem #dodatki na chleb. Jeżeli jednak szukacie czegoś bardziej efektownego, polecam przygotować Wam pastę kanapkową! Pomysły na pasty kanapkowe znajdziecie we wpisie: Domowe przepisy na pasty kanapkowe
#TAGI
inne przepisy z:
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Co powiecie na jeszcze ciepły, wilgotny w środku, wypełniony ulubionymi dodatkami i zamknięty w chrupiącej skórce bochenek chleba? To jak…
Moje coroczne wyzwanie, które robię przez 30 dni poprzedzających święta Bożego Narodzenia, stało się niemal rytuałem. Nazwałem je “Miesiąc bez…
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
Palmiarnia w Poznaniu to największa jednocześnie jedna z najstarszych palmiarni w kraju! To nie tylko doskonały pomysł na spędzenie ciekawego…
W Poznaniu istnieje od kilku lat bardzo nietypowa i ciekawa atrakcja, dzięki której możemy przeżyć spacer w koronach drzew! Mimo,…