Karkówka z grilla w marynacie pomidorowej
Karkówka z grilla w marynacie pomidorowej to jeden z moich sprawdzonych przepisów na grilla, po którego już wielokrotnie sięgałem. Prosta w przygotowaniu ale bogata w smaku pomidorowa marynata nadaje karkówce wyjątkowego aromatu oraz soczystości a dodatek miodu sprawia, że miejscami mięso otacza chrupiąca, karmelizowana skórka! Doskonale sprawdzi się zarówno podczas rodzinnego grillowania jak i towarzyskiego spotkania, nieco bardziej zakrapianego napojami wyskokowymi.
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 0,5 kg karkówki wieprzowej,
- 1 cebula,
- 100 ml przecieru pomidorowego,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 łyżka musztardy delikatesowej,
- pół łyżeczki suszonej bazylii,
- pół łyżeczki suszonego tymianku,
- sól i pieprz,
- opcjonalnie: 50 ml wytrawnego wina,
(ilość produktów dla przygotowania 5-6 kawałków karkówki)
WYKONANIE
- Karkówkę pokrójcie na plastry. Każdy z nich doprawcie dużą szczyptą soli oraz odrobiną świeżo mielonego pieprzu.
- Przygotujcie marynatę. W pierwszej kolejności pokrójcie cebulę w półplasterki i wrzućcie do przygotowanej miski.
- Następnie w plasterki pokrójcie ząbki czosnku i dodajcie je do cebuli.
- Do miski dodajcie miód, musztardę oraz ewentualnie wino.
- Na koniec dodajcie przecier pomidorowy i wymieszajcie marynatę.
- Po wymieszaniu marynaty dodajcie do niej zioła a następnie wkładajcie do niej plastry karkówki i dokładnie obtaczajcie w marynacie.
- Mięso w marynacie włóżcie do lodówki na minimum 4 godziny (możecie zostawić również na całą noc). Miskę przykryjcie pokrywką, a jeżeli jej nie macie owińcie folią spożywczą.
- Po tym czasie plastry karkówki położne na ruszcie, nad dobrze rozgrzanym węglem.
- Karkówkę grillujcie ok. 5 minut z każdej strony, po czym zdejmijcie z ognia i od razu podawajcie.
- Gotowe!
Karkówka z grilla w marynacie pomidorowej
MIEJ POD RĘKĄ
- średniej wielkości miska kuchenna z pokrywką,
- folia spożywcza (jeżeli nie macie miski z pokrywką),
- rozgrzany grill
CENNE RADY
Grillowanie to okazja do spróbowania nie tylko przysmaków z rusztu ale również doskonałego regionalnego piwa z Polski! Karkówka z grilla w marynacie pomidorowej nie obrazi się, jeżeli tuż obok niej stanie np. doskonały pilzner z Browaru Fortuna z Wielkopolski lub „Pierwsza pomoc” od Browaru PINTA z południa kraju! Więcej piwnych inspiracji znajdziecie w osobnym wpisie: Na piwnym szlaku. Odkryjcie polskie piwa regionalne!
SPOSÓB PODANIA
Karkówka z grilla w marynacie pomidorowej doskonale będzie smakowała w towarzystwie grillowanych warzyw, prostej sałatki z pomidorków czy nieco bardziej treściwej sałatki ziemniaczanej z boczkiem! Osobiście polecam kawałek przyrumienionego na grillu, chrupiącego chleba, najlepiej własnego wypieku – np. domowego chleba jak z piekarni. Oczywiście to nie koniec możliwych dodatków, bo nie można zapomnieć np. o doskonałych na grilla ogórkach małosolnych czy zaskakujących pieczarek faszerowanych serem i orzechami!