Omlet z serem i szynką
Każdemu mają prawo znudzić się kanapki na śniadanie. Każdy może mieć ochotę na szybki i smaczny obiad, bez stania godzinę nad garnkami. Z pomocą przychodzi omlet z serem, szynką i ogórkami małosolnymi. To bardziej ciekawa forma niemal standardowej jajecznicy a jednak dzięki swoim dodatkom, smakuje o wiele inaczej i ciekawiej. Pod serową skorupką skrywa się omlet, wypełniony ogórkami, szynką i cebulką, który na dodatek skutecznie i smacznie Was nasyci. Dlatego kiedy przyjdzie błogi sobotni poranek, a Ty będziesz chciał zrobić bardziej niecodzienne śniadanie sięgnij właśnie po ten przepis! Nie zawiedziesz się!
Wypróbuj również inne moje przepisy na jajecznice:
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 5 jajek,
- 50 żółtego sera,
- 3 małe ogródki małosolne lub kiszone,
- 100 szynki,
- 1 mała cebula,
- szczypiorek (do podania),
- sól pieprz,
- olej
(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji)
WYKONANIE
- Cebulę obierz z łupin a następnie pokrój w kostkę.
- Szynkę również pokrój w kostkę, podobnej wielkości co cebula.
- Na patelnię dodaj 1 łyżkę oleju i rozprowadź go na całej jej powierzchni. Patelnię postaw na ogniu.
- Gdy olej będzie już gorący dodaj na patelnię pokrojoną cebulę oraz szynkę. Posól szczyptą soli i mieszaj od czasu do czasu.
- Do przygotowanej niewielkiej miski wbij jajka a następnie rozkłóć je widelcem a możliwie jednolitą masę.
- Gdy cebula się zeszkli wlej na patelnię rozkłócone jajka i zmniejsz ogień pod nią.
- W międzyczasie gdy omlet powoli się ścina, pokrój w kostkę ogórki małosolne (lub kiszone).
- Po około 2-3 minutach smażenia, gdy brzegi omletu już się lekko zetną, spróbuj delikatnie je oderwać od patelni. Użyj to tego silikonowej packi, jest to tego najwygodniejsza.
- Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Po kilku kolejnych minutach, gdy brzegi będą już wyraźnie ścięte a na omlecie będą robiły się wyraźne miejscowe ścięcia dodaj na patelnię pokrojone ogórki a na nie straty ser.
- Przykryj patelnię pokrywką i smaż dalej na niewielkim ogniu do czasu aż omlet nie zetnie się w całej swojej objętości.
- Po tym czasie zestaw go z ognia.
- Omlet z serem, szynką i ogórkami małosolnymi jest gotowy!
Omlet z serem i szynką
MIEJ POD RĘKĄ
- patelnię z pokrywką,
- tarkę kuchenną (duże oczka),
- niewielką miskę,
- sylikonową packę kuchenną,
CENNE RADY
Podczas smażenia omletu mogą robić się bąble powietrza, które możesz, a nawet powinieneś przekuć widelcem lub drewnianym patyczkiem od szaszłyków.
SPOSÓB PODANIA
Omlet z serem podawaj od razu po usmażeniu. Warto przed samym podaniem posypać go jeszcze szczypiorkiem. Świetnie pasuje do niego kawałek, najlepiej domowego, chleba.
polecane PRZEPISY