Dorsz w cieście piwnym
Jestem wielkim piwoszem, ale z racji że gotuję dla całej rodziny, w tym kilkuletniego synka, rzadko mogę pozwolić sobie na dodanie alkoholu do jedzenia. W pewnym momencie nadarzyła się okazja by zaszaleć i tak właśnie na moim stole zagościł dorsz w cieście piwnym! Nigdy nie ukrywałem, że jestem wielkim fanem złocistego trunku i podczas swoich podróży po Polsce, staram się próbować regionalnych polskich piw, które potem opisuje dla Was we wpisie: Na piwnym szlaku. Odkryjcie polskie piwa regionalne!. Ale piwo jest nie tylko doskonałym trunkiem ale również świetnym składnikiem, który można wykorzystać w wielu przepisach.
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 400 g dorsza atlantyckiego (najlepiej filetu),
- ciasto piwne:
- 140 g mąki pszennej,
- 200 ml jasnego piwa o wyrazistym w smaku (np. pilsner, IPA),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 50 g mąki pszennej do obtoczenia ryby,
- sól, pieprz,
- ok. 300 ml oleju rzepakowego do smażenia,
(ilość produktów dla przygotowania 6 porcji dorsza w cieście piwnym)
WYKONANIE
- Rybę oczyśćcie, usuńcie ości a następnie opłuczcie pod zimną wodą i osuszcie używając ręcznika papierowego.
- Filet z dorsza podzielcie na 6 porcji.
- Rybę doprawcie dużą ilością soli oraz świeżo mielonym pieprzem i odstawcie na bok.
- Przygotujcie ciasto piwne. Do miski przesiejcie 140 g mąki pszennej oraz dodajcie proszek do pieczenia. Wymieszajcie suche składniki a następnie dodawajcie porcjami piwo, jednocześnie mieszając ciasto kuchenną trzepaczką. Aby ciasto zbytnio nie odgazowało, mieszajcie delikatnie, tylko do połączenia składników dzięki czemu pozostanie puszyste.
- Na osobny talerz wsypcie mąkę i obtoczcie w niej kawałki dorsza.
- Obtoczone w mące kawałki ryby zanurzajcie w przygotowanym cieście i dalej wkładajcie do rozgrzanego oleju.
- Dorsza w cieście piwnym smażcie na głębokim oleju, uważając bu jego temperatura nie była zbyt wysoka. U mnie ryba idealnie się smażyła na ok. 1/3 mocy palnika.
- Rybę smażcie aż do uzyskania pięknego złocistego koloru.
- Usmażone kawałki dorsza wyciągajcie z oleju na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
- Po kilkudziesięciu sekundach dorsz w cieście piwnym jest gotowy do podania!
Dorsz w cieście piwnym
MIEJ POD RĘKĄ
- ręczniki papierowe,
- średniej wielkości miska,
- trzepaczka kuchenna,
- przesiewacz do mąki lub sitko kuchenne,
- głęboki talerz,
- garnek,
- płytki talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym
CENNE RADY
Rybę musicie wkładać na dobrze rozgrzany olej. Jak sprawdzić czy olej jest już odpowiednio gorący? Weźcie np. nóż kuchenny, zanurzcie jego końcówkę w cieście piwnym i następnie włóżcie do gorącego oleju. Olej jest wystarczająco gorący i gotowy do smażenia, jeżeli po włożeniu noża z ciastem od razu zacznie się intensywnie gotować i bulgotać.
SPOSÓB PODANIA
Przygotowany przeze mnie dorsz w cieście piwnym wylądował na talerzu w towarzystwie frytek (najlepsze będą przygotowane samodzielnie w domu, np. zgodnie z przepisem: Tradycyjne frytki do zrobienia w domu), odrobiny majonezu i kawałków cytryny. Coś na wzór brytyjskich fish & chips. Oczywiście to tylko jedna z propozycji, bo dorsz w cieście piwnym będzie smakował równie dobrze np. z surówką z kapusty, ogórkami po kaszubsku czy zaskakującymi smakiem piklami z curry! Po więcej pomysł na dodatki do obiadu, nie tylko rybnego zapraszam do wpisu: Pomysły na dodatki do obiadu!
polecane PRZEPISY