przepis na pieczone golonki z indyka z piekarnika z warzywami

Mistrzowski przepis na pieczone golonki z indyka

Przepis na pieczone golonki z indyka nie bez powodu nazwałem mistrzowskim. Przygotowane w ten właśnie sposób golonki z indyka są wyborne, rozpływają się w ustach i zachwycają swoim smakiem, niemal dokładnie tak samo jak tradycyjne golonki wieprzowe, będąc przy tym znacznie mniej kalorycznymi, co na pewno ucieszny wszystkich dbających o linię. Przepis na pieczone golonki z indyka sprawdzi się również jak pomysł na nieco bardziej wykwintny i wyjątkowy obiad na niedziele czy święta.

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 4 golonki z indyka (każda o wadze około 400 g),
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 3 średnie cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 150 ml przecieru pomidorowego,
  • 200 ml wywaru mięsnego, najlepiej rosołu z indyka,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren jałowca,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól i pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)

WYKONANIE


  1. Warzywa obierzcie a następnie marchewkę i pietruszkę pokrójcie w słupki, cebulę w piórka a czosnek w plasterki.
  2. Przygotowane naczynie żaroodporne posmarujcie olejem a później wrzućcie pokrojone warzywa.
  3. Indycze golonki opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie ręcznikiem papierowym i solidnie posólcie oraz doprawcie pieprzem, najlepiej świeżo mielonym.
  4. Tak przygotowane golonki włóżcie do naczynia żaroodpornego i ułóżcie na pokrojonych warzywach.
  5. Naczynie przykryjcie i wstawcie do lodówki na minimum 2 godziny.
  6. Po tym czasie, ustaw dużą patelnie na średnim ogniu, wlej na nią około 2 łyżek oleju rzepakowego a gdy będzie on już gorący dodaj na patelnie golonki. Smaż je na dużym ogniu przez około 10 minut, obracając co 3-4 minuty by zarumieniły się z każdej strony.
  7. Zarumienione golonki przełóżcie ponownie do naczynia żaroodpornego i ułóżcie na warzywach.
  8. Do naczynia dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca oraz wywar mięsny.
  9. Naczynie żaroodporne przykryjcie i wstawcie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (tryb grzanie góra-dół) na 90 minut.
  10. Po 1,5 godziny, zdejmijcie przykrycie i pieczcie golonki z indyka przez kolejne 30 minut. Co 10 minut polewajcie skórkę wytworzonym sosem aby golonki nabrały pięknego, złocistego koloru.
  11. Po 2 godzinach w piekarniku pieczone golonki z indyka są gotowe!
  12. Oto cały przepis na pieczone golonki z indyka w moim wydaniu!

Mistrzowski przepis na pieczone golonki z indyka

przepis na pieczone golonki z indyka z piekarnika z warzywami
pokrojone warzywa w słupki marchewka pietruszka
indycze golonki doprawione solą i pieprzem
przepis na pieczone golonki z indyka z piekarnika z warzywami
przepis na pieczone golonki z indyka z piekarnika z warzywami
podsmażone indycze golonki w naczyniu żaroodpornym z bulionem
przepis na pieczone golonki z indyka z piekarnika z warzywami
przepis na pieczone golonki z indyka z piekarnika z warzywami
przepis na pieczone golonki z indyka z piekarnika z warzywami

MIEJ POD RĘKĄ


  • duże naczynie żaroodporne z pokrywką,
  • ręczniki papierowe,
  • duża patelnia,

CENNE RADY


Dłuższe niż 2 godziny marynowanie golonek w warzywach da Wam o wiele więcej smaku i aromatu finalnego dania. Jeżeli macie tylko taką możliwość, pozostawcie golonki z warzywami w lodówce nawet na całą noc!

SPOSÓB PODANIA


Pieczone golonki z indyka najlepiej podać wraz z ziemniaczanym puree polanym sosem, który powstał podczas ich pieczenia, odrobiną ulubionej musztardy oraz dowolnym dodatkiem, np. piklami słodko-kwaśnymi, ogórkami po kaszubsku czy buraczkami zasmażanymi na słodko. Po więcej inspiracji na dodatki do obiadu zapraszam Was do wpisu: Pomysły na dodatki do obiadu!

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl