Łopatka w słoikach z galaretką słoikówka mięso ze słoika

Łopatka w słoikach z galaretką

Łopatka w słoikach z galaretką to kolejna moja słoikowa propozycja na mięsną przekąskę czy okład na chleb. W moim przepiśniku znajdziecie już przepis na m. in. karkówkę w słoiku, tymczasem teraz trzymajcie przepis na kruchą, aromatyczną i bardzo sycącą łopatkę w słoikach z uwielbianą przez wielu galaretką. Taka przygotowana w domu mięsna konserwa sprawdzi się świetnie również podczas wszelkich wyjazdów, ponieważ dzięki kilkukrotnemu gotowaniu można ją bezpiecznie przechowywać poza lodówką nawet przez kilka tygodni. Zatem do dzieła!

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 1 łyżka soli,
  • 2/3 łyżki suszonego majeranku,
  • 2/3 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 2/3 łyżeczki suszonego lubczyku,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego,
  • dodatkowo do każdego ze słoików:
    • po 1 ziarnie jałowca,
    • po 3 ziarenka kolendry,
    • 1/3 łyżeczki żelatyny,
    • 1 łyżeczka smalcu,

(ilość produktów dla przygotowania 5 słoików, każdy o poj. 330 ml)

WYKONANIE


  1. Przygotowanie rozpocznijcie od pokrojenia w bardzo grubą kostkę łopatki wieprzowej, którą następnie przekładajcie do przygotowanej miski.
  2. Następnie do miski wrzućcie zioła i przyprawy: sól, majeranek, czosnek granulowany, lubczyk, pieprz ziołowy i pieprz czarny.
  3. Mięso wymieszajcie dłonią z przyprawami, tak by dokładnie obtoczyły kawałki łopatki.
  4. Przygotowane mięso nakładajcie do słoików, mocno je dociskając i usuwając maksymalnie przestrzenie powietrza.
  5. Na wierzch mięsa w słoikach nałóżcie ziarna jałowca, kolendrę, żelatyną i smalec.
  6. Słoiki dokładnie zakręćcie i odstawcie na bok.
  7. Dno dużego garnka wyłóżcie bawełnianą ściereczką, na której ustawiajcie zakręcone słoiki tak aby się nie dotykały.
  8. Do garnka wlejcie wodę, tak aby jej poziom był 1 cm poniżej zakrętek słoików.
  9. Garnek ze słoikami ustawcie na dużym ogniu i doprowadźcie do wrzenia.
  10. Od momentu zagotowania, gotujcie słoiki na małym ogniu i pod przykryciem przez 2 godziny.
  11. Po tym czasie, zestawcie garnek z ognia i pozostawcie do wystygnięcia na 12 godzin.
  12. Po 12 godzinach postawcie garnek ponownie na ogniu. Jeżeli ubyło wody, dolejcie do poziomu jak poprzednio. Gotujcie słoiki pod przykryciem od momentu zagotowania przez 1 godzinę.
  13. Gdy minie godzina gotowania, garnek zestawcie z ognia i zostawicie do wystygnięcia.
  14. Jak słoiki ostygną, łopatka w słoikach z galaretką jest gotowa!

Łopatka w słoikach z galaretką

łopatka wieprzowa przyprawy słoiki
pokrojona łopatka wieprzowa
mięso do słoika Łopatka w słoikach z galaretką
mięso do słoika mięsiowo
Łopatka w słoikach z galaretką mięsiowo
mięso w słoiku mięsiwo
Łopatka w słoikach z galaretką słoikówka mięso ze słoika
Łopatka w słoikach z galaretką słoikówka mięso ze słoika
Łopatka w słoikach z galaretką kanapka z mięsem mięso ze słoika

MIEJ POD RĘKĄ


  • 5 słoików o poj. 330 ml z zakrętkami (najwygodniejsze są słoiki o prostym, walcowatym kształcie),
  • duży garnek z pokrywką,
  • bawełniana ściereczka,
  • średniej wielkości miska kuchenna,

CENNE RADY


Tak przygotowane słoiki z aromatyczną łopatką możecie przechowywać w lodówce aż przez 3 miesiące. Jeżeli chcecie zabrać je w podróż lub przechowywać poza lodówką, musicie jeszcze raz je zagotować i gotować przez kolejne 30 minut. Po ostudzeniu są gotowe i możecie je przechowywać poza lodówką nawet do 2 miesięcy.

SPOSÓB PODANIA


Łopatka w słoikach z galaretką to doskonała opcja kanapkowa. Mówiąc wprost: najlepiej smakuje na kawałku chleba, najlepiej domowego (polecam domowy chleb razowy lub chleb na zakwasie pszenno-żytni ze słonecznikiem) z plasterkiem ogórka kiszonego lub konserwowego, po wierzchu posypana czerwona cebulką pokrojoną w kostkę lub szczypiorkiem. Niebo w gębie!

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl