Bułeczki na maślance
Cóż lepszego możecie sobie wyobrazić na śniadanie, jak jeszcze ciepłe, świeże i chrupiące pieczywo. Dzięki szybkiemu przepisowi na bułeczki na maślance, takie wymarzone śniadanie jest dużo prostsze do zrealizowania. Bułeczki na maślance są wyjątkowo delikatne, pulchne a ich skórka przyjemnie chrupiąca – jednym słowem: idealne! Z dodatkiem śniadaniowej pasty kanapkowej czy domowej wędliny stworzą doskonały duet, który da Wam wiele przyjemności podczas śniadania!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 550 g mąki pszennej typ 500,
- 50 g masła,
- 100 ml letniej wody,
- 1 płaska łyżeczka soli.
- 1 łyżeczka cukru,
- odrobina wody do posmarowania bułek,
- składniki na zaczyn:
- 30 g świeżych drożdży,
- 200 ml maślanki w temp. pokojowej,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżka mąki pszennej,
(ilość produktów dla przygotowania 9 bułeczek)
WYKONANIE
- Zacznijcie od przygotowania zaczynu. W tym celu do wysokiego naczynia dodajcie drożdże, 1 łyżkę mąki, 1 łyżeczkę cukru oraz maślankę. Wymieszajcie wszystkie składniki i pozostawcie go na 10 minut aby ruszył.
- Masło włóżcie na małą patelnię i ustawcie na małym ogniu aby się rozpuściło. Pilnujcie by masło nie zrobiło się gorące.
- Do dużej miski (lub naczynia robota planetarnego) wrzućcie mąkę, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę cukru oraz letnią wodę.
- Rosnący już zaczyn dodajcie do miski z mąką a na koniec wlejcie roztopione, letnie masło.
- Ciasto wyrabiajcie przez 10 minut na dużych obrotach (lub energicznie ugniatając) a po nich odstawcie w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wcześniej wyrobione ciasto posypcie z wierzchu odrobiną mąki a miskę przykryjcie bawełnianą ściereczką.
- Po godzinie ciasto przełóżcie na posypaną mąką stolnicę, ugniatajcie przez około 1 minutę a następnie podzielnie na 9 równych części.
- Z każdego kęsa ciasta uformujcie okrągłą bułeczkę a następnie połóżcie ją na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
- Po uformowaniu wszystkich bułeczek, weźcie nóż i jego tępą stroną przyciskając bułki dróbcie krzyżyk. Nóż dociśnijcie na około połowę głębokości bułeczek a następnie pozostawcie je do wyrośnięcia na około 15 minut.
- Po tym czasie posmarujcie wierzch bułeczek wodą i wstawcie je do nagrzanego 220 stopni piekarnika (tryb: granie góra – dół) na 17 minut.
- Gdy bułeczki już się upieką, wyciągnijcie je z piekarnika i najlepiej przełóżcie na kratkę kuchenną, gdzie w ciągu kilku minut wystygną i będą gotowe do zjedzenia!
Bułeczki na maślance
MIEJ POD RĘKĄ
- wysokie naczynie kuchenne, najlepiej o pojemności ok. 1 litra,
- mała patelnia lub niewielki garnek,
- robot planetarny lub duża miska,
- bawełniana ściereczka,
- stolnica lub czysty kuchenny blat,
- papier do pieczenia,
- nóż,
- pędzelek kuchenny,
- kratka kuchenna,
CENNE RADY
Bułeczki na maślance możecie przygotować również częściowo wieczorem. Dzień wcześniej możecie zagnieść ciasto i zostawić je do wyrośnięcia na całą noc. Ważne abo solidnie posypać wierzch ciasta mąką, by nie zrobiła się na nim skorupa. Wtedy rano pozostaje Wam już jedynie uformować bułeczki i je upiec.
SPOSÓB PODANIA
Bułeczki na maślance smakują najlepiej gdy są jeszcze ciepłe! Oczywiście gdy wystygną są równie smaczne ale tracą wtedy na chrupkości. Zapewniam Was że będą doskonale smakować np. z pastą z twarogu i makreli wędzonej, paprykową pastą z czerwonej fasoli, domową szynką drobiową z szynkowaru, samodzielnie przygotowaną wątrobianką, wędzoną piersią z kurczaka czy w słodkim wydaniu z dżemem malinowym lub truskawkowym. Ilość możliwości jest dosłownie nieograniczona!
Po więcej pomysłów na pasty kanapowe zapraszam Was do wpisu: Domowe przepisy na pasty kanapkowe a więcej pomysłów na dodatki na bułki i chleb znajdziecie w tagu #dodatki na chleb.