Delikatny rosół z indyka
Rosół z indyka to delikatniejsza alternatywa do klasycznego rosołu, który przygotowujemy z bazie kurczaka i znacznie bardziej subtelny niż rosół z kaczki. Wynika to zarówno z samego mięsa z indyka, które jest delikatne i mniej wyraziste w smaku ale również z ograniczenia do absolutnego minimum dodatków warzywnych, które przecież również bardzo wpływają na smak zupy. Ważny w tym przepisie jest dodatek tymianku, który dodaje wyjątkowego smaku. Właśnie takie połączenie zaowocowało delikatnym wywarem, który doskonale sprawdzi się chociażby jako doskonały obiad dla najmłodszych czy delikatne pierwsze danie, poprzedzające bardziej wyszukane i intensywne w smaku drugie danie. Przekonajcie się sami!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 2 podudzia z indyk,
- 4 marchewki,
- 3 małe pietruszki,
- 1 mały seler,
- 1 średnia cebula,
- 1 mały por,
- 3 ząbki czosnku,
- gałązka świeżego lub suszonego lubczyku,
- 5 liści laurowych,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 10 ziaren pieprzu (najlepiej kolorowego),
- pół łyżeczki suszonego tymianku,
- 1 pęczek zieleniny,
- 2,5 litra wody,
- 2,5 łyżeczki soli
(ilość produktów dla przygotowania około 10-12 porcji)
WYKONANIE
- Podudzia z indyka opłuczcie pod bieżącą wodą i włóżcie do przygotowanego garnka.
- Zalejcie mięso odmierzoną ilością wody, garnek postawcie na średnim ogniu i dodajcie do niego 1,5 łyżeczki soli.
- Zawartość garnka doprowadźcie do wrzenia, jednocześnie uważając by tuż przed zagotowaniem zebrać z powierzchni wody szum, używając kuchennego sitka lub łyżki zwanej „szumówką”.
- W czasie gdy wywar nabiera temperatury obierzcie wszystkie warzywa, pozostawiając je w możliwie dużych kawałkach.
- Gdy wywar w garnku się zagotuje i z powierzchni zbierzecie już powstały szum, dodajcie do garnka obrane warzywa oraz pozostałe przyprawy i zioła.
- Zmniejszcie ogień na mały i ponownie zagotujcie całość. Od momentu zagotowania zupę gotujcie na małym ogniu i pod przykryciem, przez 2 godziny. Pamiętajcie, że rosół nie powinien gotować się gwałtownie a jedynie delikatnie „pyrkać”.
- Po tym czasie, wyciągnijcie z rosołu wszystkie składniki a zupę dodatkowo przecedźcie na kuchennym sicie, by odłowić wszystkie mniejsze przyprawy i zioła.
- Gotowe! Tak przygotowany rosół z indyka może lądować na stole:)
Delikatny rosół z indyka
MIEJ POD RĘKĄ
- duży garnek z pokrywką,
- małe sitko kuchenne lub łyżka cedzakowa, tzw. szumówka,
CENNE RADY
Jeżeli nie przepadacie za gotowanym mięsem z rosołu, warto przygotować z niego np. domowy pasztet czy mięsny farsz do pierogów. Nie przejmujcie się, że macie za mało mięsa z jednorazowego przygotowania rosołu, ponieważ małą ilość mięsa możecie zamrozić a gdy będziecie mieli już go wystarczająco dużo, wtedy je rozmrażacie i przygotowujecie z niego domowe przysmaki.
SPOSÓB PODANIA
Rosół z indyka warto podawać z cienkim makaronem (np. nitki) oraz dodatkiem gotowanej marchewki. Można dodatkowo posypać zupę, pokrojoną świeżą natka pietruszki.
polecane PRZEPISY