Mini parówki w cieście francuskim. Przekąska na raz!
Jeżeli miałbym powiedzieć jaki przepis jest najbardziej banalnym jaki znam, to mini parówki w cieście francuskim pewnie były w ścisłej czołówce. W przypadku tej przekąski aż trudno przechodzi przez gardło słowo przepis:) Ot! Wystarczy jedynie zawinąć jedno w drugie:) Mimo wszystko poniżej krok po kroku tłumaczę jak zrobić tę niezwykle prostą i wygodną przekąskę.
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 275 g ciasta francuskiego (1 standardowe opakowanie),
- 200 g parówek, możliwe najlepszej jakości
(ilość produktów dla przygotowania 35 mini przekąsek)
WYKONANIE
- Przygotujcie wszystkie produkty i w pierwszej kolejności pokrójcie parówki na około 2 centymetrowe kawałki.
- Ciasto francuskie rozwińcie a następnie podzielnie wzdłuż na pół a później dzielcie na paski o szerokości 1,5 centymetra i długości około 10 cm. By ułatwić sobie zadanie użyjcie noża do krojenia pizzy.
- W kawałki ciasta francuskiego zawińcie kawałek parówki i odłóżcie na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, tak by koniec ciasta skierowany był do dołu.
- Gdy wszystkie kawałki ciasta i mięsa będą już na blaszce, wstawcie ją do nagrzanego do 200 stopni (program: grzanie góra – dół) na 15 minut.
- Po tym czasie mini parówki w cieście francuskim wyciągnijcie z piekarnika i po 2-3 minutach na ostygnięcie, możecie podawać je na stół.
- Gotowe!
Mini parówki w cieście francuskim. Przekąska na raz!
MIEJ POD RĘKĄ
- papier do pieczenia,
- nóż do pizzy,
CENNE RADY
Nim zawiniecie parówki w ciasto francuskie, możecie wcześniej posmarować ciasto ketchupem, musztardą lub ich mieszanką:) Dzięki temu będziecie mogli dodać nieco więcej smaku do tej banalnej przekąski!
SPOSÓB PODANIA
Mini parówki w cieście francuskim podawajcie gdy są jeszcze ciepłe, obowiązkowo z dodatkiem ulubionego sosu. Ja polecam: Przepis na sos tysiąca wysp, który od razu polubisz!, Sos tzatziki, Sos śmietanowo-majonezowy, Mój podstawowy sos pomidorowy czy z domowym ketchupem, który przygotować możecie według przepisu: Domowy ketchup z pomidorów. Więcej sosów znajdziecie pod tagiem #sosy i dipy.
Mini parówki w cieście francuskim smakują równie dobrze na zimno, dlatego nie przejmujcie się jeżeli między wyciągnięciem z piekarnika a podaniem na stół zdążą wystygnąć.
polecane PRZEPISY