Przepis na sos tysiąca wysp, który od razu polubisz!
Sos tysiąca wysp niewiele ma wspólnego z morskimi wyspami, morzem czy nawet matematyką:) Powstał po raz pierwszy na pograniczu USA i Kanady w regionie o nazwie Tysiąc Wysp, gdzie płynie na rzeka św. Wawrzyńca na której znajduje się wiele wysp ale czy tysiące…;) Nie wiem, ale to nie ważne! Oryginalny sos możecie zamówić w internecie natomiast mój przepis na sos tysiąca wysp jest kompromisem pomiędzy oryginalną recepturą a moimi ulubionymi smakami, które mam na wyciągnięcie ręki. Jak zwykle w przypadkach gdy odtwarzam znane przepisy, nie wychodzę z założenia, że należy kurczowo trzymać się oryginalnej receptury ale stworzyć zbliżone danie, które przygotuję z łatwo dostępnych u nas produktów. Tak właśnie było również z moim sosem tysiąca wysp!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 100 g majonezu,
- 70 g ketchupu, możecie użyć domowego ketchupu, który przygotujecie wg mojego przepisu: Domowy ketchup z pomidorów
- 2 ogórki konserwowe
- 1 jajko, ugotowane na twardo,
- 60 g papryki konserwowej,
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire,
- pół łyżeczki czerwonej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka musztardy delikatesowej,
- sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 220 ml sosu)
WYKONANIE
- Ugotowane na twardo jajko pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do rozdrabniacza a następnie poszatkuj na drobną kostkę.
- Rozdrobnione jajko przełóżcie do przygotowanej miseczki.
- Ogórki i papryką konserwową pokrójcie na średniej wielkości kawałki i również wrzućcie do rozdrabniacza.
- Poszatkujcie warzywa na drobną kostkę, podobnie jak wcześniej jajko i dodajcie do miseczki pozostałymi składnikami.
- Do miseczki dodajcie majonez, ketchup, sos Worcestershire, słodką paprykę w proszku, cukier, musztardę oraz sól i pieprz.
- Wszystkie składniki wymieszajcie ze sobą i gotowe!
- Oto cały przepis na sos tysiąca wysp według mojego pomysłu:)
Przepis na sos tysiąca wysp, który od razu polubisz!
MIEJ POD RĘKĄ
- blender z rozdrabniaczem,
- miseczka
CENNE RADY
Zamiast papryki konserwowej możecie użyć świeżej papryki (w tej samej ilości), jednak wtedy dodajcie do sosu 1 łyżeczkę octu winnego. Pamiętajcie też, że sos tysiąca wysp ze świeżą papryką, trzeba szybciej zjeść bo prędzej się popsuje.
SPOSÓB PODANIA
Sos tysiąca wysp nie jest samodzielnym daniem ale doskonale sprawdzi się jako dodatek. Świetnie pasuje do tradycyjnych frytek, frytek z batatów i marchewki ale również do domowych hamburgerów, kebaba czy nawet pity!
polecane PRZEPISY