Mini parówki w cieście francuskim. Przekąska na raz!

Mini parówki w cieście francuskim. Przekąska na raz!
  • Marcin
  • 2 stycznia 2022

Jeżeli miałbym powiedzieć jaki przepis jest najbardziej banalnym jaki znam, to mini parówki w cieście francuskim pewnie były w ścisłej czołówce. W przypadku tej przekąski aż trudno przechodzi przez gardło słowo przepis:) Ot! Wystarczy jedynie zawinąć jedno w drugie:) Mimo wszystko poniżej krok po kroku tłumaczę jak zrobić tę niezwykle prostą i wygodną przekąskę.

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 275 g ciasta francuskiego (1 standardowe opakowanie),
  • 200 g parówek, możliwe najlepszej jakości

(ilość produktów dla przygotowania 35 mini przekąsek)

Mini parówki w cieście francuskim
Mini parówki w cieście francuskim
Mini parówki w cieście francuskim
Mini parówki w cieście francuskim
Mini parówki w cieście francuskim Przekąski na imprezę na zimno i ciepło

WYKONANIE


Mini parówki w cieście francuskim. Przekąska na raz!

  1. Przygotujcie wszystkie produkty i w pierwszej kolejności pokrójcie parówki na około 2 centymetrowe kawałki.
  2. Ciasto francuskie rozwińcie a następnie podzielnie wzdłuż na pół a później dzielcie na paski o szerokości 1,5 centymetra i długości około 10 cm. By ułatwić sobie zadanie użyjcie noża do krojenia pizzy.
  3. W kawałki ciasta francuskiego zawińcie kawałek parówki i odłóżcie na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, tak by koniec ciasta skierowany był do dołu.
  4. Gdy wszystkie kawałki ciasta i mięsa będą już na blaszce, wstawcie ją do nagrzanego do 200 stopni (program: grzanie góra – dół) na 15 minut.
  5. Po tym czasie mini parówki w cieście francuskim wyciągnijcie z piekarnika i po 2-3 minutach na ostygnięcie, możecie podawać je na stół.
  6. Gotowe!

MIEJ POD RĘKĄ

  • papier do pieczenia,
  • nóż do pizzy,

CENNE RADY

Nim zawiniecie parówki w ciasto francuskie, możecie wcześniej posmarować ciasto ketchupem, musztardą lub ich mieszanką:) Dzięki temu będziecie mogli dodać nieco więcej smaku do tej banalnej przekąski!

SPOSÓB PODANIA

Mini parówki w cieście francuskim podawajcie gdy są jeszcze ciepłe, obowiązkowo z dodatkiem ulubionego sosu. Ja polecam: Przepis na sos tysiąca wysp, który od razu polubisz!, Sos tzatziki, Sos śmietanowo-majonezowy, Mój podstawowy sos pomidorowy czy z domowym ketchupem, który przygotować możecie według przepisu: Domowy ketchup z pomidorów. Więcej sosów znajdziecie pod tagiem #sosy i dipy.

Mini parówki w cieście francuskim smakują równie dobrze na zimno, dlatego nie przejmujcie się jeżeli między wyciągnięciem z piekarnika a podaniem na stół zdążą wystygnąć.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!