Piklowane ogórki w keczupie

Piklowane ogórki w keczupie
  • Marcin
  • 14 listopada 2020

Kto nie lubi keczupu? Nie spotkałem jeszcze takiej osoby! A próbowaliście piklowanych ogórków w keczupie? Pewnie nie… Wasza strata! Możecie ją jednak szybko nadrobić, przygotowując ogórki w keczupie według mojego przepisu. Muszę jednak przyznać, że przepis ten mam od swojej mamy, która takie ogórki robi już kilka lat. Za każdym razem wychodzą świetnie, dlatego i Wam muszą się udać! Spróbujcie koniecznie!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 1,5 kg ogórków,
  • 200 g cebuli,
  • 1 łyżka soli,
  • zalewa:
    • 300 g keczupu pikantnego,
    • 225 g keczupu łagodnego,
    • 150 ml przecieru pomidorowego,
    • 3/4 łyżki pieprzu ziołowego,
    • 150 g cukru,
    • 75 ml oleju rzepakowego,
    • 75 ml ostu spirytusowego 10%,

(ilość produktów dla przygotowania 13 słoików o pojemności 235 ml)

ogórki w keczupie
ogórki w keczupie
ogórki w keczupie
ogórki w keczupie

WYKONANIE


Piklowane ogórki w keczupie

  1. Ogórki umyj dokładnie pod bieżącą wodą.
  2. Umyte ogórki pokój w grube plastry, o grubości około 1,5 cm. Wrzuć je do miski.
  3. Cebulę obierz i pokrój w ćwierć plasterki. Dodaj do ogórków.
  4. Ogórki z cebulą zasyp 1 łyżką soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 2 godziny.
  5. Po dwóch godzinach, gotowe ogórki nakładaj do przygotowanych słoików.
  6. Do garnka dodaj keczup oraz pozostałe składniki zalewy. Postaw garnek na średnim ogniu i zagotuj zalewę.
  7. Gorącą zalewę dodawaj do słoików. Rozłóż ją równomiernie, tak by w każdym słoiku było jej mniej więcej tyle samo.
  8. Gdy w słoikach będą już ogórki z cebulą, zalane zalewą trzeba je szybko zakręcić.
  9. Zakręcone słoiki włóż do garnka, wyłożonego bawełnianą ściereczką. Dodaj wody, tak by sięgała 2/3 wysokości słoików.
  10. Postaw na ogniu, który z początku powinien być duży. Od zagotowania, gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.
  11. Po tym czasie wyciągnij słoiki na przygotowany bawełniany ręcznik kuchenny i ustawiaj je, dnem do góry.
  12. Ogórki w keczupie są gotowe, gdy wieczka „wciągną”.

MIEJ POD RĘKĄ

  • duża miskę,
  • mały garnek, najlepiej rondel,
  • duży garnek do pasteryzowania,
  • bawełniana ściereczka,
  • ręcznik kuchenny, najlepiej bawełniany,
  • 13 słoików o pojemności ok. 235 ml (najlepsze są niskie a szerokie) razem z nakrętkami,

CENNE RADY

Ogórki w keczupie, przygotowywane według tego przepisu to świetny sposób na wykorzystanie ogórków, które nie są idealnie długie, kształtne i jędrne. Dzięki temu, że kroimy je na mniejsze plastry możemy wykorzystać do nich ogórki, które zostały nam po przygotowaniu innych przetworów z ogórków np. ogórków po kaszubsku, korniszonów, pikli z curry lub ogórków kiszonych.

SPOSÓB PODANIA

Piklowane ogórki w keczupie to uniwersalna przekąska, świetnie sprawdzi się samodzielnie na małym przyjęciu lub imprezie lub jako przekąska na wieczór. Doskonale pasują również jako dodatek do obiadu, np. kotletów z piersi indyka.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!