Nasze domowe suszone zioła
Co tu dużo pisać? Domowe suszone zioła, które wcześniej zerwaliście z własnego ogródka (nieważne czy jest on na balkonie czy za domem) biją na głowę wszystkie zioła, które możemy kupić w sklepie. Oczywiście najlepsze są zioła świeże, jednak ciężko o świeży majeranek lub lubczyk w środku zimy… Nie pozostaje nam nic innego jak zamknąć ich aromat w słoiczkach, a wcześniej ususzyć je by się nam nie zepsuły. Możecie to zrobić na dwa sposoby, o czym przeczytacie niżej! A do czego wykorzystać można suszone zioła? Lubczyk do zup czy sosów, np. rosołu, majeranek do doprawienia mięs, wątróbki czy kaszanki, oregano oczywiście do pizzy a bazylię do sosu bolońskiego! To tylko kilka przykładów, więcej oczywiście znajdziecie w moim przepiśniku🙂
oznaczenia
tagi
SKŁADNIKI
- różne zioła np. majeranek, bazylia, oregano, lubczyk, rozmaryn, szałwia, cząber, mięta, tymianek i inne, koniecznie świeżo zerwane i najlepiej z własnego ogródka,
(ilość produktów dla przygotowania różnej ilości suszonych ziół, w zależności od ilości świeżych ziół)
WYKONANIE
- Świeżo zerwane zioła oczyść z wszelkiego robactwa czy ziemi. Ja nie płuczę ich pod bieżącą wodą, by nie wydłużać procesu suszenia.
- Wyczyszczone gałązki ziół ułóż na sitach suszarki, zachowując między nimi odstępy by powietrze mogło swobodnie przepływać po całej suszarni. Możesz śmiało suszyć równocześnie różne zioła.
- Poziom po poziomie układaj sita a gdy cała suszarka się zapełni ziołami, ustaw moc suszenia na najwyższą temperaturę (u mnie to 70 stopni).
- Gdy zobaczysz, że liście zaczynają się już zwijać i suszyć zmniejsz temperaturę na około 50 stopi i susz dalej.
- Oczywiście w suszeniu możesz zrobić przerwy, jeżeli są takie potrzebne (np. na wyjście do pracy), ważne by przerwa była możliwe krótka, dlatego po powrocie do domu od razu uruchom suszarkę.
- Zioła są wystarczająco ususzone gdy łodygi są suche i kruche.
- Jeszcze ciepłe suszone zioła przekładaj do wysokiego naczynia, krusząc już je w dłoniach. Oczywiście różne zioła rozłóż do różnych naczyń.
- Częściowo pokruszone suszone zioła, pokrusz jeszcze bardziej na dnie naczynia dłonią lub drewnianą łyżką.
- Nim przerzucisz zioła do słoiczka, wyciągnij większe fragmenty twardych łodyg a następnie przesyp co szczelnych słoiczków czy pojemników.
- Gotowe! Ciesz się smakiem domowych suszonych ziół przez cały rok!
Nasze domowe suszone zioła
MIEJ POD RĘKĄ
- elektryczną suszarkę do ziół,
- wysokie naczynie
CENNE RADY
Jeżeli nie macie elektrycznej suszarki do ziół, zawsze możecie ususzyć je sposobem naszych babć! Zwiążcie pęczek wybranych ziół sznurkiem i powieście na słonecznej ścianie budynku, pod daszkiem na tarasie, w kuchni, na balkonie czy oknie! Suszenie potrwa nieco dłużej ale efekt będzie dokładnie taki sam. Pamiętajcie jednak, by ściągać pęczki ziół przed deszczem, by nie zmokły.
Pamiętajcie, że oprócz suszonych ziół, warto przygotować sobie również na zimę zapas włoszczyzny! Jak ją przygotować przeczytacie we wpisie: Mrożona włoszczyzna. Smak ogrodu przez cały rok!
SPOSÓB PODANIA
Przygotowane w domu suszone zioła, to dopiero półprodukt który wzbogaci smak Waszych dań! Pomysły na potrawy, desery czy napoje znajdziecie w moim przepiśniku!
polecane PRZEPISY