Mini parówki w cieście francuskim Przekąski na imprezę na zimno i ciepło

Mini parówki w cieście francuskim. Przekąska na raz!

Jeżeli miałbym powiedzieć jaki przepis jest najbardziej banalnym jaki znam, to mini parówki w cieście francuskim pewnie były w ścisłej czołówce. W przypadku tej przekąski aż trudno przechodzi przez gardło słowo przepis:) Ot! Wystarczy jedynie zawinąć jedno w drugie:) Mimo wszystko poniżej krok po kroku tłumaczę jak zrobić tę niezwykle prostą i wygodną przekąskę.

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 275 g ciasta francuskiego (1 standardowe opakowanie),
  • 200 g parówek, możliwe najlepszej jakości

(ilość produktów dla przygotowania 35 mini przekąsek)

WYKONANIE


  1. Przygotujcie wszystkie produkty i w pierwszej kolejności pokrójcie parówki na około 2 centymetrowe kawałki.
  2. Ciasto francuskie rozwińcie a następnie podzielnie wzdłuż na pół a później dzielcie na paski o szerokości 1,5 centymetra i długości około 10 cm. By ułatwić sobie zadanie użyjcie noża do krojenia pizzy.
  3. W kawałki ciasta francuskiego zawińcie kawałek parówki i odłóżcie na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, tak by koniec ciasta skierowany był do dołu.
  4. Gdy wszystkie kawałki ciasta i mięsa będą już na blaszce, wstawcie ją do nagrzanego do 200 stopni (program: grzanie góra – dół) na 15 minut.
  5. Po tym czasie mini parówki w cieście francuskim wyciągnijcie z piekarnika i po 2-3 minutach na ostygnięcie, możecie podawać je na stół.
  6. Gotowe!

Mini parówki w cieście francuskim. Przekąska na raz!

Mini parówki w cieście francuskim
Mini parówki w cieście francuskim
Mini parówki w cieście francuskim
Mini parówki w cieście francuskim
Mini parówki w cieście francuskim Przekąski na imprezę na zimno i ciepło

MIEJ POD RĘKĄ


  • papier do pieczenia,
  • nóż do pizzy,

CENNE RADY


Nim zawiniecie parówki w ciasto francuskie, możecie wcześniej posmarować ciasto ketchupem, musztardą lub ich mieszanką:) Dzięki temu będziecie mogli dodać nieco więcej smaku do tej banalnej przekąski!

SPOSÓB PODANIA


Mini parówki w cieście francuskim podawajcie gdy są jeszcze ciepłe, obowiązkowo z dodatkiem ulubionego sosu. Ja polecam: Przepis na sos tysiąca wysp, który od razu polubisz!, Sos tzatziki, Sos śmietanowo-majonezowy, Mój podstawowy sos pomidorowy czy z domowym ketchupem, który przygotować możecie według przepisu: Domowy ketchup z pomidorów. Więcej sosów znajdziecie pod tagiem #sosy i dipy.

Mini parówki w cieście francuskim smakują równie dobrze na zimno, dlatego nie przejmujcie się jeżeli między wyciągnięciem z piekarnika a podaniem na stół zdążą wystygnąć.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl