Dorsz w cieście piwnym ryba w cieście

Dorsz w cieście piwnym

Jestem wielkim piwoszem, ale z racji że gotuję dla całej rodziny, w tym kilkuletniego synka, rzadko mogę pozwolić sobie na dodanie alkoholu do jedzenia. W pewnym momencie nadarzyła się okazja by zaszaleć i tak właśnie na moim stole zagościł dorsz w cieście piwnym! Nigdy nie ukrywałem, że jestem wielkim fanem złocistego trunku i podczas swoich podróży po Polsce, staram się próbować regionalnych polskich piw, które potem opisuje dla Was we wpisie: Na piwnym szlaku. Odkryjcie polskie piwa regionalne!. Ale piwo jest nie tylko doskonałym trunkiem ale również świetnym składnikiem, który można wykorzystać w wielu przepisach.

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 400 g dorsza atlantyckiego (najlepiej filetu),
  • ciasto piwne:
    • 140 g mąki pszennej,
    • 200 ml jasnego piwa o wyrazistym w smaku (np. pilsner, IPA),
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 50 g mąki pszennej do obtoczenia ryby,
  • sól, pieprz,
  • ok. 300 ml oleju rzepakowego do smażenia,

(ilość produktów dla przygotowania 6 porcji dorsza w cieście piwnym)

WYKONANIE


  1. Rybę oczyśćcie, usuńcie ości a następnie opłuczcie pod zimną wodą i osuszcie używając ręcznika papierowego.
  2. Filet z dorsza podzielcie na 6 porcji.
  3. Rybę doprawcie dużą ilością soli oraz świeżo mielonym pieprzem i odstawcie na bok.
  4. Przygotujcie ciasto piwne. Do miski przesiejcie 140 g mąki pszennej oraz dodajcie proszek do pieczenia. Wymieszajcie suche składniki a następnie dodawajcie porcjami piwo, jednocześnie mieszając ciasto kuchenną trzepaczką. Aby ciasto zbytnio nie odgazowało, mieszajcie delikatnie, tylko do połączenia składników dzięki czemu pozostanie puszyste.
  5. Na osobny talerz wsypcie mąkę i obtoczcie w niej kawałki dorsza.
  6. Obtoczone w mące kawałki ryby zanurzajcie w przygotowanym cieście i dalej wkładajcie do rozgrzanego oleju.
  7. Dorsza w cieście piwnym smażcie na głębokim oleju, uważając bu jego temperatura nie była zbyt wysoka. U mnie ryba idealnie się smażyła na ok. 1/3 mocy palnika.
  8. Rybę smażcie aż do uzyskania pięknego złocistego koloru.
  9. Usmażone kawałki dorsza wyciągajcie z oleju na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
  10. Po kilkudziesięciu sekundach dorsz w cieście piwnym jest gotowy do podania!

Dorsz w cieście piwnym

Dorsz w cieście piwnym ryba w cieście
ryba dorsz atlantycki sól pieprz
Dorsz w cieście piwnym ryba w cieście ciasto piwne
dorsz w mące
ryba w mące i cieście piwnym
Dorsz w cieście piwnym ryba w cieście smażenie na głębokim oleju
Dorsz w cieście piwnym ryba w cieście smażenie na głębokim oleju
Dorsz w cieście piwnym ryba w cieście
Dorsz w cieście piwnym ryba w cieście

MIEJ POD RĘKĄ


  • ręczniki papierowe,
  • średniej wielkości miska,
  • trzepaczka kuchenna,
  • przesiewacz do mąki lub sitko kuchenne,
  • głęboki talerz,
  • garnek,
  • płytki talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym

CENNE RADY


Rybę musicie wkładać na dobrze rozgrzany olej. Jak sprawdzić czy olej jest już odpowiednio gorący? Weźcie np. nóż kuchenny, zanurzcie jego końcówkę w cieście piwnym i następnie włóżcie do gorącego oleju. Olej jest wystarczająco gorący i gotowy do smażenia, jeżeli po włożeniu noża z ciastem od razu zacznie się intensywnie gotować i bulgotać.

SPOSÓB PODANIA


Przygotowany przeze mnie dorsz w cieście piwnym wylądował na talerzu w towarzystwie frytek (najlepsze będą przygotowane samodzielnie w domu, np. zgodnie z przepisem: Tradycyjne frytki do zrobienia w domu), odrobiny majonezu i kawałków cytryny. Coś na wzór brytyjskich fish & chips. Oczywiście to tylko jedna z propozycji, bo dorsz w cieście piwnym będzie smakował równie dobrze np. z surówką z kapusty, ogórkami po kaszubsku czy zaskakującymi smakiem piklami z curry! Po więcej pomysł na dodatki do obiadu, nie tylko rybnego zapraszam do wpisu: Pomysły na dodatki do obiadu!

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl