
Łódeczki z cukinii z mięsem mielonym
Faszerowana cukinia to bardzo smaczny, pożywny i prosty pomysł na obiad. W moim przepiśniku znajdziecie już m. in. przepis na cukinię faszerowaną fetą i suszonymi pomidorami dlatego czas podzielić się z Wami przepisem, dzięki któremu będziecie mogli przygotować łódeczki z cukinii z mięsem mielonym! To właśnie cukiniowe łódeczki są najbardziej znanym pomysłem na faszerowanego kabaczka. W tym przepisie najważniejszy jest jednak farsz, który za radą mojej drugiej, lepszej połówki przygotowałem z użyciem sera feta, który zrobił kapitalną robotę! Wszystko co zapieczone i schowane pod zarumienionym tartym serem – jednym słowem pyszności!
oznaczenia

SKŁADNIKI
- 2 małe cukinie,
 - 400 g mięsa mielonego wieprzowego,
 - 180 g sera feta,
 - 1 duża cebula,
 - 1 ząbek czosnku,
 - 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego, którą możecie przygotować wg mojego przepisu: Przyprawa do mięsa mielonego – mój przepis,
 - 100 ml przecieru pomidorowego,
 - 2 łyżki oleju do smażenia,
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
 - pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
 - 100 tartego sera mozzarella,
 - pół łyżeczki suszonego oregano
 
(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)
WYKONANIE
- Cebulę i czosnek obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę.
 - Na patelnię wlejcie olej i postawcie ją na średnim ogniu a gdy olej się rozgrzeje, dodajcie pokrojoną cebulę i czosnek.
 - Po upływie minuty cebula powinna być już szklista i wtedy należy dodać mięso mielone, które smażcie dalej aż do ścięcia.
 - Gdy mięso jest ścięte mniej więcej w połowie, dodajcie przyprawę do mięsa mielonego (zachęcam by przygotować ją samodzielnie wg mojego przepisu: Przyprawa do mięsa mielonego – mój przepis).
 - Kiedy mięso będzie już usmażone, wlejcie na patelnie przecier pomidorowy i smażcie przez kolejne 5 minut aby pomidory lekko odparowały.
 - Po 5 minutach na patelnię dodajcie pokruszoną fetę i mieszając rozpuście ser w farszu mięsnym.
 - Gdy ser się rozpuści doprawcie farsz słodką papryką w proszku oraz pieprzem i smażcie do momentu aż farsz zgęstnieje.
 - W międzyczasie przekrójcie cukinie wzdłuż na pół i wydrążcie łyżeczką gniazda nasienne, tworząc łódeczki. Przygotowane cukiniowe łódeczki układajcie w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
 - Gotowy i odpowiednio gęsty farsz zestawcie z ognia i nadziewajcie nim cukinie.
 - Na koniec posypcie faszerowanie łódeczki z cukinii z mięsem mielonym tartą mozzarellą oraz suszonym oregano.
 - Tak przygotowane łódeczki z cukinii z mięsem mielonym wstawcie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (program grzanie góra – dół) i pieczcie przez 35 minut.
 - Po tym czasie wyciągnijcie faszerowane cukinie z piekarnika i to tyle!
 
Łódeczki z cukinii z mięsem mielonym









MIEJ POD RĘKĄ
- duża patelnia,
 - duże naczynie żaroodporne bez przykrycia,
 
CENNE RADY
Aby cukiniowe łódeczki stabilnie stały i nie przewracały się na boki, zetnijcie nożem odrobinę skórki od ich spodu tworząc płaską, równą powierzchnię. Jak powinna ona wyglądać widzicie na jednym ze zdjęć.
SPOSÓB PODANIA
Łódeczki z cukinii z mięsem mielonym to gotowe danie, które nie wymaga moim zdaniem żadnego dodatku:) Jeżeli jednak uważacie, że przydałoby się „coś” jeszcze, zajrzyjcie do mojego wpisu: Pomysły na dodatki do obiadu!

