Piklowane ogórki w keczupie
Kto nie lubi keczupu? Nie spotkałem jeszcze takiej osoby! A próbowaliście piklowanych ogórków w keczupie? Pewnie nie… Wasza strata! Możecie ją jednak szybko nadrobić, przygotowując ogórki w keczupie według mojego przepisu. Muszę jednak przyznać, że przepis ten mam od swojej mamy, która takie ogórki robi już kilka lat. Za każdym razem wychodzą świetnie, dlatego i Wam muszą się udać! Spróbujcie koniecznie!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 1,5 kg ogórków,
- 200 g cebuli,
- 1 łyżka soli,
- zalewa:
- 300 g keczupu pikantnego,
- 225 g keczupu łagodnego,
- 150 ml przecieru pomidorowego,
- 3/4 łyżki pieprzu ziołowego,
- 150 g cukru,
- 75 ml oleju rzepakowego,
- 75 ml ostu spirytusowego 10%,
(ilość produktów dla przygotowania 13 słoików o pojemności 235 ml)
WYKONANIE
- Ogórki umyj dokładnie pod bieżącą wodą.
- Umyte ogórki pokój w grube plastry, o grubości około 1,5 cm. Wrzuć je do miski.
- Cebulę obierz i pokrój w ćwierć plasterki. Dodaj do ogórków.
- Ogórki z cebulą zasyp 1 łyżką soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 2 godziny.
- Po dwóch godzinach, gotowe ogórki nakładaj do przygotowanych słoików.
- Do garnka dodaj keczup oraz pozostałe składniki zalewy. Postaw garnek na średnim ogniu i zagotuj zalewę.
- Gorącą zalewę dodawaj do słoików. Rozłóż ją równomiernie, tak by w każdym słoiku było jej mniej więcej tyle samo.
- Gdy w słoikach będą już ogórki z cebulą, zalane zalewą trzeba je szybko zakręcić.
- Zakręcone słoiki włóż do garnka, wyłożonego bawełnianą ściereczką. Dodaj wody, tak by sięgała 2/3 wysokości słoików.
- Postaw na ogniu, który z początku powinien być duży. Od zagotowania, gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.
- Po tym czasie wyciągnij słoiki na przygotowany bawełniany ręcznik kuchenny i ustawiaj je, dnem do góry.
- Ogórki w keczupie są gotowe, gdy wieczka „wciągną”.
Piklowane ogórki w keczupie
MIEJ POD RĘKĄ
- duża miskę,
- mały garnek, najlepiej rondel,
- duży garnek do pasteryzowania,
- bawełniana ściereczka,
- ręcznik kuchenny, najlepiej bawełniany,
- 13 słoików o pojemności ok. 235 ml (najlepsze są niskie a szerokie) razem z nakrętkami,
CENNE RADY
Ogórki w keczupie, przygotowywane według tego przepisu to świetny sposób na wykorzystanie ogórków, które nie są idealnie długie, kształtne i jędrne. Dzięki temu, że kroimy je na mniejsze plastry możemy wykorzystać do nich ogórki, które zostały nam po przygotowaniu innych przetworów z ogórków np. ogórków po kaszubsku, korniszonów, pikli z curry lub ogórków kiszonych.
SPOSÓB PODANIA
Piklowane ogórki w keczupie to uniwersalna przekąska, świetnie sprawdzi się samodzielnie na małym przyjęciu lub imprezie lub jako przekąska na wieczór. Doskonale pasują również jako dodatek do obiadu, np. kotletów z piersi indyka.
polecane PRZEPISY