Pita z kurczakiem i warzywami

Pita z kurczakiem i warzywami
  • Marcin
  • 18 września 2021

Pita z kurczakiem i warzywami to dla wielu bardzo dobrze znany „kebab w bułce”, który można dostać już chyba niemal wszędzie, od niewielkiego wiejskiego rynku aż po starówki największych polskich miast. Niestety to co w sobie skrywa to fast-food-owe danie nie zawsze jest najlepszej jakości i najwyższych lotów… Właśnie dlatego kolejnym przepisem w przepiśniku na kierunkowo.pl jest pita z kurczakiem i warzywami, którą przygotujecie w swojej kuchni! Tutaj składniki są najwyższej jakości, warzywa świeże a sosy o wiele mniej kaloryczne, czyli identycznie jak w innych przepisach typu slow fast food, które już znajdziecie na blogu, np. cheeseburgerów, hot-dogi z serem i korniszonami lub zapiekanki jak z budki! Poznajcie zatem przepis na ten przysmak!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji)

Pita z kurczakiem i warzywami
Pita z kurczakiem i warzywami
Pita z kurczakiem i warzywami
Pita z kurczakiem i warzywami
Pita z kurczakiem i warzywami

WYKONANIE


Pita z kurczakiem i warzywami

  1. Przygotuj sos tzatziki, korzystając z mojego przepisu: Sos tzatziki. Następie przygotuj również przyprawę do kebabu, skorzystajcie również z mojego przepisu: Domowa przyprawa do kebabu.
  2. Filet z kurczaka opłucz, osusz i pozbaw niedoskonałości a następnie pokrój w plasterki.
  3. Cebulę obierz z łupin i również pokrój w półplasterki z czego 3/4 należy dodać do mięsa a pozostałą cebulę zostawić surową na później.
  4. Na patelni rozgrzej olej i gdy będzie już gorący wrzuć pokrojone mięso i cebulę. Mięso smaż przez około 4-5 minut na średnim ogniu, rzadko mieszając. Pod koniec smażenia dodaj przyprawę do kebaba i zamieszaj całość.
  5. Równocześnie chlebki pita przekrój i włóż do nagrzanego opiekacza lub piekarnika (150 stopni). Opiekaj do zarumieniania lub piecz w piekarniku przez około 4 minuty.
  6. Gdy mięso się smaży a chlebki pita opiekają, przygotuj pozostałe składniki. Sałatę opłucz i osusz a następnie pokrój w paski, umytego pomidora pokrój w półplasterki a korniszona w plasterki.
  7. Jak chlebki pita będą już podgrzane, chwyć jednego w dłoń (warto mieć kuchenną rękawice), włóż do przygotowanego papieru lub serwetki i otwórz.
  8. Pitę w pierwszej kolejności posmaruj sosem, następnie dodaj pokrojoną sałatę i dalej usmażone mięso.
  9. Na warstwie mięsa układaj warzywa: surową cebulę, ogórki konserwowe i pomidora.
  10. Na koniec polej po wierzchu pitę sosem i ketchupem.
  11. Gotowe! Pita z kurczakiem i warzywami przygotowana do podania!

MIEJ POD RĘKĄ

  • dużą patelnię,
  • opiekacz,
  • małą miseczkę,
  • papierowe serwetki,
  • rękawice kuchenną

CENNE RADY

Jeżeli zależy Wam na większej ilości warzyw w picie, dodajcie jeszcze np. słodką czerwoną paprykę, grillowaną cukinię, rzodkiewkę lub kapustę. Raczej odradzam gotowe surówki…

SPOSÓB PODANIA

Pita z kurczakiem i warzywami to gotowe danie, które nie wymaga żadnych dodatków. Jedyne co mogę Wam zaproponować to podanie jej z domowymi napojami, np. domową lemoniadą czy kompotem zamiast gotowych słodzonych napojów.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!