Prosty chleb żytni na zakwasie z żurawiną
Prosty chleb żytni na zakwasie z żurawiną i miodem to kolejna moja propozycja na domowy chleb na zakwasie! Jeżeli szukacie urozmaicenia a podstawowy chleb żytni na zakwasie już Wam się nieco przejadł, warto wypróbować czegoś innego, jak np. słodki chleb żydowski z rodzynkami czy właśnie prosty chleb żytni na zakwasie z żurawiną i miodem. Przepis choć wymaga nieco czasu, głównie na wyrastanie ciasta, nie jest trudny, dlatego tym bardziej zachęcam do wypróbowania!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 100 g zakwasu żytniego (jeżeli nie macie, przygotujecie go od podstaw z moim poradnikiem: Jak zrobić zakwas na chleb domowy? Przepis krok po kroku!),
- 400 ml wody,
- 210 g mąki żytniej typ 2000 (ok. 1,5 szklanki),
- 260 g mąki pszennej typ 680 (ok. 2 szklanek),
- 40 g suszonej żurawiny,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru
(ilość produktów dla przygotowania 1 bochenka chleba o wadze około 850 g)
WYKONANIE
- Przygotowanie chleba należy rozpocząć od przygotowania zaczynu. W tym celu do przygotowanego naczynia, np. miski włóżcie przygotowany zakwas oraz wsypcie 130 g mąki żytniej typ 2000 oraz wlejcie 1 szklankę wody (200 ml). Całość zamieszajcie, przykryjcie ściereczką i odstawcie na minimum 10-12 godzin w ciepłe miejsce (np. okolice grzejnika czy kuchenny blat).
- Po upływie kilkunastu godzin zaczyn powinien wyraźnie powiększyć swoją objętość a na jego powierzchni powinno być widać wyraźne małe bąbelki.
- Do zaczynu następnie należy dodać pozostałą mąkę, tj. 80 g mąki żytniej typ 2000 oraz 260 g mąki pszennej typ 680 oraz 200 ml wody. Całość ciasta zamieszajcie krótko, tak by nie była widoczna już sucha mąka.
- Teraz bardzo ważny krok: odłóżcie do osobnego słoika (lub innego pojemnika) około 3 łyżki ciasta, który będzie zakwasem do kolejnego wypieku.
- Dopiero po odłożeniu zakwasu na kolejny chleb, do ciasta możemy dodać resztę składników oraz dodatki tj. suszoną żurawinę, miód, sól i cukier. Po tym jeszcze raz zamieszajcie ciasto a następnie przełóżcie je do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
- Foremkę z chlebem przykryjcie bawełnianą ściereczką i odstawcie w ciepły zakątek kuchni, by chleb nieco urósł.
- Z reguły już po około 60-90 minutach można wstawiać chleb do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni (tryb grzanie góra-dół).
- W temperaturze 220 stopni chleb pieczcie przez pierwsze 20 minut, po tym czasie zmniejszcie ją do 200 stopni i po kolejnych 20 minutach ponownie zmniejszcie temperaturę do 180 stopni. W niej pieczcie chleb przez 25 minut.
- Jeżeli zależy Wam na chrupiącej i lśniącej skórce po pierwszych 20 minutach spryskajcie wierzch chleba wodą (np. używając spryskiwacza). Dla lepszego efektu możecie to powtórzyć po kolejnych 20 minutach.
- Po wyciągnięciu chleba z piekarnika odstawcie go na 10 minut do przestygnięcia a po tym czasie wyjmijcie ostrożnie (nadal będzie gorący) z formy i odwińcie z papieru do pieczenia. Pozostawcie do całkowitego wystygnięcia.
- Gdy chleb będzie zimny lub letni, możecie go już spróbować lub zawinąć go w bawełnianą ściereczkę i zostawić na później.
- Prosty chleb żytni na zakwasie z żurawiną i miodem gotowy!
Prosty chleb żytni na zakwasie z żurawiną
MIEJ POD RĘKĄ
- miska lub inne naczynie o minimalnej pojemności około 1,5 – 2 litrów,
- słoiczek lub inne naczynie do odłożenia zakwasu na przyszłość,
- foremka (np. keksówka lub mała tortownica),
- papier do pieczenia,
CENNE RADY
Jak przechowywać domowy chleb na zakwasie? Ja owijam go w dwie bawełniane ściereczki kuchenne i przechowuję w domowym chlebaku – u nas to szuflada:)
SPOSÓB PODANIA
Prosty chleb żytni na zakwasie z żurawiną i miodem lubi proste dodatki takie jak np. domowa szynka drobiowa z szynkowaru, pasztet z jabłkiem i żurawiną albo regionalny, wielkopolski ser smażony. Więcej dodatków na chleb znajdziecie w przepiśniku, oznaczone tagiem #dodatki na chleb. Jeżeli jednak szukacie czegoś bardziej efektownego, polecam przygotować Wam pastę kanapkową! Pomysły na pasty kanapkowe znajdziecie we wpisie: Domowe przepisy na pasty kanapkowe
polecane PRZEPISY