Łopatka w słoikach z galaretką
Łopatka w słoikach z galaretką to kolejna moja słoikowa propozycja na mięsną przekąskę czy okład na chleb. W moim przepiśniku znajdziecie już przepis na m. in. karkówkę w słoiku, tymczasem teraz trzymajcie przepis na kruchą, aromatyczną i bardzo sycącą łopatkę w słoikach z uwielbianą przez wielu galaretką. Taka przygotowana w domu mięsna konserwa sprawdzi się świetnie również podczas wszelkich wyjazdów, ponieważ dzięki kilkukrotnemu gotowaniu można ją bezpiecznie przechowywać poza lodówką nawet przez kilka tygodni. Zatem do dzieła!
SKŁADNIKI
- 1 kg łopatki wieprzowej,
- 1 łyżka soli,
- 2/3 łyżki suszonego majeranku,
- 2/3 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 2/3 łyżeczki suszonego lubczyku,
- 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego,
- 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego,
- dodatkowo do każdego ze słoików:
- po 1 ziarnie jałowca,
- po 3 ziarenka kolendry,
- 1/3 łyżeczki żelatyny,
- 1 łyżeczka smalcu,
(ilość produktów dla przygotowania 5 słoików, każdy o poj. 330 ml)
WYKONANIE
- Przygotowanie rozpocznijcie od pokrojenia w bardzo grubą kostkę łopatki wieprzowej, którą następnie przekładajcie do przygotowanej miski.
- Następnie do miski wrzućcie zioła i przyprawy: sól, majeranek, czosnek granulowany, lubczyk, pieprz ziołowy i pieprz czarny.
- Mięso wymieszajcie dłonią z przyprawami, tak by dokładnie obtoczyły kawałki łopatki.
- Przygotowane mięso nakładajcie do słoików, mocno je dociskając i usuwając maksymalnie przestrzenie powietrza.
- Na wierzch mięsa w słoikach nałóżcie ziarna jałowca, kolendrę, żelatyną i smalec.
- Słoiki dokładnie zakręćcie i odstawcie na bok.
- Dno dużego garnka wyłóżcie bawełnianą ściereczką, na której ustawiajcie zakręcone słoiki tak aby się nie dotykały.
- Do garnka wlejcie wodę, tak aby jej poziom był 1 cm poniżej zakrętek słoików.
- Garnek ze słoikami ustawcie na dużym ogniu i doprowadźcie do wrzenia.
- Od momentu zagotowania, gotujcie słoiki na małym ogniu i pod przykryciem przez 2 godziny.
- Po tym czasie, zestawcie garnek z ognia i pozostawcie do wystygnięcia na 12 godzin.
- Po 12 godzinach postawcie garnek ponownie na ogniu. Jeżeli ubyło wody, dolejcie do poziomu jak poprzednio. Gotujcie słoiki pod przykryciem od momentu zagotowania przez 1 godzinę.
- Gdy minie godzina gotowania, garnek zestawcie z ognia i zostawicie do wystygnięcia.
- Jak słoiki ostygną, łopatka w słoikach z galaretką jest gotowa!
Łopatka w słoikach z galaretką
MIEJ POD RĘKĄ
- 5 słoików o poj. 330 ml z zakrętkami (najwygodniejsze są słoiki o prostym, walcowatym kształcie),
- duży garnek z pokrywką,
- bawełniana ściereczka,
- średniej wielkości miska kuchenna,
CENNE RADY
Tak przygotowane słoiki z aromatyczną łopatką możecie przechowywać w lodówce aż przez 3 miesiące. Jeżeli chcecie zabrać je w podróż lub przechowywać poza lodówką, musicie jeszcze raz je zagotować i gotować przez kolejne 30 minut. Po ostudzeniu są gotowe i możecie je przechowywać poza lodówką nawet do 2 miesięcy.
SPOSÓB PODANIA
Łopatka w słoikach z galaretką to doskonała opcja kanapkowa. Mówiąc wprost: najlepiej smakuje na kawałku chleba, najlepiej domowego (polecam domowy chleb razowy lub chleb na zakwasie pszenno-żytni ze słonecznikiem) z plasterkiem ogórka kiszonego lub konserwowego, po wierzchu posypana czerwona cebulką pokrojoną w kostkę lub szczypiorkiem. Niebo w gębie!