Karkówka z grilla w marynacie pomidorowej

Karkówka z grilla w marynacie pomidorowej

Karkówka z grilla w marynacie pomidorowej to jeden z moich sprawdzonych przepisów na grilla, po którego już wielokrotnie sięgałem. Prosta w przygotowaniu ale bogata w smaku pomidorowa marynata nadaje karkówce wyjątkowego aromatu oraz soczystości a dodatek miodu sprawia, że miejscami mięso otacza chrupiąca, karmelizowana skórka! Doskonale sprawdzi się zarówno podczas rodzinnego grillowania jak i towarzyskiego spotkania, nieco bardziej zakrapianego napojami wyskokowymi.

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 0,5 kg karkówki wieprzowej,
  • 1 cebula,
  • 100 ml przecieru pomidorowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka musztardy delikatesowej,
  • pół łyżeczki suszonej bazylii,
  • pół łyżeczki suszonego tymianku,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: 50 ml wytrawnego wina,

(ilość produktów dla przygotowania 5-6 kawałków karkówki)

WYKONANIE


  1. Karkówkę pokrójcie na plastry. Każdy z nich doprawcie dużą szczyptą soli oraz odrobiną świeżo mielonego pieprzu.
  2. Przygotujcie marynatę. W pierwszej kolejności pokrójcie cebulę w półplasterki i wrzućcie do przygotowanej miski.
  3. Następnie w plasterki pokrójcie ząbki czosnku i dodajcie je do cebuli.
  4. Do miski dodajcie miód, musztardę oraz ewentualnie wino.
  5. Na koniec dodajcie przecier pomidorowy i wymieszajcie marynatę.
  6. Po wymieszaniu marynaty dodajcie do niej zioła a następnie wkładajcie do niej plastry karkówki i dokładnie obtaczajcie w marynacie.
  7. Mięso w marynacie włóżcie do lodówki na minimum 4 godziny (możecie zostawić również na całą noc). Miskę przykryjcie pokrywką, a jeżeli jej nie macie owińcie folią spożywczą.
  8. Po tym czasie plastry karkówki położne na ruszcie, nad dobrze rozgrzanym węglem.
  9. Karkówkę grillujcie ok. 5 minut z każdej strony, po czym zdejmijcie z ognia i od razu podawajcie.
  10. Gotowe!

Karkówka z grilla w marynacie pomidorowej

Karkówka z grilla w marynacie pomidorowej
KARKÓWKA WIEPRZOWA W SOLI I PIEPRZ
marynata do karkówki
Karkówka z grilla w marynacie pomidorowej
marynata do karkówki mięsa
Karkówka z grilla w marynacie pomidorowej
Karkówka z grilla w marynacie pomidorowej
Karkówka z grilla w marynacie pomidorowej
Karkówka z grilla w marynacie pomidorowej

MIEJ POD RĘKĄ


  • średniej wielkości miska kuchenna z pokrywką,
  • folia spożywcza (jeżeli nie macie miski z pokrywką),
  • rozgrzany grill

CENNE RADY


Grillowanie to okazja do spróbowania nie tylko przysmaków z rusztu ale również doskonałego regionalnego piwa z Polski! Karkówka z grilla w marynacie pomidorowej nie obrazi się, jeżeli tuż obok niej stanie np. doskonały pilzner z Browaru Fortuna z Wielkopolski lub „Pierwsza pomoc” od Browaru PINTA z południa kraju! Więcej piwnych inspiracji znajdziecie w osobnym wpisie: Na piwnym szlaku. Odkryjcie polskie piwa regionalne!

SPOSÓB PODANIA


Karkówka z grilla w marynacie pomidorowej doskonale będzie smakowała w towarzystwie grillowanych warzyw, prostej sałatki z pomidorków czy nieco bardziej treściwej sałatki ziemniaczanej z boczkiem! Osobiście polecam kawałek przyrumienionego na grillu, chrupiącego chleba, najlepiej własnego wypieku – np. domowego chleba jak z piekarni. Oczywiście to nie koniec możliwych dodatków, bo nie można zapomnieć np. o doskonałych na grilla ogórkach małosolnych czy zaskakujących pieczarek faszerowanych serem i orzechami!

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl