Omlet z serem

Omlet z serem i szynką

Każdemu mają prawo znudzić się kanapki na śniadanie. Każdy może mieć ochotę na szybki i smaczny obiad, bez stania godzinę nad garnkami. Z pomocą przychodzi omlet z serem, szynką i ogórkami małosolnymi. To bardziej ciekawa forma niemal standardowej jajecznicy a jednak dzięki swoim dodatkom, smakuje o wiele inaczej i ciekawiej. Pod serową skorupką skrywa się omlet, wypełniony ogórkami, szynką i cebulką, który na dodatek skutecznie i smacznie Was nasyci. Dlatego kiedy przyjdzie błogi sobotni poranek, a Ty będziesz chciał zrobić bardziej niecodzienne śniadanie sięgnij właśnie po ten przepis! Nie zawiedziesz się!

Wypróbuj również inne moje przepisy na jajecznice:

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 5 jajek,
  • 50 żółtego sera,
  • 3 małe ogródki małosolne lub kiszone,
  • 100 szynki,
  • 1 mała cebula,
  • szczypiorek (do podania),
  • sól pieprz,
  • olej

(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji)

WYKONANIE


  1. Cebulę obierz z łupin a następnie pokrój w kostkę.
  2. Szynkę również pokrój w kostkę, podobnej wielkości co cebula.
  3. Na patelnię dodaj 1 łyżkę oleju i rozprowadź go na całej jej powierzchni. Patelnię postaw na ogniu.
  4. Gdy olej będzie już gorący dodaj na patelnię pokrojoną cebulę oraz szynkę. Posól szczyptą soli i mieszaj od czasu do czasu.
  5. Do przygotowanej niewielkiej miski wbij jajka a następnie rozkłóć je widelcem a możliwie jednolitą masę.
  6. Gdy cebula się zeszkli wlej na patelnię rozkłócone jajka i zmniejsz ogień pod nią.
  7. W międzyczasie gdy omlet powoli się ścina, pokrój w kostkę ogórki małosolne (lub kiszone).
  8. Po około 2-3 minutach smażenia, gdy brzegi omletu już się lekko zetną, spróbuj delikatnie je oderwać od patelni. Użyj to tego silikonowej packi, jest to tego najwygodniejsza.
  9. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  10. Po kilku kolejnych minutach, gdy brzegi będą już wyraźnie ścięte a na omlecie będą robiły się wyraźne miejscowe ścięcia dodaj na patelnię pokrojone ogórki a na nie straty ser.
  11. Przykryj patelnię pokrywką i smaż dalej na niewielkim ogniu do czasu aż omlet nie zetnie się w całej swojej objętości.
  12. Po tym czasie zestaw go z ognia.
  13. Omlet z serem, szynką i ogórkami małosolnymi jest gotowy!

Omlet z serem i szynką

Omlet z serem
Omlet z serem
Omlet z serem
Omlet z serem
Omlet z serem

MIEJ POD RĘKĄ


  • patelnię z pokrywką,
  • tarkę kuchenną (duże oczka),
  • niewielką miskę,
  • sylikonową packę kuchenną,

CENNE RADY


Podczas smażenia omletu mogą robić się bąble powietrza, które możesz, a nawet powinieneś przekuć widelcem lub drewnianym patyczkiem od szaszłyków.

SPOSÓB PODANIA


Omlet z serem podawaj od razu po usmażeniu. Warto przed samym podaniem posypać go jeszcze szczypiorkiem. Świetnie pasuje do niego kawałek, najlepiej domowego, chleba.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl